U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » VU16 » Orange Lions VU16 niet naar kwartfinales bij EK

Terug naar overzicht

Orange Lions VU16 niet naar kwartfinales bij EK

20 augustus 2019 18:56:00

De Orange Lions VU16 gaan niet naar de kwartfinales bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie. Nederland verloor maandag na een rustdag in de Bulgaarse stad Sofia in groep D met 74-60 van Oekraïne. Het was pas de eerste nederlaag voor Nederland, dat vervolgens moest afwachten wat Oekraïne en Bulgarije in hun laatste groepsduel zouden doen. Beide concurrenten wonnen dinsdag en eindigden op onderling resultaat als eerste en tweede. Nederland speelt nu verder voor de plaatsen 9 t/m 16.

KWARTSTANDEN: 19-10; 15-28; 22-11; 16-14.

Game flow
Oekraïne, concurrent voor de eerste plaats in de groep, had de beste start van de twee teams en leidde na zeven minuten spelen al met 16-5. Na het eerste kwart was het verschil zelfs vijftien punten en dat gat wist Nederland in de rest van de wedstrijd niet meer te overbruggen. Het tweede kwart was met 8-11 voor de Lions, maar door het derde (18-17) en het vierde kwart (24-23) nipt te winnen, ging de zege met 74-60 naar Oekraïne.


Foto's fiba.basketball

Top performers
Hennie van Schaik 15 punten en 11 rebounds.

Opvallend
Beide landen kwamen niet tot hele indrukwekkende schotperecntages, maar met een overall percentage van 26,2 en 16,7 achter de driepuntslijn was Nederland de minste van de twee. Opvallend was dat Oekraïne 16 vrije wopen meer mocht nemen dan de Lions, al gooiden de Oost-Europese basketbalsters er daarvan wel 15 mis. 

Thijs Volmer (bondscoach): 'We finishen niet, omdat we bang zijn om geblokt te worden'
"We hadden in de twee trainingen in de aanloop naar dit duel uitgebreid geoefend op de aanval tegen de zone van Oekraïne en al snel bleek dat het uitgestippelde game plan er goed uitzag. We kregen alle open looks die we wilden. De uivoering was prima en we brachten de bal naar de beoogde plekken in de zone. In het eerste kwart speelde Oekraïne ook af en toe man to man en ook daar tegen kwamen we tot goede lay-ups. Maar die finishen we niet, omdat we bang zijn om geblokt te worden. We springen van de basket af en dan wordt het veel lastiger om de bal af te maken. En helaas verknoeiden we ook te vaak de open schoten en lay-ups die we tegen hun zone kregen. Door dit verlies kwamen we in de 'driehoek' met Oekraïne en Bulgarije in een situatie waarin we met te veel punten van Oekraïne hebben verloren. We konden enkel nog doorgaan als een van die twee andere ploegen op de slotdag van de poulefase zou verliezen."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Nederland -  Israël (donderdag 22 augustus, 16.00 uur)

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF