U bevindt zich hier: Oranje / Topsport » Meer topsport » WK U17

WK U17 voor vrouwen in Amsterdam

‘Kwaliteit WK geeft basketball in Nederland enorme boost’

Het WK Basketball voor Vrouwen Onder 17 in Amsterdam zit erop. De torenhoge favoriet Verenigde Staten prolongeerde zondagmiddag (26 augustus) de titel door in een boeiende finale met 75-62 van Europees kampioen Spanje te winnen. De strijd om het brons werd gewonnen door Canada, dat Nederland uit de halve finales had gehouden. De Noord-Amerikaanse ploeg was met 84-77 te sterk voor het verrassend sterk spelende Japan. Nederland werd zelf achtste van de twaalf deelnemende landen.

Het was voor het eerst dat Nederland een jeugd-WK organiseerde. Patrick Baumann, secretaris-generaal van wereldbasketballbond FIBA en IOC-lid, roemde de kwaliteit van de organisatie en het spel van debutant Nederland. De speelsters van Oranje VU17 (vrouwen onder 17), die voor eerst op dit mondiale niveau actief waren, nestelden zich met de achtste plaats in de subtop. De Nederlandse talenten wordt door kenners een mooie toekomst voorspeld in het vrouwenbasketball. De vierde plaatsen van de VU20- en VU18-selecties bij de Europese kampioenschappen zijn daar ook een bewijs van.

De Nederlandse Basketball Bond kan terugkijken op een zeer geslaagd WK. Aanwezigen uit alle werelddelen én geledingen waren vol lof over de organisatie. Baumann: “Nederland mag trots zijn op dit evenement, dat anderhalve week heeft geduurd. Voor de speelsters is een ideale atmosfeer gecreëerd om optimaal te presteren. De basketbalsters van Oranje namen voor het eerst deel aan een WK en zij hebben dat voortreffelijk gedaan. Dit toernooi zal zowel het Nederlandse basketball als de Olympische ambitie van Amsterdam een enorme boost geven. Daar ben ik van overtuigd.”

Aan het WK, dat op vrijdag 17 augustus jl. van start ging, namen twaalf teams deel uit alle vijf de continenten. De toeschouwersaantallen overtroffen met ruim 1200 toeschouwers per dag alle verwachtingen. Tijdens de finale tussen Verenigde Staten en Spanje zaten er zelfs 2000 op de tribunes van de Sporthallen Zuid; aantallen die voorheen bij jeugdinterlands in Nederland ondenkbaar waren.

 Meer informatie en het laatste nieuws over het WK Vrouwen Onder-17 is te vinden op amsterdam2012.fiba.com, basketball.nl, en de Facebook-accounts van FIBA en NBB.

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF