U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions Academy (V) » Nieuws » CTO Amsterdam Vrouwenbasketball heet nu Orange Angels Academy

Terug naar overzicht

CTO Amsterdam Vrouwenbasketball heet nu Orange Angels Academy

8 september 2018 20:35:00

Een nieuw seizoen met een nieuwe naam. CTO Amsterdam Vrouwenbasketball gaat met ingang van het seizoen 2018/2019 door het leven als de Orange Angels Academy. Daarmee komt het nationale opleidingsprogramma aan de vrouwenkant in naamgeving in lijn met die bij de mannen, de dit seizoen gelanceerde Orange Lions Academy. Beide Academies dragen nu de (bij)naam van de nationale selecties.

Maar aan de achterkant verandert er niets bij de Orange Angels Academy, die aan het tiende seizoen begint. De organisatie is nog steeds in handen van de Nederlandse Basketball Bond en CTO Amsterdam, dat voor alle voorzieningen zorg draagt. En er wordt nog steeds door alle betrokken met ziel en zaligheid aan het opleiden van de talenten gewerkt. Voor Hakim Salem wordt het zijn derde seizoen bij de Academy. We blikken met de hoofdcoach eerst terug op de zomer en daarna vooruit naar het nieuwe seizoen.

Hoe kijk jij terug op de prestaties van de jeugdselecties van de Orange Angels?
“De Orange Angels U20 hebben met het winnen van het brons een geweldige prestatie geleverd. Daar ben ik erg tevreden over. Zo willen we met al onze ploegen graag spelen; veel snelheid in het spel en het tempo dicteren. Maar de transitie naar die nieuwe manier van spelen gaat niet in één zomer, daar is geduld voor nodig. Ik ben bezig met een visiedocument dat zo goed als af is en dat we aan de regionale Academies gaan presenteren. Samengevat staat daar in dat we snel, dynamisch en intelligent basketball willen spelen. Druk in de defense en snelheid in de aanval. We willen een opleidingsprogramma met een manier van basketballen die aansluit bij het internationale basketball. Maar dat betekent niet dat de coaches geen eigen inbreng mogen hebben. Ik hou juist van creativiteit, bij coaches en speelsters. De U20 ploeg pakte het brons met een relatief kleine ploeg, dat is de creativiteit van de coaching staf die ik bedoel.”


Foto fiba.com

En de Orange Angels U18 en U16? Die hebben het minder goed gedaan.
“Dat de U18 ploeg er niet in is geslaagd te promoveren, is teleurstellend. En dat de Angels U16 een stapje terug hebben gedaan naar de B-divisie op zich ook. Maar dat zal in die leeftijdsklasse altijd zo zijn: erin en dan weer eruit. Van U18 had ik meer verwacht, maar het is allemaal nog niet consistent genoeg. Jammer, de zomer begon zo goed het brons van de U20 Angels en de 3x3 Angels, zowel de senioren als de U18 ploeg, die zich voor het EK kwalificeerden. Dan denk je: nu pakken we door. Maar dat is niet gelukt. En in sport is het toch zo dat altijd je laatste wedstrijd blijft hangen.”

Wat kunnen we hier als het Nederlandse basketball van leren?
“Dat de uitdaging groter is dan alleen de nationale selecties en ons opleidingsprogramma. Ook in de jeugdcompetities moeten meiden leren druk te zetten en onder druk uit te komen. Zo moeten we onze jeugdspeelsters over de hele linie opleiden. Je kunt wel in een zoneverdediging gaan staan, maar dan leer je niet onder druk te handelen. Dan komen onze speelsters ineens op een EK te staan en ervaren dan dat het er toch even iets anders aan toe gaat dan ze gewend zijn. Ik ben niet voor zone in de jeugd. Als je man-to-man speelt, ontwikkelen speelsters zichzelf aanvallend en verdedigend veel beter.”

Hoe draagt de Orange Angels Academy daar aan bij?
“Basketball is in essentie een simpel spel. Wij leiden speelsters op om te excelleren in 1-1, 2-2 en 3-3 situaties. In een overload kom je maximaal drie-tegen-drie te staan. Dat is de basis, het fundament, dat je in elk systeem moet spelen. Daar zijn we hier hard mee bezig. We proberen de speelsters individueel beter te maken door aan de basis te werken. Dribbelen, passen en je schot creëren. Dat willen er op zo’n hoog niveau in drillen dat elke speelster genoeg bagage heeft om zich internationaal te kunnen meten.”

Hoe ziet de talentengroep er in het seizoen 2018/2019 uit? Is er veel veranderd?
“Dat valt mee. Milou Vennema, Robyn Bouwer en Lynn Tamis hebben ons verlaten, die gaan alle drie in Amerika op college spelen. Daar tegenover staat de komst van de pas 14-jarige guard Sarah van Eijle van de Lions uit Landsmeer. Omdat we geen team meer in de Vrouwen Basketball League hebben, komen zeven speelsters uit voor een clubteam. Zoë Slagter en Linda van Schaik in de VBL bij Den Helder, Evelien Lutje Schipholt bij Grasshoppers en Benthe Versteeg bij de Lions. Jamy de Kock gaat bij Almonte spelen, Moniek Meeringa bij Lekdetec VU20 en Jaleesa Molina bij Lokomotief en ons.”

Maar jullie gaan wel Europa in?
“Klopt. Met steun van een externe financier kunnen we met een U18 team meedoen aan de Eastern Girls Basketball League, een soort FIBA Europe Cup voor U18 ploegen. Inmiddels komen de teams in die EGBL spelen, niet alleen meer uit Oost-Europa hoor. Het zijn drie ‘stages’, drie weekenden, gevolg door een finaleronde. Daarnaast doen we ook mee aan de Eastern Women Basketball League, de grote zus van de EGBL. Dat team, dat is ingeschreven als Amsterdam Angels, bestaat uit de bovenkant van de Academyselectie, aangevuld met internationals die in Nederland spelen. Ook weer om ervoor te zorgen dat ze meer wedstrijden onder druk krijgen. En dan hebben we ook nog een team dat in onze eigen VU20 Eredivisie gaat spelen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de jonkies dat ze hele week bij ons zijn. Dan kun je die ontwikkeling beter monitoren.”

Tekst: Ronald van Dam

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF