U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Veel gestelde vragen » Competitie

Veel gestelde vragen

Hieronder staat een selectie van veel gestelde vragen. Mocht uw vraag er niet bij staan kunt u via contact uw vraag stellen en zullen wij deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Competities & Landelijke Zaaleisen

 

Wat is de looptijd van de competitie?

Het basketball seizoen voor de competities loopt vanaf september tot en met mei. Afhankelijk van de competitie waar je in speelt. Klik hier voor alle competities, programma's, uitslagen en standen

Hoe worden wedstrijden ingepland?

Plannen van wedstrijden wordt gedaan door de wedstrijdsecretaris van een club aan de hand van deze code schema’s. Welk code schema is afhankelijk van het aantal teams in de poule. De wedstrijdplanner kan bij de landelijke teams de voorkeursletter opgeven in het inschrijfformulier.

Ik wil een reeds ingeplande wedstrijd wijzigen, hoe doe ik dit?

Alle wedstrijdwijzigingen in de Landelijke Competities dienen te worden aangevraagd via WORKFLOW. Hiertoe is alleen de opgegeven contactpersoon van de vereniging gerechtigd. Voor een wijziging is akkoord nodig van de tegenstander. Belangrijk is dat de reden van het wijzigen wordt ingevoerd in Workflow, anders wordt er geen akkoord gegeven.

Vanwege het slechte weer kunnen we niet naar een uitwedstrijd, wat moeten we doen?

Voor de landelijke- en beker competitie is een calamiteiten procedure opgesteld. Deze is hier te vinden. Voor afdelingen, regio en rolstoelcompetities zijn andere procedures gebruikelijk. Kijk hiervoor op de site van uw afdeling.

Waar kan ik wedstrijdsheets kopen?

Wedstrijdsheets zijn te koop bij de webshop van Basketbal Totaal.

Wat zijn de afmetingen van een basketballveld?

Het speelveld dient een egaal, hard oppervlak zonder obstakels te zijn. Volgens de landelijke zaaleisen is een basketballveld maximaal 28 meter lang en 15 meter breed en minimaal 26 meter lang en 14 meter breed.
Een meer gedetailleerde beschrijving van de afmetingen en de lijnen kunt u vinden in artikel 2 en 3 van de Officiële Basketball Spelregels 2008.

Hoeveel uitloop moet er om het veld zijn?

Voor de Eredivisie is de uitloop minimaal 2.00 meter obstakelvrij en voor de overige divisies is de uitloop minimaal 1.50 meter obstakelvrij. Dit geldt ook voor de om het speelveld geplaatste reclameborden en de jurytafel. Basketballtorens gelden niet als obstakel.

Wat is het materiaal van de basketballvloer?

De speelvloer dient te zijn van hout, parket, linoleum of kunststof, mits niet ruw of gevaarlijk glad. Een met een bitumen laag afgewerkte betonnen speelvloer of een speelvloer met geschilderde delen, is niet toegestaan.

Wat is precies de positie van de jurytafel?

De jurytafel geldt als obstakel en moet dus buiten de obstakelvrije zone worden opgesteld. Voor landelijk spelende teams geldt dat achter de jurytafel moeten vijf personen plaats kunnen nemen. De jury moet ongestoord haar taak kunnen vervullen. De tafel dient gescheiden van de toeschouweraccommodatie te zijn opgesteld.

Wat zijn de eisen van de basketballtorens?

De basketballtorens, ook wel baskets, dienen voldoende beschermd te zijn met de zijkanten obstakelvrij. Ook moeten zij tegen omtrekken geblokkeerd zijn dus gezekerd. De torens dienen minstens 1 meter buiten de lijn geplaatst te zijn.

Hoe lang is een basketball netje?

Een basketbalnet moet 40 centimeter zijn, vanaf de ring gemeten.

Wat zijn de kenmerken van het backboard?

Op een veld dienen twee gelijke borden van 15 millimeter perspex of minimaal 10 millimeter glas te hangen. De borden dienen minstens 2.75 meter boven de grond te hangen.

Is elke bal een wedstrijdbal?

Nee, de speelbal dient van leer te zijn en FIBA-goedgekeurd. Als een bal is goedgekeurd, staat dat op de bal.

Wat zijn de eisen voor de wedstrijdklok?

De wedstrijdklok moet elektronisch zijn en zichtbaar voor de jury, spelers en publiek.

Wat zijn de eisen voor het scorebord?

Een voor jury, spelers en publiek zichtbaar elektronisch scorebord. Tevens dient er een voorziening te zijn om de teamfouten aan te kunnen geven. Ook dient er een pijl te zijn die de beurtelingsbalbezit-situatie aangeeft.

Wat zijn de eisen voor de 24-seconden apparatuur?

Digitaal, elektronisch, zichtbaar voor spelers en scheidsrechters d.m.v. twee diagonaal op de hoeken van het speelveld te plaatsen lichtbakken, aflopend.

Wat zijn de eisen voor de verlichting?

De sporthal moet met minimaal 500 lux (625 lux nieuwwaarde), gelijkmatig worden verlicht. De armaturen moeten beveiligd zijn door een metalen- of PVC-rooster of uitgevoerd zijn met slagvast kunststofkappen en/of metalen korf om loslaten te voorkomen.

Hoe zit het met de temperatuur in de sporthal?

Het moet minimaal 10 Celsius zijn.

Wat is de gebruikelijke inspeeltijd?

De teams dienen een inspeeltijd op het speelveld van 20 minuten beschikbaar te hebben.

Hoe groot moet het spelersbankgebied zijn?

Het gebied wordt begrensd door een lijn van 2 meter lengte, in het verlengde van de eindlijn, en door een andere lijn van 2 meter lengte getrokken op 5 meter afstand van de middenlijn, loodrecht op de zijlijn.

Hoeveel tijd moet ik inhuren voor een wedstrijd?

De beschikbare tijd voor een wedstrijd dient minimaal twee uur te bedragen.

Zijn er bepaalde aanvangtijden voor wedstrijden?

Landelijke wedstrijden moeten in principe worden vastgesteld op vrijdag, zaterdag of zondag waarbij de aanvangstijd op vrijdag niet voor 20.00 uur en niet na 21.00 (Rolstoelcompetities: 21.30) uur, en op zaterdag en zondag niet voor 11.00 (RC’s: 10.00) uur en niet na 21.00 (RC’s: 21.30) uur mag worden vastgesteld anders dan met toestemming van de tegenpartij en de NBB.

Aanvang wedstrijden U22-U20*-U18-U16-U14 Wedstrijden moeten in principe worden vastgesteld op vrijdag, zaterdag of zondag waarbij de aanvangstijd op vrijdag niet voor 20.00 uur en niet na 21.00 uur, en op zaterdag niet voor 11.00 en niet na 19.00 uur en op zondag niet voor 11.00 uur en niet na 17.00 uur mag worden vastgesteld anders dan met toestemming de NBB.
* Meisjes U20 wedstrijden dienen uiterlijk 14.00 uur te worden vastgesteld

Voor midweekse wedstrijden dient de aanvangstijd niet voor 20.00 uur en niet na 21.00 uur te worden vastgesteld anders dan met toestemming van de tegenpartij en de NBB.

Per rayon kunnen andere tijden gelden, kijk hiervoor op de website van jouw rayon.

Wat is de eis voor de toeschouwerscapaciteit in de landelijke competitie?

Tenminste 1.000 toeschouwers (Dames en Heren Eredivisie) moeten een redelijke plaats ten opzichte van het speelveld kunnen innemen. Bij de overige divisies minimaal 300.

Wat is de eis voor de toeschouwerscapaciteit in de rolstoel competitie?

Tenminste 300 toeschouwers (Rolstoel Eredivisie) moeten een redelijke plaats ten opzichte van het speelveld kunnen innemen. Bij de overige divisies minimaal 100.

Verenigingen

Ik wil een basketballvereniging oprichten, wat moet ik hiervoor doen?

Bij het oprichten van een basketball club komt veel kijken. Soms meer dan je denkt. De NBB heeft daarom een handleiding opgesteld voor het oprichten van een Basketballvereniging. Handleiding oprichting vereniging.

De informatie over onze vereniging op de website van de NBB klopt niet, hoe kunnen we dit wijzigen?

De informatie van uw vereniging die getoond wordt op de website komt rechtstreeks uit ISS. Hier dient de informatie gewijzigd te worden door de vereniging. Aanpassingen worden automatisch doorgevoerd naar de website. Dit kan een dag duren.

Wat is de bondscontributie? Is dat inclusief verzekering?

Ga naar onderstaande link voor de meest actuele informatie.

http://www.basketball.nl/algemeen/vereniging/lidworden/contributie

Bondscontributie jaar 2012
Senioren/U22                            €45,79
Jeugd U14-U16-U18-U20      €30.99
Jeugd U8-U10-U12                  €20.82
Recreanten                                €16.63
NS (niet spelend)                     €16.63

De contributiebedragen zijn exclusief de premies voor de collectieve ongevallenverzekering ten bedrage van € 0,82 per lid en de collectieve bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ten bedrage van € 1,30 per lid

Opleidingen

Hoe kan ik een coachlicentie aanvragen of verlengen?

Aanvraag/ verlengen licentie Coaches die een BT2, BT3 en BT4 behaald hebben, kunnen een coachlicentie aanvragen gekoppeld aan het behaalde diploma. Deze licentie is nodig wanneer men als coach bij een wedstrijd actief is. De licentie is geldig gedurende vijf jaar. In die periode van vijf jaar moet de licentiehouder minimaal één bijscholing voor een BT2/JTB licentie en minimaal 2 bijscholingen voor een BT3/Trainer A, BT4/Trainer B en C licentie gevolgd hebben (afhankelijk van de licentie) om in aanmerking te komen voor verlenging. U kunt een coachlicentie aanvragen/verlengen door het aanvraagformulier in te vullen en op te sturen, gezamenlijk met een recente pasfoto en uw oude licentie naar NBB, postbus 2651, 3430 GB Nieuwegein.

Hoe organiseer ik een BT2 opleiding 'Intern'?

Handleiding ‘interne’ BT2-opleiding

Een vereniging kan zelf, of samen met een andere vereniging, een trainersopleiding BT2 verzorgen.  Lees hiervoor eerst alle informatie over de opleiding, die gepubliceerd staat op de site van de NBB onder het kopje Opleidingen (www.basketball.nl / Opleidingen).
Dit document geeft algemene informatie over de opzet van de ‘interne’ BT2 opleiding.
Klik hier voor het document.

Ik voldoe niet aan de licentie-eisen, hoe kan ik dispensatie aanvragen?

Dispensatie-verzoek landelijk Mocht u niet voldoen aan de gestelde licentie-eisen dan kunt u schriftelijk een dispensatie-verzoek indienen via email: brenda.james@nbb.basketball.nl of per post NBB, Postbus 2651, 3430 GB Nieuwegein. Graag verzoeken wij u de volgende gegevens te vermelden: - naam van de coach - vereniging - niveau van landelijke competitie - Eventueel CV De verzoeken worden behandeld op het bondsbureau. Dispensaties worden afgegeven door de BCO en gelden voor één seizoen. Alle dispensatie verzoeken voor teams op rayon niveau moet verstuurd worden naar de desbetreffende rayon.

Ik wil graag een scheidsrechterscursus volgen, bij wie kan ik me aanmelden?

Scheidsrechtersopleidingen worden georganiseerd door de verschillende Rayons die de NBB kent. Wanneer je een scheidsrechtercursus wilt volgen, dien je je aan te melden bij het Rayon waarin je basketballt. Op de websites van de Rayons kun je de contactinformatie vinden zodat je je interesse kenbaar kunt maken. Klik hier voor alle informatie van de Rayons.

Ik wil mij graag aanmelden als belangstellende voor een opleiding.

Indien u zich als belangstellende wilt aanmelden voor een cursus, ga dan naar het online aanmeldformulier en geef aan om welke opleiding het gaat. Zodra er dan een opleiding van start gaat in uw regio, krijgt u van ons bericht. Mocht u zich gelijk als deelnemer willen aanmelden voor een opleiding die reeds gepland staat, dan dient u via de betreffende opleiding uw aanmelding te registreren.

Ik wil mij graag inschrijven voor een opleiding die gepland staat. Hoe doe ik dit?

Zodra een opleiding concreet van start gaat en data, locatie en docenten bekend zijn, wordt deze opleiding vermeld op de inschrijving + info pagina. Je kunt dan bij de betreffende opleiding je definitieve aanmelding regelen en tevens meer informatie over de opleiding lezen en deze downloaden.

Mijn coachlicentie is verlopen, hoe kan ik deze toch verlengen?

BT2/JTB Mocht uw licentie, om welke reden dan ook zijn verlopen, en u bent niet in de gelegenheid geweest om clinics te bezoeken dan dient u eerst een clinic te bezoeken, waarna u vervolgens verlenging kunt aanvragen via het aanvraagformulier. BT3/TA, BT4/TB en TC Indien u niet de verplichte clinics heeft kunnen volgen, kunt u op het moment dat u één clinic heeft gevolgd dispensatie voor dat seizoen krijgen. Volgt u binnen dat seizoen ook een tweede clinic, dan heeft u voldaan aan de bijscholingsvoorwaarde en kan uw licentie worden verlengd door middel van het invullen van het aanvraagformulier. Dispensatie dient u schriftelijk aan te vragen via email: karin.mouhmy@nbb.basketball.nl

Welke licentie heb ik nodig als ik landelijk, dan wel rayonaal wil coachen?

Licentie-eisen In het reglement trainers en coaches 2.6 is vastgesteld welke licentie minimaal vereist zijn, ingedeeld naar de klassen waarin de desbetreffende teams uitkomen. Onderstaand een overzicht. Klassen/Niveau Categorie Trainer/Coach a. Nationale selecties C b. Rayonselecties B / BT4 c. Kernselecties A / BT3 d. Ere divisie/Promotie Divisie/Eerste Divisie B / BT4 e. Ere divisie U18, U20 en U22 B / BT4 f. Ere divisie U16* A / BT3 g. Rayon klassen A / BT3 h. Hoogste kern/regio klassen JTB / BT2.

Topsport

LOOT: Mijn zoon/dochter behoort tot de top van Nederland in zijn/haar sport, maar staat niet in de database, hoe kan dat?

Sportbonden bepalen aan de hand van een aantal gegevens zoals trainingsintensiteit, [internationaal] wedstrijdprogramma en uiteraard resultaten of een leerling in voldoende mate over talent beschikt om opgenomen te mogen worden in de database. Het kan dus zijn dat de sportbond niet overtuigd is van het toekomstperspectief van een jonge sporter, ondanks dat de prestaties vrij hoog zijn. De Topsport Talentscholen gaan echter niet over de toekenning van de LOOT-status, dat doet NOC*NSF samen met de sportbonden. Voor vragen over de procedure moet u dan ook bij uw sportbond zijn. http://www.stichtingloot.nl/

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF