U bevindt zich hier: Oranje / Topsport » Basketball Academies » Leiden

De Nederlandse Basketball Bond heeft in januari 2016 ook Leiden een officiële tijdelijke erkenning gegeven als NBB Basketball Academy. Sinds 2011 is de Basketball Academy Leiden al actief, maar vanaf nu mag deze opleiding zich de NBB Basketball Academy Leiden noemen. Het is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Leiden, het Leonardo College, BS Leiden en ZZ Leiden.

Leiden werd in 2011 al gezien als een plaats met potentie als NBB Basketball Academy. Er spelen in Leiden en omgeving veel getalenteerde jeugdbasketballers op het hoogste niveau, zoowel bij de mannen als de vrouwen. En er is een Topsport Talentschool (Leonardo College), die essentieel is voor het mogelijk maken van de combinatie onderwijs en sport, waar er ook vervolgonderwijs op alle niveaus is.

In 2011 is gestart met de eerste getalenteerde groep, zowel jongens als meisjes. Voormalig internatinal Ria Bröring-van der Meijs en Burhan Alibegovic, beiden op dat moment bondstrainers, hebben de schouders gezet onder de inhoudelijke vormgeving van het project, waarbij nauw werd samengewerkt met de NBB en de verenigingen in Leiden en omgeving. Het Leonardo College, sinds 2006 een van de dertig Topsport Talent scholen in Nederland, maakt de combinatie onderwijs en topsport mogelijk. Op het Leonardo College verzorgt Anita Blangé, record-international en docent, voor de coördinatie van het project.

Talent
Leerlingen in de middelbare schoolleeftijd van 11 t/m 18 jaar verhogen op de NBB Basketball Academy Leiden hun trainingsuren en worden individueel begeleid naar een hoger niveau. Het doel van de NBB Basketball Academy Leiden is getalenteerde basketballers de gelegenheid te geven om het maximale uit hun talent te halen door veel trainingsuren te maken en dit op een goede manier te combineren met  het behalen van  een middelbare schooldiploma.  De fysieke, technische, tactische en mentale aspecten van basketball krijgen veel  aandacht in dit programma. Bovendien worden de sporters ook intensief  begeleid op het sportmedische vlak.  

Naast hun basketballtechnische opleiding assisteren de sporters van de Academy bij  schooltoernooien en clinics en ronden ze deze activiteiten in hun laatste schooljaar af met het  behalen van het  BT1 Trainersdiploma.

Om te worden toegelaten tot de NBB Basketball Academy Leiden neemt een speler/ speelster deel aan één of meerdere selectietrainingen en een gesprek met de trainers. De deelnemer blijft gewoon lid van zijn of haar eigen vereniging, maar traint vier keer in de week (7,5 uur)  extra bij de NBB Basketball Academy Leiden en komt zo aan zes tot acht trainingsmomenten per week. Op dit moment zijn drie trainingen vroeg in de ochtend en is er één in de middag. Deze trainingen worden gegeven in de Vijf Meihal in Leiden op een houten vloer.  De deelnemers, hun ouders, de trainers van de Academy, de eigen vereniging en de school houden nauw contact om het hele proces goed te laten verlopen.

Inmiddels hebben meerdere spelers en speelsters van de NBB Basketball Academy Leiden de weg gevonden naar nationale (jeugd)selecties. Tevens zijn er speelsters doorgestroomd naar het CTO Amsterdam Vrouwenbasketball, het opleidingsprogramma van de NBB.

Voor meer informatie kun je terecht bij Anita Blangé (071-5768202 of abla@davinci-leiden.nl).

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF