U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (rollers) » Nieuws » Orange Lions winnen eerste echte kracbtmeting bij EK

Terug naar overzicht

Orange Lions winnen eerste echte kracbtmeting bij EK

2 juli 2019 23:07:00

De Orange Lions hebben de eerste serieuze krachtmeting bij het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal voor vrouwen in hun voordeel beslist. De Nederlandse ploeg versloeg dinsdag op de derde dag van de Europese titelstrijd in het Topsportcentrum in Rotterdam Groot-Brittannië met 61-52. Een sterk laatste kwart (22-15) hielp Nederland langs de Britse vrouwen. Mariska Beijer tekende voor 36 punten bij de Lions.

KWARTSTANDEN: 10-14, 15-8, 14-15, 22-15.

Game flow
Voor het eerst dit EK moesten de Orange Lions serieus aan de bak. Een vroege 8-4 voorsprong was aan het eind van het eerste kwart (10-14) alweer weg en via een 2-14 run ging Groot-Brittannië door naar 12-18 halverwege het tweede kwart. Nederland antwoordde met een 13-4 run, leidde bij de rust met 25-22, maar kwam in het derde kwart niet echt weg ondanks twee keer een voorsrpong van zes punten bij 37-31 en 39-33. Na drie kwarten was het 39-37 en leek alles nog open. Maar in het laatste kwart brak Oranje de Britse tegenstand, omdat keer op keer een mismatch voor Mariska Beijer werd gecreëerd. De Lions liepen uit naar een marge van 14 punten, maar lieten Groot-Brittannië in de slotfase nog terugkomen tot op 9.

Top performers
Mariska Beijer 36 punten (16 op 28) en 12 rebounds; Bo Kramer 17 punten, 18 rebounds en 7 assists

Opvallend
De aan haar elleboog geblesseerde Jitske Visser deed voor het eerst mee, zodat Gertjan van der Linden met een rotatie van acht speelsters kon werken, waarbij Saskia Pronk vier minuten kreeg. Groot-Brittannië moest het scorend vooral hebben van Amy Conroy (12), Helen Freeman (12) en Robyn Love (15). Nederland pakte zelf 12 aanvallende rebounds, terwijl het er aan de Britse vrouwen maar vier toestond.

Van der Linden: 'We hebben bewust naar mismatches voor Mariska gezocht'
"Dat het misschien moeizaam oogde in het eerste kwart was omdat we vooral veel makkelijke schoten misten, wat misschien het gevolg was van het spelen voor eigen publiek. Maar we waren goed aan het verdedigen, gaven nul aanvallende rebounds weg, zodat Groot-Brittannië nooit echt weg kon lopen. En je weet dat ze niet de hele wedstrijd zo'n hoog percentage blijven schieten. In het vierde kwart hebben we bewust naar mismatches voor Mariska gezocht en dwongen hen tot schoten in de schotklok. Het was een sterke wedstrijd en belangrijk dat we die hebben gewonnen, want we willen als eerste eindigen na de groepsfase, zodat je tegen nummer vier mag spelen in de halve finale."

Statistieken: klik hier.

Beeldenklik hier.

Volgende wedstrijd: Nederland – Duitsland, woensdag 3 juli om 18.15 uur.

Tickets: klik hier.

NBB video

 

  -  

Meer »

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF