U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » VU15 » Orange Angels starten lange basketballzomer in Ieper en Apollohal

Terug naar overzicht

Orange Angels starten lange basketballzomer in Ieper en Apollohal

9 juni 2017 14:31:00

Het gaat beginnen voor de Orange Angels. Zondag 11 juni a.s. komen in de Apollohal in Amsterdam alle nationale selecties bij de vrouwen samen voor de jaarlijkse kick-off. Daar wordt dan ook de nieuwe Orange Angels-campagne gelanceerd, getiteld ‘Fire, Sweat and Orange Blood’. Alleen de rolstoelbasketbalsters ontbreken in Amsterdam. Zij werken in België de laatste oefenstage af op weg naar het Europees Kampioenschap dat op 19 juni begint.

Een dag eerder, op zaterdag 10 juni, oefent de (valide) seniorenselectie om 18.00 uur in Ieper tegen de nationale Belgische ploeg, die in voorbereiding is op het naderende Europees Kampioenschap bij de vrouwen. Bondscoach Hakim Salem neemt de volgende dertien speelsters mee naar Ieper: Karin Kuijt, Sonja Kuijt, Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Kourtney Treffers, Tanya Bröring, Zera Butter, Richelle van der Keijl, Isabella Slim, Charlotte van Kleef, Rowie Jongeling en Janiek van Veen. Van die dertien zullen Treffers, Bröring en Butter wegens lichte blessures vermoedelijk niet in actie komen.

Op het oog ontbreken in de selectie voor Ieper een aantal vaste waarden. Salem zegt daarover: “Het is simpel. Spelen voor de Orange Angels is onvoorwaardelijk. Ik praat alleen over speelsters die erbij willen zijn en over speelsters die communiceren over hun afwezigheid. Zoals bijvoorbeeld Maaike Klein die wel heel graag wil, maar die er niet bij kan zijn, omdat ze bezig is haar eigen zaak in Den Helder uit te breiden. Daar laat ik het verder bij. Ik denk dat de boodschap wel duidelijk is over gekomen.”

Voor de Orange Angels komt de interland tegen België niet op het meest gelegen moment. Salem: “We doen het vooral om België te helpen, dat graag op weg naar EuroBasket tegen ons wilde oefenen. In onze ploeg zitten flink wat speelsters die de afgelopen week nog in actie kwamen in de play-offs van de Vrouwen Basketball League. Die hebben zeven loodzware duels in de benen. Het zij zo. We hebben deze week toch drie keer met elkaar kunnen trainen. Zo’n wedstrijd is een goede manier om te kijken waar we nu staan en of we onder zware omstandigheden tegen een heel sterk land met Europese topspeelsters als ploeg bij elkaar kunnen blijven en de gemaakte afspraken kunnen uitvoeren. Het gaat niet om winst en verlies, maar om het proces. Ik heb begrepen dat het een uitverkocht huis is in Ieper. Prima, zeiden onze speelsters die in de VBL-finale stonden. ‘Hakim, we hebben zeven keer in een uitverkocht huis gespeeld de afgelopen twee weken’. Kortom, laat maar komen.”

De interland tegen België is de eerste stap voor de Orange Angels op weg naar de twee kwalificatiemomenten voor EuroBasket 2019, in november dit jaar en februari 2018. Op 4 juli a.s. wordt geloot om de tegenstanders van de Angels te bepalen.

Salem heeft zin in de kick-off die komende zondag om 10.00 uur begint in de Apollohal. “Ik vind dat heel belangrijk. Het is de eerste keer dat we compleet zijn. Alle selecties komen samen en trainen naast elkaar. Van onder 14 tot de senioren. Zo versterk je elkaar en de onderlinge band. Het is ook de eerste keer dat Elodie Godin erbij is, de Franse topspeelster die ons bij de nationale selecties gaat assisteren en ook met de talenten van het nationale opleidingsprogramma CTO Amsterdam Vrouwenbasketball gaat werken. Het wordt een mooie dag.”

Daarna kan Salem meteen de blik richten op de FIBA 3x3 World Cup, die van 17 t/m 21 juni in het Franse Nantes wordt gehouden. Voor het WK heeft Salem Jacobine Klerx, Karin Kuijt, Jill Bettonvil en Loyce Bettonvil geselecteerd, die ook alle vier zaterdag in de zaal tegen België uitkomen. Salem: “Dat loopt allemaal mooi in elkaar door. Het is druk ja, maar daar gaan we niet over zeuren. Dit is toch het mooiste dat je met zijn allen kunt doen!”

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF