U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » Kan iedereen zich thuis voelen op jouw vereniging?

Terug naar overzicht

Kan iedereen zich thuis voelen op jouw vereniging?

11 oktober 2017 13:09:00

“Basketball is de sport waar je je thuis voelt. Het is er veilig, plezierig, je kan jezelf zijn en iedereen is welkom. We zetten ons met elkaar in om dit klimaat te realiseren, te behouden en te borgen, Een veilig sportklimaat maakt deel uit van alle onderdelen van de sport en van de NBB.” Dit is een citaat uit het meerjarenbeleidsplan 2017+ van de NBB, een plan van en voor verenigingen, leden, vrijwilligers en medewerkers.

Vandaag (11 oktober) is Internationale Coming Out Dag, de dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming out. De NBB streeft naar een veilig en plezierig klimaat in de basketbalsport waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn. Dit wil niet zeggen dat iedereen uit de kast moet komen, dat is een keuze die mensen voor zichzelf mogen maken. We willen wel de omgeving bieden waarin de veiligheid wordt gevoeld dat het kan.

Vanuit de missie ‘Basketball: iedereen, altijd en overal’ en de kernwaarde ‘Open’ roepen we bestuurders vandaag op na te denken over de vraag “Kan iedereen in mijn vereniging zichzelf zijn?”

Ook jouw basketbalvereniging kan bijdragen aan een veilig sportklimaat voor iedereen, vanzelfsprekend ook voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Hoe ga je om met verschillen?
Iedereen draagt bij aan een veilige en open sfeer binnen de vereniging. Als bestuurder maak je iedereen daarvan bewust:

 • door uit te spreken dat iedereen welkom is;
 • door afspraken te maken met trainers/coaches, sporters, officials en ouders over hoe jullie met elkaar omgaan.

Als trainer/coach zorg je voor een goede en open sfeer binnen je team of groep. Maak afspraken met elkaar en praat over verschillen, kwetsbaarheden en emoties. Bespreek ook ongewenst gedrag.

Aan de slag in je vereniging
Wil je als vereniging (meer) aandacht besteden aan een veilig en plezierig sportklimaat voor iedereen? Dan zijn er verschillende handvatten om je op weg te helpen.

 • Verenigingstraject Sport voor iedereen
  Binnen het verenigingstraject Sport voor iedereen leer je hoe je een open veilige sfeer creëert binnen de vereniging. Je leert verschillen, kwetsbaarheden en emoties bespreekbaar te maken en gedrag te observeren. Vaardigheden die onmisbaar zijn om een veilige en open sfeer te creëren binnen de vereniging. Bekijk voor meer informatie de brochure Sport voor iedereen.
 • Verenigingsbox
  De verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen. De inhoud van deze box geeft bestuurders, trainers en coaches handvatten om te werken aan een sterke en veilige vereniging waar met plezier wordt gebasketbald. De box draagt bij aan een omgeving waar iedereen welkom is en zich welkom voelt. Het thema diversiteit, sport voor iedereen, komt expliciet aan de orde in de box. Ga voor meer informatie naar de pagina over de verenigingsbox.
 • Vertrouwenscontractpersoon NBB / Vertrouwenspunt Sport
  Loop je binnen jouw vereniging aan tegen ongewenst gedrag, zoals discriminatie, pesten of intimidatie? Of wil je als bestuurder of trainer/coach advies over hoe om te gaan met bepaalde situaties? Neem voor advies contact op met de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van je vereniging, de VCP van de NBB of Vertrouwenspunt Sport. Ga voor meer informatie naar de pagina over ongewenst gedrag.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF