U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » 3x3 basketball inzetten als middel voor ledenbehoud 

Terug naar overzicht

3x3 basketball inzetten als middel voor ledenbehoud 

6 mei 2018 17:19:00

De afdeling Noord van de Nederlandse Basketball Bond is gestart met een 3x3 competitie. Deze ‘pilot’ kan het antwoord zijn op een probleem waar Nederlandse basketbalverenigingen steeds vaker mee krijgen: niet genoeg spelers of speelsters in een bepaalde leeftijdsklasse om een team in te schrijven in de reguliere vijf-tegen-vijf competitie.  

Het gevolg daarvan is dat de verenigingen spelers kwijtraken, of dat ze jeugdspelers mee moeten laten spelen met oudere kinderen. Dat laatste kan zorgen voor minder spelplezier, waardoor die jeugdleden uiteindelijk ook eerder zullen stoppen.  

De nieuwe 3x3 competitie in de afdeling Noord is een initiatief afdelingscommissie Noord. De commissie heeft een werkgroep 3x3 basketball in het leven geroepen om de activiteiten te begeleiden. Met de inzet van het snel populair wordende 3x3 wil de commissie leden behouden en een aantrekkelijke laagdrempelige activiteit aanbieden. Voor 3x3 basketball heb je immers maar vier spelers per team nodig. Het heeft als bijkomend voordeel dat je vaker aan de bal bent en meer plezier aan basketball beleeft. En in zo’n speciale 3x3 competitie kunnen de jeugdleden wel tegen leeftijdsgenoten spelen. 

Pilot 
De pilot in de afdeling Noord bestaat uit een aantal maandelijkse competitieronden in toernooivorm, die steeds worden georganiseerd door een andere vereniging. Assist uit Assen had de eer om de eerste toernooi dag te organiseren. Met succes, want er deden meteen al 21 teams mee, verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën. Het tweede toernooi in Haren, georganiseerd door HSVB, was al net zo’n groot succes met deelname van liefst 24 teams. De stand in de competities wordt bepaald door de toekende punten per deelname aan de spelronde.

Het volgende toernooi staat op zaterdag 26 mei gepland bij Jahn II in Stadskanaal, de vierde en laatste ronde op zaterdag 2 juni in Veendam. De werkgroep 3x3 denkt dan over voldoende informatie en ervaring te beschikken om een waardevol advies te kunnen uitbrengen over de mogelijkheden en haalbaarheid om in 2018/2019 naast het reguliere 5-5 een 3x3 competitie aan te kunnen bieden. 

Een van de bij de pilot betrokken verenigingen is Assist. Dat is in een Noord-Nederland een van de fanatiekste verenigingen op het gebied van 3x3 basketball, want Assist trad dit jaar ook toe tot de razend populaire Streetball Masters Tour van de Nederlandse Basketball Bond. Met voorzitter André Reitsema van Assist en Ben Wiersema van de afdelingscommissie Noord maken we nader kennis met dit succesvolle initiatief. 

Hoe kwamen jullie op het idee van een 3x3 competitie? 
Wiersema: “Ik zag bij mijn bezoeken aan verenigingen steeds kleinere aantallen meisjes en vrouwen per leeftijdsklasse. Op mijn vraag wat ze ervan zouden vinden om met z’n vieren een team te vormen en tegen leeftijdsgenoten te spelen in een competitieopzet, werd louter enthousiast gereageerd. Daarnaast is 3x3 een prachtige vorm van basketball, die prima in competitievorm is te spelen. Je biedt je leden zo extra mogelijkheden binnen flexibele vormen van organisatie. We hebben voor alle verenigingen in Noord die belangstelling hebben voor 3x3, een informatieavond gehouden. Daar is besloten om voor twee vormen te kiezen: competitie en toernooien. Zes verenigingen wilden graag aan de pilot competitie deelnemen. Assist was meteen bereid de eerste speelronde te organiseren.” 
Reitsema: “Assist heeft sinds drie jaar een volledig nieuw bestuur, dat met een frisse wind een aantal veranderingen heeft doorgevoerd. Dat heeft het verenigingsgevoel een enorme boost gegeven en geleid tot een groeiend team van vrijwilligers. Daardoor konden we onze blik verruimen en de uitdagingen, die alle verenigingen hebben, één voor één aanpakken. Vooral bij onze vrouwenteams is er diversiteit in leeftijd en niveau. Door 3x3 te integreren in de trainingen kunnen de meiden op hun eigen niveau met elkaar sporten. Als gevolg daarvan zijn het spelplezier en het sportieve niveau omhoog gegaan. In die bijeenkomst hebben de verenigingen één ding met elkaar afgesproken: wat er ook gebeurt, we gaan gewoon van start. Doordat Assist nu over een fanatieke vrijwilligersgroep beschikt, konden wij in korte tijd de eerste competitiedag organiseren.” 

Hoe zijn tot nu toe de reacties bij de spelers en de verenigingen? 
Wiersema: “Ik mocht in Stadskanaal op verzoek van de plaatselijke vereniging op een training de spelvorm 3x3 uitleggen. De spelers en de speelsters die ermee aan de slag gingen, waren onder de indruk van het hoge tempo. Ze waren stuk voor stuk enthousiast, wilden 3x3 erg graag als trainingsvorm gaan gebruiken en met minimaal drie teams deelnemen aan het volgende toernooi.” 
Reitsema: “3x3 is anders! 3x3 is leuk! Uitsluitend positieve reacties, ook al waren er vooraf ook sceptische geluiden.” 

Wat kunnen verenigingen in de andere afdelingen in het land ervan leren? 
Wiersema: “Het is een pilot. We lopen tegen bepaalde dingen aan, schaven bij, verbeteren en komen met voorstellen. In juni volgt een evaluatie met alle coördinatoren van de deelnemende verenigingen. Ook Martin Ho Suie Sang van de NBB is daar aanwezig. Doel is een zo uitgekiend mogelijk 3x3 concept aan te bieden aan de verenigingen. Op dit moment zijn we erg tevreden over de inzet, samenwerking en het enthousiasme van de deelnemende verenigingen.” 
Reitsema: “Het credo van ons bestuur is: just do it! Begin gewoon. Maak het niet moeilijker dan het is. Zet jongeren met dezelfde passie in een sporthal, luister naar ze en toon als vereniging daadkracht om te veranderen.” 

Denken jullie dat 3x3 basketball in elke vereniging een plek moet krijgen? En hoe? 
Wiersema: “Het uitgangspunt in Noord is: behouden en binden. We denken dat we zonder het aanbieden van een nieuwe aantrekkelijke vorm van basketball voor bepaalde leeftijdsklassen op een dood spoor raken. En het is prima te spelen naast de 5-5 competitie. Of er na, als de competitie is afgelopen. We hebben nog geen beeld wat een structurele aanpak teweegbrengt bij de doorsnee 3x3 basketballer. De tijd zal dat leren. Dat is ook voor een belangrijk deel het werk voor de beleidsmakers van de NBB. In hoeverre tast je met zo’n competitie het specifieke van streetball aan? Deze pilot kan helpen het antwoord op die vraag te vinden.” 
Reitsema: “3x3 is er al bij de verenigingen! Je moet het alleen zien. Tijdens trainingen is 3x3 een uitstekend middel om actief met basketball bezig te zijn. En de jeugd zoekt elkaar al op bij de basketbalpleintjes of baskets in de achtertuinen.” 

Wat vinden jullie eigenlijk van 3x3 basketball?
Wiersema: “We zien in 3x3 basketball een van de mogelijkheden om leden te houden en te binden. Het is erg laagdrempelig en biedt daardoor kleine verenigingen grote mogelijkheden om hun leden een waardevolle activiteit aan te bieden. Het biedt voor de jeugd iets eigens. Het is veel sneller voor iedereen toegankelijk. Veel zaken kunnen informeler worden geregeld. Het kan in verschillende organisatievormen worden uitgevoerd. Het kan een prachtige aanvulling op de 5-5 competitie zijn. We hebben al gezien, dat bij 3x3 fair play hoog in het vaandel van de teams staat. Er ontstaan gemakkelijk vriendschappen; ook door de ruim voor handen zijnde communicatiemogelijkheden.  Wellicht komt het geheel van de 3x3 tegemoet aan de maatschappelijke veranderingen die ook op de sport van toepassing zijn. De jeugd van nu is snel afgeleid, heeft veel keuzevrijheid en wanneer iets niet leuk is, wordt er snel afscheid genomen. Het sprankelende, laagdrempelige3x3 biedt basketball veel kansen om mensen te behouden.” 
Reitsema: “3x3 vult de gaten op die we als basketbalverenigingen hebben. Het kan op elk niveau worden gespeeld en gaat ook in de zomerperiode tussen de reguliere competities door. Het biedt verenigingen de mogelijkheid om met kleine teams te starten die uit kunnen groeien tot teams die mee kunnen doen in de 5-5 competitie. Voor beginnende basketballers is het de manier om snel onderling de fundamentals aan te leren met veel balcontact.” 

Tekst: Ronald van Dam

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF