U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Road To Tokyo » Rolstoelbasketbal

De Nederlandse rolstoelbasketbal teams trainen op thuisbasis Papendal en zijn volop in voorbereiding richting de Paralympische Spelen van Tokyo 2020. De vrouwen werden in 2017 Europees kampioen, terwijl de mannen hun prestatie van 2015 evenaarden: brons. Op het WK in 2018 wisten de Nederlandse vrouwen voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen te worden.

Mannen | Meer informatie over de selectie en het programma.
De Nederlandse mannen zijn op weg naar de volgende Paralympische Spelen, die van 2020 in Tokyo. Na de vierde plek op het EK in 2017 en de tiende plaats bij het WK 2018 is het nu aan de Oranje Lions om begin september bij het Europees Kampioenschap in Polen in 2019 een plek bij de eerste vier te bemachtigen en daarmee kwalificatie voor Tokyo af te dwingen. Maar bondscoach Cees van Rootselaar heeft al strijdvaardig aangekondigd voor niets minder dan een medaille te gaan. 

Nederland is bij het EK in Polen ingedeeld in poule B met Spanje, Israël, Frankrijk, Rusland en Turkije. "Dat zijn allemaal landen waar we van kunnen winnen", zegt Van Rootselaar. "Het wordt de derde keer op rij dat we tegen Spanje spelen op een EK of WK en de vorige twee keer hebben we gewonnen, wat niet wil zeggen dat we dat nu weer zomaar even gaan doen. Turkije is de regerend Europees kampioen, altijd een pittige ploeg. Israël zit altijd rond de achtste plek en Rusland is nieuw op het A-niveau. Ik denk dat we goede kansen hebben op plaatsing voor Tokyo, maar de doelstelling is een medaille. Voor minder doen we het niet."

Vrouwen | Meer informatie over de selectie en het programma.
De Orange Angels zijn sinds de Paralympische Spelen van 2012 niet meer weg te denken uit de top van de wereld. Nederland ging met een ambitieuze ploeg voor goud naar de Paralympics in Rio, maar moest helaas opnieuw genoegen nemen met de bronzen medaille. In 2017 maakte de ploeg een omslag. Met veel nieuwe jonge speelsters in de groep is een nieuwe weg in geslagen op weg naar Tokyo 2020. Met het binnenhalen van de Europese titel in 2017 en de wereldtitel in 2018 (de allereerste ooit voor een Nederlandse basketbalploeg) zijn de ambities van Nederland duidelijk. 2019 staat in het teken van het Europees Kampioenschap in eigen land (Rotterdam) en het bemachtigen van een ticket voor de Paralympische spelen van Tokyo in 2020.

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF