U bevindt zich hier: Oranje / Topsport » Rolstoelbasketbal » Nieuws » Rolstoelbasketballers sluiten Kitakyushu Cup af met twee zeges

Terug naar overzicht

Rolstoelbasketballers sluiten Kitakyushu Cup af met twee zeges

12 november 2017 10:52:00

De Nederlandse rolstoelbasketballers zijn derde geworden bij de Kitakyushu Cup in Japan. Tot aan de slotdag van het toernooi was het de Orange Lions nog niet gelukt om een wedstrijd te winnen, waardoor ze waren veroordeeld tot de strijd om de derde plaats. De jonge ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar zette de progressie door en won de laatste twee duels door af te rekenen met Zuid-Korea en Canada. Gastland Japan won de Kitakyushu Cup door in de finale van Zuid-Korea te winnen.

Zondagochtend om negen uur stond eerst Zuid-Korea op het programma. Ook al was het vroeg, de Lions waren goed wakker. De hele eerste helft ging de strijd gelijk op, al kwam Zuid-Korea soms tot makkelijke scores van hun meer ervaren spelers. De Nederlandse rollers dwongen mooie aanvallen af door veel voor elkaar te screenen, waarna de open schoten goed werden benut. Verdedigend zat het ook beter in elkaar dan in de eerdere wedstrijden. Uiteindelijk konden de Orange Lions in het vierde kwart uitlopen en werd de wedstrijd gecontroleerd uitgespeeld. De jongere spelers Anil Cegil, Gijs Even en Joost Morsinkhof stonden goed hun mannetje en leverden een mooie bijdrage aan de 57-74 overwinning.

De wedstrijd om de derde plaats werd vroeg in de middag al gespeeld, met Canada als tegenstander. Nederland had iets recht te zetten na het nipte verlies eerder in de week tegen de Canadezen. Het doel was het toernooi op een goede en waardige manier af te sluiten. "Elke wedstrijd beter worden met deze zeer jonge en onervaren ploeg was steeds de focus tijdens de Kitakyushu Cup", blikte Van Rootselaar terug op een leerzame week.

Nederland kwam net als voorgaande wedstrijden scherp uit de startblokken. Verdedigend werd echt de strijd aangegaan en dit keer konden de Canadese spelers ook inside goed worden afgestopt. De Canadese schutters kregen echter in het begin te weinig druk, maar die werd na het eerste kwart wel opgevoerd door de Lions. Nederland bleef zelf scoren en kon gaan rusten met een 31-22 voorsprong. 

Omdat aanvallend goed de tijd werd genomen om de beste schotkeuzes te maken kon de voorsprong steeds verder worden uitgebouwd en kwam de overwinning nooit in gevaar. Het werd 59-40, waardoor Nederland de derde plaats bij de Kitakyushu Cup mee naar huis neemt. Dit is een prima prestatie, aangezien de gemiddelde leeftijd van de Orange Lions veel lager lag dan bij Canada, Zuid-Korea en Japan. 

"Onze jonge spelers hebben veel ervaring op kunnen doen tijdens een professioneel georganiseerd rolstoelbasketbaltoernooi tegen niet de minste tegenstanders. De paar ervaren spelers die mee waren, hebben laten zien dat ze de jeugdspelers kunnen sturen en ze daarmee in hun ontwikkeling verder helpen'", aldus Irene Sloof,CTO-coach en tijdens dit toernooi assistent-coach van Van Rootselaar.. 

Topscorers Nederland tegen Zuid-Korea: Robin Poggenwisch 11 punten, 14 rebounds en 19 assists, Mattijs Bellers 27 punten en 8 rebounds, Gijs Even 18 punten en 8 rebounds, Anton de Rooij 12 punten.

Topscorers Nederland tegen Canada: Anton de Rooij 13 punten, Gijs Even 13 punten en 8 rebounds, Joost Morsinkhof12 punten, Robin Poggenwisch 7 punten, 11 rebounds en 20 assists. 

Alle uitslagen:
KOR-JPN 54-72
CAN-NED 48-44
JPN-NED 66-42
CAN-KOR 30-68
NED-KOR 57-74
JPN-CAN 55--46
NED-CAN 59-40 (3e/4e plaats)
JPN-KOR: 77-64 (finale)

NBB video

 

  -  

Meer »

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF