U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (rollers) » Nieuws » Rolstoelbasketballers wisselvallig bij Easter Tournament

Terug naar overzicht

Rolstoelbasketballers wisselvallig bij Easter Tournament

25 april 2019 10:04:00

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters zijn hun voorbereiding op het Europees Kampioenschap met gemengde gevoelens begonnen. De Orange Lions waren tijdens het jaarlijkse Easter Tournament in België lang niet zo succesvol als voorgaande jaren. Nederland eindigde op de vierde plaats en moest Japan, Brazilië en Groot-Brittannië boven zich dulden. Alleen van Zuid-Afrika werd ruim gewonnen.

Nederland trad het Paasweekeinde in België aan zonder sterkhouders Mattijs Bellers en Robin Poggenwisch, die met hun club in de Franse bekerfinale tegen Hyeres stonden. Bovendien kon de zieke Frank de Jong de eerste wedstrijd niet meedoen, waardoor Nederland tegen Japan drie starters miste. Dat kwam al meteen in het eerste kwart (18-5 voor Japan) tot uiting. Met name verdedigend schoot Oranje tekort, maar ook aanvallend vielen de schoten niet. Deze eerste Japanse klap kwam Nederland dan ook niet meer te boven. Af en toe liepen de Lions wel weer wat in, omdat in de resterende drie kwarten een stuk beter werd gespeeld. Toch groeide de voorpsrong van Japan nog iets, resulterend in een 65-51 nederlaag.

In de tweede wedstrijd wist Nederland het tij niet te keren. Brazilië, vorig jaar nog een aantal keer met grote cijfers verslagen, bleek dit keer een stuk sterker. Bij rust leek het door de matige verdediging van Nederland een veegpartij te gaan worden in het voordeel van de Brazilianen (21-35), maar na rust kwam Oranje alsnog in een flow. De indrukwekkende comeback had net geen zege tot gevolg. De wedstrjd duurde daarvoor iets te kort, zodat de Brazilianen toch nog met 53-56 de zege pakten.   

Dat Groot-Brittannië als regerend wereldkampioen moeilijk was te verslaan, was vooraf geen al moeilijke voospelling. Toch was de wedstrijd tegen de Britten feitelijk de beste wedstrijd van het toernooi voor de Orange Lions. Waar Japan en Brazilië met grote cijfers hadden verloren van Groot-Brittannië, stond Nederland zo'n beetje de hele wedstrijd voor en was het verschil uiteindelijk slechts zes punten (47-53) in Nederlands nadeel.

Op de laatste wedstrijddag hoefde de ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar alleen nog aan te treden tegen Zuid-Afrika, dat alle wedstrijden ruim had verloren. Ook Oranje had geen kind aan de Zuid-Afrikanen. Van Rootselaar kon de volledige breedte van zijn team gebruiken en iedereen minuten laten maken. Met een ruime 75-34 overwinning sloot Nederland het Easter Tournament toch nog met een enigszins positief gevoel af. Mustafa Korkmaz kreeg nog een individuele prijs als beste speler binnen zijn classificatie categorie. 

Alle spelers gaan nu weer terug naar hun clubs en het CTO op Papendal, om zich de komende anderhalve maand te focussen op het einde van het seizoen. Na een korte vakantie richt de Nederlandse mannenselectie vervolgens de blik volledig op het EK in Polen, waar begin september ook kwalificatie voor Tokyo behaald kan worden. De Nederlandse mannen zullen met een trainingsstage in Canada en toernooien in Breda, Nieuwegein en in Polen hun voorbereiding vorm geven.  

NBB video

 

  -  

Meer »

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF