U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » Minder verbale agressie op basketbalvelden

Terug naar overzicht

Minder verbale agressie op basketbalvelden

15 oktober 2018 10:47:00

Het aantal basketballers dat verbale agressie ervaart tijdens hun basketbalwedstrijd neemt af. Dat blijkt uit het herhaalonderzoek dat sportkoepel NOC*NSF heeft gedaan naar grootste ergernissen in de sport.

De sportbonden en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Daarom zorgen ze er via het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’ samen met verenigingen voor dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Ook de NBB doet mee aan dit programma om erachter te komen hoe de basketballers het sportklimaat in hun favoriete sport ervaren. In 2013 werd dit onderzoek voor de eerste keer gedaan en is nu dus herhaald.

De overgrote meerderheid van de basketballers beleeft de wedstrijden positief, maar dat betekent niet dat er geen ergernissen zijn. Ten opzichte van de 0-meting uit 2013 blijkt dat ‘commentaar op beslissingen van de scheidsrechter’ nog steeds de grootste ergernis is in de basketbalgemeenschap. ‘De scheidsrechter die niet consequent fluit’, zakte van twee naar drie in de top tien met ergernissen. Nieuw in de top drie is gebrekkige spelregelkennis.

Ergernissen rond het gedrag van scheidsrechters hebben nog steeds veel invloed op het plezier dat basketballers beleven. Dat blijkt ook uit het feit dat ‘de scheidsrechter die verkeerde beslissingen neemt’ op de vijfde plek nieuw is in de top tien ten opzichte van vijf jaar geleden. De ergernis ‘hard, grof of vals spelen’ zakte van zes naar negen. Verenigingen die ondersteuning willen bij het opstellen van hun arbitragebeleid, kunnen deelnemen aan het project Clubarbitrage. Komende week ontvangen clubs meer informatie over dit project. Verenigingen die nu al vragen hebben kunnen contact opnemen met Antoine Pannen.

Dit is de top tien van ergernissen uit het tweede onderzoek (de 1-meting, 2018):

  1. Commentaar op beslissingen scheidsrechter
  2. Scheidsrechter fluit niet consequent (2013: plek 3)
  3. Gebrekkige spelregelkennis (2013: plek 4)
  4. Mondelinge agressie / schelden / vloeken (2013: plek 2)
  5. Scheidsrechter die verkeerde beslissingen neemt
  6. Partijdige scheidsrechter – ‘de thuisfluiter’
  7. Scheidsrechter kan moeilijk inschatten wanneer er gefloten moet worden (leest het spel slecht)
  8. Scheidsrechter staat niet open voor interactie
  9. Hard / grof / vals spelen
  10. Houding van de scheidsrechter

De NBB gaat aan de hand van de onderzoeksresultaten kijken wat en hoe het sportplezier nog verder verhoogd kan worden.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF