U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » Crackerjacks bij finalisten verkiezing 'Vereniging van het Jaar'

Terug naar overzicht

Crackerjacks bij finalisten verkiezing 'Vereniging van het Jaar'

14 september 2018 12:17:04

De Amersfoortse basketbalvereniging Crackerjacks is een van de drie finalisten in de categorie sport voor de verkiezing 'Vereniging van het Jaar'. Bekijk hier de filmpjes van de finalisten, waaronder die van Crackerjacks. Ook in de categorie cultuur wordt de Vereniging van het Jaar 2018 gekozen. De twee landelijke winnaars worden in de week van 17 september gekozen door de vakjury en in die week onverwachts bezocht. 

Zes finalisten
Ambassadeurs en juryleden uit de sport,- en cultuurwereld hebben afgelopen weken alle provinciewinnaars van de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ het vuur aan de schenen gelegd. De verenigingen werden door middel van een interview getoetst op thema’s als: maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. Elke vereniging haalde alles uit de kast om straks in aanmerking te komen voor de titel: Vereniging van het Jaar 2018. Er zijn door de jury zes finalisten gekozen, afkomstig uit vijf verschillende provincies. In willekeurige volgorde zijn dat voor cultuur: De Rijdende Popschool uit Groningen, muziekvereniging Soli uit Santpoort-Noord en harmonieorkest Vleuten uit Utrecht. In de categorie sport zijn de finalisten: volleybalvereniging Sudosa-Desto uit Assen, rugbyclub The Big Bulls uit Almelo en basketbalvereniging Crackerjacks uit Amersfoort. Uiteindelijk mag één sportvereniging en één cultuurvereniging de titel Vereniging van het Jaar gaan dragen. Volgende week worden de winnaars bekend gemaakt.

Bezoek ambassadeurs
De sportverenigingen kregen een bezoek van beachvolleyballer Alexander Brouwer en hockeyer Robbert Kemperman. Ambassadeur Robbert Kemperman zei na afloop: “We hebben een duidelijk beeld van de verenigingen gekregen. Het is mooi om te zien dat deze verenigingen niet alleen een belangrijke rol spelen in het leven van de mensen die bij de vereniging aangesloten zijn, maar ook in de gemeenschap. Er zit zoveel meer achter een vereniging”

Volop actief in de samenleving
Basketbalvereniging Crackerjacks uit Amersfoort is - zo staat in het p[ersbericht pver de zes finalisten - een vereniging die in twee jaar tijd van een naar binnen gerichte organisatie en nauwelijks zichtbaar voor de buurt en gemeente, is veranderd in een vereniging die volop actief is in de samenleving. Het is nu een goed lopende vereniging, vol ambitie en met een grote groep vrijwilligers. Een club met passie en maatschappelijke impact. Crackerjacks werkt samen met scholen, langdurig zieken, werkzoekenden, gehandicapten, het AZC, de biljartvereniging en speciaal onderwijs. Zij gaan actief de wijken van Amersfoort in met 3x3 (buiten-)basketbal en ontwikkelen programma’s met andere (sport-) verenigingen om laagdrempelig sporten en participatie te stimuleren bij jongeren. Crackerjacks wil verbinden en iedereen in Amersfoort basketbal laten ontdekken en ervaren, maar ook laten genieten van de spectaculaire sport en kansen bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Ze zetten zich samen in voor een positief sportklimaat waarin iedereen zich prettig voelt en welkom is.

Masterclasses voor de winnaars
De uiteindelijke winnaars van de verkiezing winnen Masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de verenigingen extra in de schijnwerpers te zetten.

Hoog deelnamepercentage
Verenigingen in heel Nederland werden aan het begin van het jaar uitgedaagd hun verenigingsverhaal te delen via verenigingvanhetjaar.nl. In 71% van alle gemeenten in Nederland deden verenigingen mee aan de verkiezing. Per provincie werd de vereniging met de meeste stemmen en hoogste beoordeling provinciewinnaar.

De kracht van sport- en cultuurverenigingen
Dit jaar vindt de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ voor het eerst plaats. De verkiezing is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende met als doel de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten. De ingezonden verhalen van alle winnende verenigingen zijn terug te lezen op www.verenigingvanhetjaar.nl.

Grootste sociale netwerk
Nederland telt ruim vijftigduizend verenigingen en stichtingen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land. Ook leiden ze talenten op die zonder vereniging of stichting nooit zo ver zouden komen. Verenigingen zijn voor mensen niet alleen fysiek, maar ook zeker sociaal heel belangrijk. Tom van Kuyk, Sponsorstrateeg Rabobank Nederland: “Deze verkiezing is een mooie manier om het verenigingsverhaal in de schijnwerpers te zetten. Verenigingen krijgen een steeds belangrijkere rol in de samenleving. We zien dat ze meer gaan samenwerken met andere clubs, een maatschappelijke rol innemen en druk zijn met thema’s als integratie en duurzaamheid. Verenigingen dragen bij aan een gezondere en sociale samenleving en dat mag gezien worden!”

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF