U bevindt zich hier: Oranje / Topsport » Orange Angels » Senioren » Orange Angels gaan niet bij de pakken neerzitten

Terug naar overzicht

Orange Angels gaan niet bij de pakken neerzitten

18 november 2017 15:27:00

De Orange Angels zijn niet van plan om bij te pakken neer te gaan zitten na de veel te fors uitgevallen nederlaag tegen Spanje. Bondscoach Hakim Salem: “We moeten leren van deze ervaring en focussen op wat beter kan en moet, want dit mag niet nog eens gebeuren.” Speelster Zera Butter: “Ik haal hier motivatie uit. Tijd voor revanche in het tweede kwalificatiewindow, want het moet echt anders.”

De dreun is hard aangekomen bij de Orange Angels, laat daar geen twijfel over bestaan. Winstkansen thuis tegen Oekraïne in het eerste kwalificatieduel voor EuroBasket 2019 en dan vier dagen later met 66 punten verschil uit bij Spanje verliezen en zelf maar 26 punten scoren, dat hakt erin. De Angels liepen in Spanje tegen de grootste nederlaag ooit aan voor het Nederlands vrouwenteam.  “Een enorme klap”, zegt Salem. “Verschrikkelijk, dramatisch, er valt geen enkel goed woord over te zeggen.” Butter: “Dit komt hard aan. Je weet dat het niet makkelijk gaat worden tegen de Europees kampioen, maar dit verwacht je niet. Je staat als land voor schut. Na afloop in de kleedkamer keken we elkaar aan en iedereen had iets van: hoezo? Wat is hier gebeurd?”

Eerst maar even terug naar die woensdagavond in Valladolid. “We waren goed voorbereid”, zegt Salem. Butter beaamt dat. “Aan de voorkant zat het goed. We hebben videosessies gedaan met de coaches. We wisten hoe ze speelden. Natalie van den Adel basketbalt in Spanje, Tanya Bröring en Marlou de Kleijn hebben er gespeeld, die wisten ook redelijk wat van die Spaanse speelsters.”

En dan? Salem: “Je ligt onder een vergrootglas. Er zitten 4500 toeschouwers op de tribune, aantallen waar de meesten van onze speelsters nooit voor spelen. We raken in de stress. Afspraken worden niet nagekomen. Tegen Oekraïne maakten we fouten, misten we ook open lay-ups en open schoten, maar dat werd niet meteen afgestraft. We hadden die kunnen winnen, maar deden ons zelf tekort. Spanje is van een ander kaliber. Elke fout die we maakten werd meteen afgestraft. Onder zo’n grote druk presteren is nog een te grote stap voor ons.”

Butter probeert te omschrijven wat er dan in het veld gebeurt: “Je krijgt maken met een enorme druk, die de helft van de speelsters niet is gewend. De entourage, de felheid van de tegenstander. Dan zie je dat bij ons nog geen automatismen zijn ontwikkeld als ploeg. Het is lastig om als team bij elkaar te blijven, iedereen gaat naar elkaar staan kijken, we worden reactief. Individueel zijn we niet zo goed als die Spaanse meiden, dan moet je het als team doen. Met Hakim als bondscoach zijn we bezig met een cultuurverandering. Hij wil ons bewust maken van je rol als speelster en je taken in het veld. We zitten midden in dat proces. Maar geloof me, we zijn veel beter dan de 26 punten die we nu scoorden. We laten bijna twintig punten liggen door gemiste open lay-ups, we schieten twee uit tien op de vrije worplijn. Dat heeft niets met kwaliteit te maken, dat is concentratie en de flow van de game. Als je goed in de wedstrijd zit, gooi je ze er wel in. In het begin missen we meteen zoveel open kansen dat je tegen jezelf gaat spelen.”

Salem wenst voor de grote nederlaag in Spanje geen excuses aan te voeren, maar zijn ploeg miste door de blessures van Richelle van der Keijl en Emese Hof een grote speelster onder het bord ‘die iets kan creëren’. “Zoals Naomi Halman in de vorige kwalificatiecyclus tegen Kroatië deed. Janis Ndiba is 20 jaar, Kourtney Treffers 23, Jill Bettonvil 25 en Chatilla van Grinsven 26, die missen de nog de ervaring in dit soort wedstrijden. Dan vallen Kourtney en Natalie van den Adel ook nog weg met blessures. Als je een kans wilt hebben tegen Spanje, moet je honderd procent zijn. Als je zestig procent bent, zoals wij, dan krijg je klappen.” Butter: “Maar voor mij kwam de klap tegen Oekraïne harder aan. Je weet dat je niet zomaar van Spanje wint, maar tegen Oekraïne thuis hebben we het laten liggen.”

Toch vindt de international van Renes/Binnenland dit soort nederlagen waardevol. Butter. “Wij moeten leren om onder druk te kunnen spelen en te winnen. Maar die stap is enorm groot, voor mij ook hoor. De Vrouwen Basketball League is iets anders dan dit. In wedstrijden tegen toplanden als Frankrijk en Spanje leer je wat er nodig is om die stappen te kunnen zetten. Wat je als team en individu beter kunt doen. En dat je met zijn allen en als individu nog harder moet trainen.”

Twee jaar geleden veroverden de Orange Angels VU20 brons op het Europees Kampioenschap in de A-divisie, achter de Europese toplanden Spanje en Frankrijk. Van die ploeg maken Janis Ndiba en Isabella Slim nu deel uit van de A-selectie, de geblesseerden Emese Hof en Laura Cornelius normaal gesproken ook. Salem: “Deze generatie klopt aan de deur. Maar om het verschil met Spanje aan te geven: van hun gouden VU20-ploeg uit 2015 stond er woensdag maar één speelster acht minuten in het veld.” Butter: “We zijn jong, we hebben een generatie die er aan komt, maar dat gaat niet in één keer.”

Genoeg terugblikt, het vizier moet nu richting februari als de Orange Angels in het tweede kwalificatiewindow twee keer uit spelen, tegen Bulgarije en Oekraïne. Salem: “Dit is een klap, maar we zullen onze rug moeten rechten en leren van deze ervaring. Tegen Oekraïne hebben we dertig minuten goed gespeeld en hadden we winstkansen, maar we laten het in de laatste tien minuten lopen. We kunnen het wel.” Butter: “Het tweede window biedt ons de kans om revanche te nemen. Ik haal hier motivatie uit. Zo dik verliezen is niet de bedoeling, maar het is wel een eyeopener. Dit moet anders.”

Tekst: Ronald van Dam
Foto's FIBA.com

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF