U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » Senioren » Emese Hof zet WNBA nog niet uit haar hoofd 

Terug naar overzicht

Emese Hof zet WNBA nog niet uit haar hoofd 

6 juni 2019 17:10:00

Geen WNBA vooralsnog voor Emese Hof. Toch had de Nederlandse basketbalster haar avontuur bij de Amerikaanse profclub Phoenix Mercury voor geen goud willen missen. Want, zo constateert ze nuchter nadat Phoenix haar Training Camp Deal beëindigde, een beetje duwen en trekken onder het bord tegen een superster als de 2.06 meter lange Brittney Griner, wie wil dat nou niet!? Nu gaat de focus op haar nieuwe Spaanse topclub Avenida Salamanca. Ook niet verkeerd! 

Waarom is het niet gelukt om een plek op het roster van Phoenix Mercury te halen? 
“Nadat ik mijn laatste wedstrijd voor de universiteit van Miami had gespeeld heeft mijn agent geprobeerd me in de draft te krijgen, maar dat is niet gelukt. Los Angeles toonde aanvankelijk de meeste interesse, Connecticut meldde zich nog even en toen kwam Phoenix uit het niets. Die club bood me een profcontract waarbij ik de kans kreeg me tijdens het trainingskamp in aanloop naar de het nieuwe seizoen in de ploeg te spelen. Ze zochten naar een speelsters achter Griner, de starter die 30 tot 35 minuten maakt. Feitelijk ben ik een ‘undersizede’ 5. Ze kozen met Alanna Smith en Brianna Turner voor twee grote 4’s. Ik ben er lang bij gebleven, maar ze hadden me uiteindelijk niet nodig.” 

Hoe kreeg je de beslissing te horen?  
“Een dag eerder was mijn roommate al weggestuurd. Je voelt het aankomen. Ik kwam er in de wedstrijd al heel laat in. Bij de fotoshoot hoefde ik alleen meer het eerste deel mee te doen. Voor mijn gevoel was ik aardig bezig, dus ik dacht: als jullie me weg gaan sturen, hak dan de maar gewoon knoop door. Na de fitnesstraining riep coach Sandy Brondello me bij haar. Nou ja, dan weet je het wel. Uiteindelijk was het general manager Jim Pitman die zei: ‘Sorry Emese, but we have to let you go’. Zo gaat dat.” 

Wat overheerst: de teleurstelling of de bijzondere ervaring? Je zat er toch heel dicht bij. 
“Het tweede. Ik vond het geweldig om mee te maken. Elke dag van tien tot twee trainen en de rest van de middag met elkaar overleggen waar we ’s avonds zouden gaan eten. Je bent heel even prof. De voormalig Mercury-speelster Jennifer Gillom, verantwoordelijk voor player development bij de club, is zelf een post-speelster geweest. Van haar heb ik ook veel opgestoken. En je wordt er ook niet slechter van als je een beetje tegen Brittney Griner aan mag duwen. Ik heb het toch negentien dagen volgehouden. Ik vertrok op een zondag en vier dagen later speelden ze al het eerste duel van het seizoen. Natuurlijk is het jammer. Ik had het idee dat ik het had kunnen halen. Maar goed, je moet dan toch ineens afscheid nemen van de meiden waar je ruim twee weken mee bent opgetrokken en ineens zit je in het vliegtuig naar Nederland. Het einde van het WNBA avontuur, maar ook het einde van vier jaar college in Amerika. Dat is heel gek. Toch was het een superervaring. Als ze me volgend seizoen toch nodig hebben, wil ik het graag nog eens proberen.” 

In plaats van een verlenging van je Amerikaanse avontuur wordt het Spanje… 
“Klopt. Ik heb een contract getekend bij Avenida Salamanca dat op het hoogste Spaanse niveau speelt en in de Euroleague voor vrouwen uitkomt. Ook niet verkeerd natuurlijk. Er zijn trouwens ook Amerikaanse speelsters die beide competities doen. Die meteen na het WNBA-seizoen naar hun Europese club reizen. Dat is natuurlijk de keus waar je als jonge speelster voor staat. Meteen de WNBA in of eerst een jaar in Europa beter worden en alsnog de stap zetten naar Amerika. In elk geval is Salamanca een echte profclub waar alles heel goed is geregeld. Aantrekkelijk om voor te spelen.” 

En gaan we je nu je terug bent in Nederland, nog als international in actie zien? 
“Geen idee. Ik ben reserve voor de FIBA 3x3 World Cup in Amsterdam. Omdat ik zo lang in Amerika ben gebleven, zijn de meeste selecties, zoals voor de European Games, al gemaakt. Ik ga in elk geval mee trainen met de vijf-tegen-vijf selectie in de zaal en mee op de trip in augustus naar Rome, waar we trouwens tegen mijn oude universiteitsploeg Miami Hurricanes spelen.” 

Je bent vier jaar in Amerika geweest. Wat heeft vier jaar collegebasketball je gebracht? 
“Ik had het niet willen missen. Het is gek dat het nu ineens voorbij is en je terug moet gaan kijken op die periode, dat besef is er nog niet echt. Na elke zomer stapte ik weer in het vliegtuig naar Miami, dat is nu voorbij. Het was een mooie tijd, ik heb veel geleerd. Ik heb een lang zeurende blessure gehad aan mijn linker enkel en op zulke momenten moet je het toch zelf doen. Je ontwikkelt zelfdiscipline en uiteindelijk ook zelfvertrouwen om je daar doorheen te knokken. Het gevoel en vertrouwen in jezelf dat je dat kan en hebt gedaan. Een ander aspect is publiekelijk spreken in het Engels, dat moet je gewoon doen, maar ik was daar in het begin echt niet van, zelfs niet in het Nederlands. Ook leer je veel mensen uit andere culturen kennen, je maakt nieuwe vrienden, ik heb met geweldige coaches gewerkt. Dat neem je voor de rest van je leven mee. Het heeft me veel gebracht op verschillende manieren.” 

Deze week is Basketball Nederland gelanceerd, de nieuwe identiteit van het basketball in Nederland. Hoe kijk jij daar naar? 

‘’Ik denk dat het heel goed is dat we ons blijven vernieuwen en dat we nu ook één lijn trekken in het mannen en vrouwen basketball, zodat alles meer met elkaar is verbonden. Met de FIBA 3x3 World Cup in Amsterdam in aantocht is dit een mooi moment om de overstap te maken en Basketball Nederland meer bekendheid te geven. En ik moet zeggen, het nieuwe logo vind ik heel erg strak.”

Tekst: Ronald van Dam

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF