U bevindt zich hier: Oranje / Topsport » Orange Angels » VU16 » Orange Angels VU16 handhaven zich in A-divisie met winst op Litouwen

Terug naar overzicht

Orange Angels VU16 handhaven zich in A-divisie met winst op Litouwen

12 augustus 2017 16:59:00

De Orange Angels VU16 zijn dertiende geworden in hun laatste wedstrijd op het EK in de A-divisie door te winnen van Litouwen (67-59). Bij ingang van het laatste kwart stond het nog gelijk (44-44), maar een driepuntshow van de Angels deed de Litouwers afdruipen. De dertiende plek betekent handhaving in de A-divisie.

“Mission accomplished”, zei bondschoach Brian Hirman achteraf. “Het was geweldig om te zien hoe we een achterstand ombogen naar winst. Sowieso hebben we dit toernooi laten zien goed te kunnen spelen, waar de buitenwacht daar wel eens aan twijfelde. Dat we het in een laatste do-or-die-wedstrijd dan zo afmaken, is in één woord: heerlijk.”

Het vierde kwart begon dus met 44-44, waarbij Nederland zich had teruggevochten van een acht punten achterstand (31-39). De Angels hadden de pech dat aan het einde van de kwarten Litouwen steeds een driepunter scoorde. Zo eindigde het eerste kwart in 16-20 met een verre driepunter in de dying seconds, en in het tweede (29-31) en derde kwart (44-44) maakte Litouwen ook als laatste score de driepunter. Misschien wel de trigger voor het Oranje slotakkoord.

Want in dat slot maakte Maaike van Zeijl maar liefst vier driepunters. Ook Chermensa van la Parra prikte er (naast een inside score) één van ver in, waarna Emy Hayford het afmaakte met drie layups. Hirman: “Elk schot van Maaike viel er zo’n beetje in en je zag de moed in de schoenen zinken bij Litouwen. Mijn complimenten overigens voor de hele ploeg, want het was echt een team effort. Dit toernooi was een geweldige teamprestatie."

Topscorer van de wedstrijd werd Maaike van Zeijl met 21 punten en ook Emy Hayford scoorde met 15 punten dubbele cijfers. Jade Blagrove pakte de meeste rebounds in de pot, 17 in totaal. De finale van het EK gaat vandaag tussen Frankrijk en Hongarije om 20:45 uur.
UPDATE: Frankrijk is Europees kampioen geworden tegen Hongarije met 63-55.

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF