U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » Senioren » Amsterdam Angels sluiten EWBL af met twee zeges

Terug naar overzicht

Amsterdam Angels sluiten EWBL af met twee zeges

11 januari 2019 12:42:00

De Amsterdam Angels hebben de European Women’s Basketball League (EWBL) met een goed gevoel afgesloten. Tijdens de derde 'stage' (fase), die werd gehouden op woensdag 9 en donderdag 10 januari in het Litouwse Vilnius, wonnen de Angels beide duels. Eerst was de Nederlandse ploeg met 72-67 te sterk voor Horizint uit Wit-Rusland, daarna werd met 62-76 van Kibirkstis Vilnius gewonnen. Door deze twee zeges eindigden de Amsterdam Angels op de zesde plek in groep B, helaas niet voldoende voor een plek in de kwartfinales.

De eerste twee 'stages' van de EWBL (samen vijf wedstrijden) in het Letse Riga en het Tsjechische Piestany hadden nog geen zeges opgeleverd voor de Amsterdam Angels, die worden gevormd door de in de Vrouwen Basketball League actieve internationals. Daarom was het des te mooier dat in de Rytas Arena in Vilnius nu wel beide wedstrijden in winst werden omgezet. 

Het eerste duel tegen het Wit-Russische Horizint werd een spannende aangelegenheid met zeven keer een gelijke stand en vijf 'lead changes'. Bij het ingaan van het laatste kwart leidden de Angels met 46-45, om het duel uiteindelijk met vijf verschil te winnen. De Nederlanse ploeg scoorde 14 punten uit de fastbreak en had in Lisanne de Jonge met 20 punten en 7 rebounds z'n topscorer. Kiki Fleuren schoot met scherp, getuige haar 17 punten en 5 uit 7 achter de driepuntslijn. Richelle van der Keijl tekende voor een double-double (13 punten en 14 rebounds) en Yfke Hoek eindigde ook in de dubbele cijfers met 10 punten.

De zege een dag later op 'thuisploeg' Kibirkstis Vilnius viel groter uit. In die wedstrijd maakten de Angels al in het eerste kwart het verschil (18-31), waarna de rest van de wedstrijd beide teams aan elkaar gewaagd waren (18-19, 11-11 en 15-15). Opnieuw speelden de Nederlandse basketbalsters goed transitie-basketball met 14 punten in de fastbreak. Kiki Fleuren, topscorer met 23 punten, was weer 'aan' en knalde zes driepunters raak. Yfke Hoek kwam op 17 punten en 7 rebounds uit en Lisanne de Jonge was goed voor 14 punten, 4 rebounds en 5 assists.

De selectie van de Amsterdam Angels voor de derde en laatste fase bestond uit Lisanne de Jonge, Kiki Fleuren, Yfke Hoek, Julia Jorritsma, Katoo Koenen, Lotte Sant, Linda van Schaik, Zoë Slagter,  Laura Steggink, Floor Toonders, Richelle van der Keijl en Benthe Versteeg. Hoofdcoach Hakim Salem werd ditmaal geassisteerd door Thijs Volmer. De delegatie bestond verder uit  fysiotherapeute Ansofie van Speybroeck, teammanager Patrick Kathmann en scheidsrechter Maurits Witvliet.

Meer topduels
De EWBL is een door de FIBA gesanctioneerde vrouwencompetitie die is opgezet voor professionele basketbalteams uit Centraal-, Oost- en Noord-Europa. Doel is de deelnemende clubs kwalitatief goede wedstrijden aan te bieden. De Nederlandse Basketball Bond wil de in Nederland spelende internationals de kans geven meer topduels te spelen, vandaar de deelname aan de EWBL. Het is de eerste Europese competitie die het reguliere seizoen in drie fases verdeelt, ten einde de kosten voor reizen en verblijf zo laag mogelijk te houden.

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF