U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » Scholingen vertrouwenscontactpersoon seizoen 2017-2018

Terug naar overzicht

Scholingen vertrouwenscontactpersoon seizoen 2017-2018

22 juni 2017 12:57:00

In het seizoen 2016-2017 zijn in de hele sport 227 vertrouwenscontactpersonen opgeleid, een mooi aantal dat onderschrijft dat verenigingen het belang van een vertrouwenscontactpersoon meer en meer gaan inzien. Ook voor komend seizoen staan er weer opleidingen gepland, verspreid over het hele land.

Wanneer een lid van een vereniging te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag of zich op een andere manier onveilig voelt kan hij of zij terechtbij een vertrouwenscontactpersoon (VCP). Indien slachtoffers melding willen doen van een geval van grensoverschrijdend gedrag, is het een probleem als ze daarvoor geen vertrouwd aanspreekpunt vinden binnen de vereniging of bond. Het is een onderwerp dat niet makkelijk bespreekbaar is. Het ontbreken van een luisterend oor, van iemand die raad geeft, maakt het extra moeilijk. Hierdoor zien slachtoffers ervan af hun klacht te melden. Daardoor blijven zeer ongewenste en voor slachtoffers pijnlijke situaties voortbestaan. Dit moet niet en is ook niet nodig.

Juist om deze reden is al een groot aantal verenigingen en bonden overgegaan tot het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) voor grensoverschrijdend gedrag. Deze personen zijn opgeleid door NOC*NSF.

Aanstellen VCP voor je vereniging
Je kan er als vereniging voor kiezen zelf een of twee vertrouwenscontactpersonen aan te stellen, zodat je intern een aanspreekpunt hebt voor leden wanneer ze daar behoefte aan hebben. Je bent hiertoe echter niet verplicht als vereniging. De NBB beschikt over een VCP die voor alle leden en verenigingen beschikbaar is. Je kan als vereniging ook verwijzen naar de VCP van de NBB.

Wanneer je zelf een VCP aanstelt, is het verstandig deze de opleiding van NOC*NSF te laten volgen. 

Meer informatie
- Flyer scholing VCP 2017-2018
Planning scholing VCP 2017-2018
- Aanstellen VCP voor je vereniging
- VCP NBB

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF