U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions Academy (M) » Nieuws » Marco van den Berg: ‘Nu is het onze beurt, of in elk geval onze kans’

Terug naar overzicht

Marco van den Berg: ‘Nu is het onze beurt, of in elk geval onze kans’

26 maart 2019 15:05:00

De Orange Lions Academy, het door sportkoepel NOC*NSF ondersteunde nationale opleidingsprogramma aan de mannenkant, draait inmiddels op volle toeren. Hoog tijd om eens bij te praten met hoofdcoach Marco van den Berg over het spelen in de MU21 competitie, de trainingsstages, de jeugd EK’s die eraan komen, de nieuwe Nederlandse School en andere boeiende zaken.

Marco, je bent nu driekwart jaar bezig bij de Orange Lions Academy. Hoe gaat het?
“Goed. We werken enthousiast aan een opleiding waar jonge spelers mogen dromen en kunnen werken aan hun sport, met als doel een internationale topspeler worden. Ik beschouw het als een voorrecht om met deze jonge mensen te kunnen werken.”

Jullie spelen in de MU21 competitie. Hoe gaat dat? Of zijn de resultaten niet belangrijk?
“We spelen in deze competitie tegen goede teams met in de regel wat oudere spelers. Voor ons is het een prima competitie om te leren. Iedereen krijgt speelminuten en leert, en soms winnen we een wedstrijd. Dat vinden de spelers altijd erg prettig. Mij gaat het vooral om het leren.”

Jullie zijn onlangs naar Valencia geweest voor jullie derde stage. Hoe was dat?
“Die stage in Valencia was een uiterst positieve ervaring. Spanje is op dit moment voor ons de benchmark; het niveau waar we naar streven, zeg maar. Voor alle duidelijkheid: we willen Spanje niet kopiëren. Maar ik heb altijd beweerd dat als we het slim doen, we ook Spanje kunnen gaan verslaan. Dat we van zowel de U20 als de U18 van Valencia kunnen winnen, onderstreept die bewering. Af en toe bevestiging krijgen, is waardevol voor het proces.”


Marco van den Berg en een deel van de spelersgroep van de Orange Lions Academy bij de presentatie vorig jaar.

We gaan richting de zomer, richting de jeugd EK's? Hoe staat het met het nationale jeugdprogramma?
“De nationale jeugdselecties gaan de zomer in met positieve verwachtingen. Met een nieuwe speelstijl en met hongerige coaches en begeleiding. We willen een begin maken onszelf met een herkenbare eigen stijl in Europa te presenteren, zowel technisch/tactisch als spel filosofisch. De EK's zijn de podia waarop een land haar basketbalontwikkeling kan presenteren. Ik zie echt uit naar de zomer.”

Kun je nog eens uitleggen hoe jullie aan de mannenkant willen spelen?
“We willen gebruik maken van onze kernkwaliteiten. We zijn lang en intelligent, en we zijn ondernemend en eigenwijs. Hierbij hebben we een speelstijl gekozen die op wat langere termijn onderscheidend kan zijn in Europa. Snel teambasketball, waarbij vooral ook de bal snel wordt gemaakt. Dit wordt altijd gefundeerd door de beweging zonder de bal, en het herkennen van het voordeel. Maar tegelijkertijd willen we gebruik kunnen maken van onze brutale versie van creativiteit. Dit is een simplificering, maar voor een interview als dit dat even noodzakelijk.”

Hoe wordt daar bij jouw clinics door de coaches uit het land op gereageerd?
“Ik krijg veel positieve reacties, ook uit België en Duitsland. Coaches zijn heel hongerig naar kennis. Dat hebben we ook nodig, want we liggen internationaal achter.”

Het uiteindelijke doel is een nieuwe Nederlandse School te ontwikkelen. Leg uit!
“De nieuwe Nederlandse Basketbalschool heeft twee uitgangspunten: allereerst moeten we ons ‘in Europa’ onderscheiden en daar ons kwalificeren. En ten tweede moeten we ‘in eigen huis’ spelers van Euroleague-niveau opleiden. De blik zwenkt dus van Amerika naar het Europese topbasketball. We moeten het onderdanige naar Amerika afleggen en trots worden op onze eigen manier van spelen, denken en opleiden. En ik geloof dat dit kan. Het Amerikaanse model is allang geen succes meer in de Europese top. De NBA zoekt actief naar Europees opgeleide spelers, omdat die kwaliteiten bezitten die in eigen land niet meer worden aangeleerd. Er worden nog te veel van onze talenten naar Amerika gesluisd en het resultaat is negentig procent van de tijd dat ze niet veel beter terugkeren, en al zeker niet op het FIBA-spel zijn voorbereid. Dat denken moet om. Alle landen die op de EK's sterk zijn, zijn ons voorgegaan. Nu is het onze beurt, of in elk geval onze kans.”

Na de zomer start er een pilot met een andere opzet van de MU12 competitie.
“Klopt. We gaan de nadruk leggen op het plezier voor de kinderen, en met gelijkwaardige teams in toernooivormen spelen in een 4 tegen 4 opzet. Ook over deze verandering ben ik enthousiast. De basis die kinderen meekrijgen, vormt voor hun verdere ontwikkeling de grond waarop ze kunnen groeien. De belangrijkste twee leerdoelen voor deze leeftijdsgroep worden het schieten en de balcoördinatie.”

Nog steeds een blij man bij de Orange Lions Academy?
“Jazeker. Privé ben ik zeer gelukkig en wat betreft de groei in Nederland in onze mooie sport ben ik optimistisch, en tegelijkertijd nieuwsgierig. Wie gaat er mee?”

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF