U bevindt zich hier: Oranje / Topsport » Meer topsport » Talenthuis

NBB Talenthuis

De Nederlandse Basketball Bond organiseert elk jaar extra trainingen voor talenten in alle afdelingen. Er wordt door zeer veel toegewijde professionals en vrijwilligers gewerkt aan de begeleiding van jonge spelers en speelsters. Elk jaar toetsen wij onze ideeën bij onze coaches, andere sportbonden, onderzoek en NOC*NSF. Dit jaar zullen als gevolg van deze gesprekken en onderzoeken een aantal wijzigingen ten aanzien van de afgelopen jaren doorgevoerd worden. Deze herstructurering heeft gevolgen voor spelers, trainers, coaches, etc.

Talentontwikkeling
Er zijn vijf NBB Basketball Academies (Groningen, Zwolle, Weert, Rotterdam en Amsterdam) als officiële opleidingsplaatsen benoemd. Deze Basketball Academies zijn de opleidingsplaatsen voor talenten. Onder regie van de NBB wordt een opleidingsprogramma samengesteld wat ervoor moet zorgen dat talentvolle basketballers zo goed mogelijk worden opgeleid. Daarnaast zal er komend jaar een nationale academy starten die de uitstroom vanuit deze academies opvangt. In totaal zijn er dan zes officiële, door de NBB gecertificeerde, trainingslocaties. Dit onderdeel van het talenthuis noemen wij talentontwikkeling.

Talentherkenning
Talentherkenning en talentontwikkeling worden gezien als twee verschillende onderdelen binnen het talenthuis. De regioselecties zoals u die wellicht kende noemen wij talentherkenning. Hier hebben wij een aantal veranderingen doorgevoerd. Hieronder worden de drie belangrijkste wijzigingen weergegeven.

  • De organisatie van deze dagen in de regio ligt bij de academies.
  • Het moment van selectie wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Het is zeer moeilijk om op jonge leeftijd een uitspraak te doen over wat een talent is. Vanuit nieuw onderzoek wil de NBB de groep kansrijke sporters (mogelijke talentvolle) daarom zo lang mogelijk zo breed mogelijk houden.
  • Er is een duidelijke scheiding tussen herkenning en ontwikkeling. Ontwikkeling gebeurt elke dag. Herkenning op 5 momenten per jaar.

Wat betekent dit voor spelers?
De NBB en de vijf Basketball Academies gaan alle basketballers van U13 de mogelijkheid bieden om zich te laten zien op een talentherkenningsdag in de regio. Er worden in alle afdelingen ongeveer vijf talentherkenningsdagen georganiseerd tijdens het seizoen.

Ook voor de U14 worden in alle afdelingen talentherkenningsdagen georganiseerd. Tijdens het seizoen zullen er twee tot vier van dergelijke dagen georganiseerd worden. De U14 trainingen zijn toegankelijk voor spelers die het vorig seizoen zijn opgevallen tijdens de U13 dagen of spelers die door hun trainer/coach worden voorgedragen voor deze trainingen.

Contact
Bij algemene vragen of onduidelijkheden kunt u terecht bij Medewerkster Topsport Jorienke Krieger via jorienke.krieger@basketball.nl of 030-7513350.

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF