U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » Betere doorstroming van vrouwelijke scheidsrechters door #Zijfluittop

Terug naar overzicht

Betere doorstroming van vrouwelijke scheidsrechters door #Zijfluittop

16 maart 2018 09:58:00

Bij veel sportverenigingen zijn zowel mannelijke als vrouwelijke scheidsrechters actief, maar op hoger niveau zijn de vrouwen sterk in de minderheid. Binnen het basketball zijn we daarom op zoek naar meer vrouwelijke basketbalscheidsrechters in de top en binnen de afdelingen!

#Zijfluittop is een campagne van NOC*NSF in samenwerking met zeven sportbonden: de Voetbalbond, de Hockeybond, het Handbalverbond, het Korfbalverbond, de Zwembond, de Volleybalbond en wij als Nederlandse Basketball Bond. Voor deze campagne, die moet leiden tot meer vrouwelijke scheidsrechters in de top, is Edith Oudshoorn gevolgd tijdens haar debuut in de Dutch Basketball League. Bekijk hoe het Edith, die als 3x3 arbiter ook een rol speelt in de NBB-campagne 'Basketballscheids: Goede beslissing!', verging in onderstaand filmpje.

Het talent is er!
Mensen gaan door met waar zij goed in zijn, laten we daarom blijven benoemen wat goed gaat. Vrouwen zijn net zo geschikt als scheidsrechter als mannen, maar het ontbreekt aan de overtuiging dit uit te spreken. Een (vrouwelijke) scheidsrechter met ambitie kan het, met hulp van de NBB, ver brengen als scheidsrechter. De weg naar de top ligt open!

Vrouwelijke scheidsrechters willen vaak niet stoppen met basketballen om een scheidsrechterscarrière te beginnen. Maar, stoppen met basketballen hoeft ook niet! Een carrière als (afdelings)scheidsrechter en basketbalspeelster gaan (zeker de eerste jaren) prima hand in hand. Het één gaat heel goed samen met het ander.

Regionale bijeenkomst
Voor de campagne #Zijfluittop is op 10 februari j.l. een bijeenkomst gehouden in Apeldoorn. Vrouwelijke clubscheidsrechters van meerdere sporten kwamen daar samen om ervaringen uit te wisselen en te leren van vrouwelijke topscheidsrechters. Binnenkort zullen er nog twee bijeenkomsten volgen! De eerst van deze twee vindt plaats op zaterdag 21 april in Den Bosch. Alle vrouwelijke scheidsrechters die fluiten op clubniveau zijn hierbij van harte uitgenodigd.

Wil jij beginnen aan jouw weg naar de top? Ben jij een vrouwelijke basketbalscheids met ambities? Neem dan contact op met Antoine Pannen via antoine.pannen@basketball.nl voor meer informatie over bijvoorbeeld de regionale bijeenkomsten.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF