U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » 'Je als kind volledig uitleven op een basketballtoernooitje'

Terug naar overzicht

'Je als kind volledig uitleven op een basketballtoernooitje'

21 december 2016 18:33:00

Mieke Steenbruggen over het succes van Peanuttoernooien

Spelplezier hoort in de sport voorop te staan. Dat is de overtuiging van Mieke Steenbruggen. De Overijsselse basketballiefhebster organiseert al jarenlang toernooien voor de jongste jeugd. Mieke paste de bestaande formule aan om de kleintjes aan het basketbal te krijgen én te houden. Haar aanpak blijkt succesvol. Haar enthousiasme en kennis reiken inmiddels tot ver buiten de eigen regio. Hoogste tijd de oud-speelster van Basketballvereniging Olstars eens naar het geheim van de smid te vragen.

Naast bestuurslid was Mieke Steenbruggen ook trainster bij Basketballvereniging Olstars. Algauw kwam ze erachter dat het verschil tussen de jongste kinderen en de bovenbouwers van de basisschool mentaal en fysiek wel erg groot was. De ‛Peanutcoördinator Oost’ besloot daarom met Peanutbasketball te beginnen. Mieke: “Trainen is natuurlijk leuk, maar toernooitjes spelen ook. Die bestonden al wel voor U10, maar die waren duidelijk op competitie gericht - winnen stond centraal. Ik zag dat in die vorm te veel kinderen niet aan de bak kwamen en besloot daar wat aan te doen.”

Zien is zelf doen!
In 2009 besloot Mieke, na wat vooronderzoek, met een pilot te starten in de kern Almelo: “Het doel was een U8-toernooi organiseren voor de allerjongsten, en daarin ook de beginners van U10 mee te nemen. Tot op de dag van vandaag bestaat dit format, de ‛Peanuttoernooien’*. Stel je voor dat je als kind, nog nat achter de oren van de zwemles, leeftijdgenootjes zich volledig ziet uitleven op een basketbaltoernooitje. Zien is zelf doen! Naast wedstrijdjes komen ook verschillende vaardigheden zoals schieten en verdedigen spelenderwijs aan bod. De kinderen spelen overigens drie tegen drie, wat ze veel meer dan vijf tegen vijf dwingt om goed samen te spelen. Twee passlijnen en een drive-optie, meer niet. Dat is voor die kleintjes veel overzichtelijker om mee te beginnen, en dat kunnen ze op jongere leeftijd al doen. Omdat we op een half veld spelen zijn ze ook nog eens eerder aan de overkant. Bovendien is het leuk te zien dat op deze manier bijna iedereen scoort in een wedstrijd, die maar twee keer zes minuten duurt. Ondanks twee wissels kost deze spelvorm ze veel energie.”

Talent komt bovendrijven
Na de pilot is het format van de Peanuttoernooien, dat de NBB ‛op de plank had liggen’, hier en daar aangepast. “En het gaat niet louter om de wedstrijdjes, er wordt eerst nog een halfuur getraind. Of het nu om hardlopen gaat of drills, de kinderen doen alles samen. Dan volgen er vier of vijf potjes basketbal. Er worden ook altijd twee side-events georganiseerd door de gastvereniging, zodat deze een eigen draai aan zijn Peanuttoernooi kan geven. Van lay-ups tot zaklopen. We reiken geen prijzen uit aan de toernooiwinnaar of de topscorer, maar we roepen om wie de side-events goed heeft gedaan. Aan iedere editie is bovendien een thema gekoppeld, zoals het uitvoeren van een mooie yell. Wie die het beste heeft uitgevoerd krijgt dan ook een eervolle vermelding. Naarmate de teams ouder worden gaat het natuurlijk steeds meer over basketballen. Op deze manier ontwikkelt de jeugd zich prima. Talent komt toch wel bovendrijven”, vindt Mieke.

Peanuttoernooien en STAR
Naast de speelse, speltechnische kant staat bij de Peanuttoernooien ook STAR (Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect) centraal. Mieke: “Wij hebben het dit jaar tijdens een NBB-bijeenkomst gehad over STAR. We besloten de bestaande STAR-principes te koppelen aan de Peanuttoernooien, om ze zo meer uit te dragen en het draagvlak en de herkenbaarheid te vergroten. Vervolgens hebben we in de warming-up van een toernooi gericht aandacht besteed aan het thema sportiviteit. De trainer is met de spelertjes in gesprek gegaan met de vraag wat sportiviteit eigenlijk betekent. Vervolgens hebben we gekeken hoe de teams daar tijdens dat toernooi uitvoering aan hebben gegeven.”

Ongedwongen sfeer en extra kader
Als het aan Mieke ligt gaan veel meer verenigingen, door het hele land, Peanuttoernooien organiseren. “Op het bondsbureau van de NBB ligt het hele concept kant-en-klaar. Je hoeft het alleen nog maar te doen. Mensen vinden het ook nog eens ontzettend leuk om naar te kijken, omdat de kinderen op het veld meer samenwerken. De sfeer is ongedwongen. Zo heten scheidsrechters bij Peanutbasketball spelleiders, vanwege hun vooral coachende rol. Onthoud dat je deze spelertjes nog regelmatig moet toeroepen welke kant ze op moeten, en als je fluit hebben de meesten geen idee waarom. Ouders zijn trouwens zo enthousiast en betrokken, dat ze meestal de volle tweeënhalf tot drie uur in de hal blijven. Een mooie gelegenheid om te vragen of ze even willen helpen, en een extra kans op nieuw kader”, glimlacht Mieke.

Elkaar niet verzwakken, maar versterken
Volgens Mieke hebben de Peanuttoernooien hun nut ruimschoots bewezen. Waar moet je op letten als je ze zelf wilt gaan organiseren? Is er überhaupt behoefte aan meer toernooien met deze afwijkende spelvorm? “Kijk, U10 heeft competitie nodig, maar dat verschil met de allerjongsten blijft. Ook aan hun behoefte moet je kunnen voldoen. Kortom, differentiatie is belangrijk, net als het vinden van vrijwilligers die feeling met kleine kinderen hebben - pedagogische talenten met kennis van basketbal. De verenigingen die succesvol zijn met Peanutbasketbal hebben er een vaste groep mensen op gezet. Dat zijn belangrijke voorwaarden. Op die manier is onze pilot uitgegroeid tot een concept dat 16 toernooien oplevert, verspreid over de hele afdeling. Maar ook vanuit het zuiden en het noorden krijgen we steeds meer enthousiaste reacties en aanvragen om een toernooi te mogen organiseren. Als je daaraan begint, is het geen verplichting. Je kunt je, om te beginnen, eens inschrijven voor een toernooi. Dat kost een tientje per team, als tegemoetkoming in de zaalhuur van de organiserende vereniging. De coördinatie van de toernooien doe ik overigens zelf, van datum en grootte tot en met de thema’s en de side-events. Bij de planning kijk ik of er niet teveel toernooien zijn in een gebied of periode. Je moet elkaar immers niet verzwakken, maar juist versterken”, besluit Mieke.

* Peanuttoernooien worden ook in Noord georganiseerd, maar dan voor U8 en U10.

Tekst: Michel Kriek

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF