U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » Senioren » Emese Hof baart opzien in Amerika met Miami Hurricanes

Terug naar overzicht

Emese Hof baart opzien in Amerika met Miami Hurricanes

21 februari 2019 11:42:00

Emese Hof is lekker bezig in Amerika. Wat heet, de bij de Orange Angels Academy opgeleide Nederlandse basketbalster, heeft het deze week tot ‘speelster van de week’ geschopt in het Amerikaanse universiteitsbasketbal bij de vrouwen. Met haar ploeg Miami Hurricanes won ze afgelopen zondag met 79-73 van het sterke Louisville, de nummer twee van het land. In die wedstrijd was de 22-jarige Hof goed voor liefst 25 punten (11 uit 16), 7 rebounds, 5 assists en 3 steals.

Foto's JC Ridley (hurricanesports.com)

Haar mooiste en belangrijkste actie in de wedstrijd kwam anderhalve minuut voor tijd bij een 68-68 stand, toen Hof aan het einde op de schotklok tegen twee verdedigers omhoog ging en scoorde. Reden voor de Amerikaanse sportzender ESPN om Hof ‘espnW’s national player of the week’ te maken.

Overigens komt deze prestatie van ‘senior’ Hof – ze is bezig aan haar vierde en laatste seizoen bij de Hurricanes – niet uit de lucht vallen. Op 7 februari j.l. versloeg de geboren Utrechtse met haar team, waar ook landgenote Laura Cornelius deel van uitmaakt, regerend kampioen Notre Dame met 72-65. In dat duel had Hof 21 punten, 13 rebounds en 4 geblokte schoten.

De Miami Hurricanes hebben dit seizoen tot nu toe 22 duels gewonnen en 5 verloren. In de eigen Atlantic Coast Conference (ACC) staan ze me een 10-2 record tweede achter Notre Dame (11-2) en Louisville (10-5). Voordat March Madness losbarst, de ontknoping van het seizoen, staan er voor Hof en de Hurricanes nog vier duels op het programma, te beginnen met de uitwedstrijd bij Virginia Tech donderdagavond.

Hof is bezig aan het beste seizoen in haar college basketball carrière. Ze scoort gemiddeld 14,3 punten tegen 60,8 procent en pakt 8.6 rebounds voor de Hurricanes, een verbetering van 9,0 punten en 5,5 rebounds ten opzichte van vorig seizoen toen ze nog ‘junior’ was. Hakim Salem, de bondscoach van de Nederlandse vrouwen, is onder de indruk van de progressie die Hof boekt. “Ze is allround, kan aanvallen, maar ook goed verdedigen en doet veel op gevoel, waardoor ze soms hele moeilijke ballen maakt. Wat ze tegen Notre Dame liet zien, was al geweldig, maar tegen Louisville deed ze het nog eens dunnetjes over.”

Laura Cornelius
In het kielzog van Hof, die op de radar staat van clubs in de Amerkaanse profcompetitie WNBA, is Laura Cornelius ook bezig aan een sterk seizoen. De Groningse, eveneens opgeleid bij de Orange Angels Academy (voorheen CTO Amsterdam Vrouwenbasketball), is sterk terug gekomen van een ernstige knieblessure. Als startende point guard van de Hurricanes is ‘junior’ Cornelius goed voor 10,1 punten en 4,3 assists per duel. Het vervult Salem met trots dat beiden het zo goed doen. “Ze zijn allebei co-captain van de ploeg. Dat twee meiden uit ons landje daar zo presteren, daar word ik oprecht heel blij van. Overigens komen ze allebei meteen nadat ze in mei zijn afgestudeerd terug naar Nederland om in het programma van de nationale 3x3 selectie mee te draaien. Niks rust of vakantie, ze willen basketballen.”

Matt Haarms
Meer opvallend Nederlands succes was er overigens deze week in de persoon van Matt Haarms die afgelopen dinsdag voor zijn universiteitsteam Purdue tegen Indiana voor de winnende tip-in (48-46) tekende.

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF