U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » De metamorfose van Crackerjacks

Terug naar overzicht

De metamorfose van Crackerjacks

16 oktober 2018 11:47:00

Van ‘initiatiefloos’ naar sportvereniging van het jaar. Crackerjacks heeft in een relatief korte periode een ware metamorfose ondergaan. Eind september werd de Amersfoortse basketbalvereniging door NOC*NSF verkozen tot de sportvereniging van het jaar. In 2017 was Crackerjacks al onderscheiden met deze mooie titel in Amersfoort zelf. Volgens voormalig voorzitter Marianne Klein vooral een kwestie van het ‘clubgevoel’ terugbrengen. ‘Focus op de binding tussen de leden, creëer kansen en verzilver die.’

Klein besloot vijf jaar geleden samen met Jan van Tilborg in een gedeeld voorzitterschap Crackerjacks nieuw leven in te blazen. “Het was toen een vereniging waar weinig gebeurde. De leden trainden, speelden hun wedstrijden en gingen daarna meteen naar huis. De kantine werd geëxploiteerd door een beheersorganisatie en was meer dicht dan open. Daarnaast zat de club financieel ook in slecht weer, omdat contributies niet werden betaald of geïnd. Nevenactiviteiten werden niet georganiseerd, zodat er ook geen andere inkomsten waren.”

Als moeder van vier kinderen, waarvan er twee basketbalden bij Crackerjacks, miste Klein het verenigingsgevoel. “Een vereniging is behalve het sporten ook bedoeld om jezelf als persoon te ontwikkelen, of je nou jong of oud bent. Als ouders zagen we dat er helemaal niets werd georganiseerd, zelfs geen teamuitje. Dat was het moment om met een aantal ouders te zeggen: we gaan er iets aan doen. Omdat in die periode ook het bestuur stopte, was dat het goede moment.”

Klein koos er bewust voor om het voorzitterschap met Van Tilborg te delen. “Niemand krijgt betaald. Bestuursleden, trainers, coaches, niemand. Er wordt van vrijwilligers veel commitment gevraagd. Iedereen doet het naast z’n schoolopleiding of baan. Dat gold voor ons ook. Omdat je niet altijd vrij kunt nemen, kun je het beter met z’n tweeën doen. De een heeft overdag meer tijd, de anders ’s avonds. En je hebt iemand om mee te sparren. Geloof me, het duo-schap werkt! Ik kan het iedereen aanraden. Het scheelt je tijd en met z’n tweeën creëer je nog meer draagvlak. Daarnaast maak je op deze manier de drempel lager voor mensen om een bestuursfunctie in te vullen. Je vult elkaar aan. Succes verzekerd. ”

De belangrijkste opdracht van het nieuwe bestuur was het terugbrengen van het ‘clubgevoel’. “Dat hebben we gedaan door vrijwilligers expliciet te bedanken voor de tijd en energie die zij aan Crackerjacks besteden. Maar ook door spelletjesmiddagen te organiseren, een kamp te houden, toernooien te organiseren en verbindingen te leggen op het persoonlijke vlak. Je moet bij elkaar zijn om van elkaar te leren, zo eenvoudig is het. Bij de eerste editie van het jeugdkamp vijf jaar geleden gingen er vijftig leden mee, inmiddels al bijna honderd. In het eerste jaar dat we na een lange periode weer eens een scholentoernooi organiseerden, deden er veertig scholieren mee, nu al tweehonderd. Het gaat om de beleving onder je leden. Faciliteer dit zo maximaal mogelijk en dan vindt het z’n weg wel.”

Cruciaal bij het creëren van het verenigingsgevoel bij Crackerjacks is de rol van kantine. Klein: “We zijn met de exploitant gaan zitten. Het open houden van de kantine kost geld, was de boodschap. Toen vroegen we: mogen we het dan zelf gaan doen? De kantine is nu omgebouwd tot een verenigingshuis, dat rolstoelvriendelijk is gemaakt. Het is een ontmoetingsplek waar je na de training of wedstrijd wilt blijven hangen en elkaar ontmoet. Het ademt de sfeer van Crackerjacks uit, het is een plek waar onze leden graag zijn.”

Zo kwam Crackerjacks in een positieve spiraal terecht, aldus Klein. “We hebben nu zeventig vrijwilligers en nog elke week komen er nieuwe bij. We geven clinics op scholen, bieden 3x3 basketball aan in wijken van Amersfoort. Natuurlijk gebeurt er ook bij ons genoeg achter de schermen, maar dat hoort erbij. Waar gewerkt wordt vallen spaanders. Het geeft niks, volgende keer beter, dat is de moraal bij de club. Daardoor blijft iedereen happy. Neem de rolstoelbasketballers. We kwamen via de Gehandicapten Sport Vereniging Amersfoort in contact met de rollers, die daar toen nog onderdak hadden. Wat kunnen we voor elkaar doen? Hoe passen we bij elkaar? Met als gevolg dat we nu een rolstoelbasketbalafdeling hebben en elke woensdag minder validen en validen zich met elkaar vermengen en naast elkaar trainen. Jeugdleden maken bij ons ook kennis met een clinic rolstoelbasketbal, dat is inmiddels vaste prik.”

De Amersfoortse sportwethouder Hans Buijtelaar heeft niets dan lof voor Crackerjacks. “Ik zeg altijd: ik maak het beleid, maar zij maken het waar. Crackerjacks is een club die veel verder kijkt dan de sport zelf en mooi werk levert. Ze bulken van het enthousiasme en gaan aan de slag met asielzoekers en hangjongeren, zijn er ook voor mensen met hindernissen in het leven. Over het algemeen kost het verenigingen moeite vrijwilligers te vinden, Crackerjacks laat zien dat dit niet hoeft. Het is een voorbeeld voor veel andere verenigingen. Die prijs is volkomen verdiend.”

Tot slot de vraag aan Marianne Klein wat haar belangrijkste tips voor andere verenigingen zijn? “Ten eerste: stel je als bestuur ten dienste van de club en ga jezelf niet belangrijker vinden, dan kun je verbreden. Veel geven en weinig nemen. Stel je je persoonlijke belang voorop, dan mislukt het. Daarnaast is het belangrijk om de financiële randvoorwaarden goed in te vullen en armslag te creëren. Dat is de kurk waar je als club op drijft. Wij trainden voorheen acht maanden in onze hal. Toen hebben we gevraagd of we er die andere vier maanden ook gebruik van mochten maken in ruil voor sociale dienstverlening. We organiseren nu trainingen voor asielzoekers, of jongeren op pleintjes. Daardoor hebben we meer zaaluren zonder dat het meer kost. Maar het allerbelangrijkste is het onderlinge vertrouwen. In dit soort fases waar je als club doorheen gaat, moeten bestuursleden zichzelf niet verliezen in strikte beleidslijnen. Zet de grote lijnen uit, durf risico’s te nemen, ondersteun wat goed gaat, zorg voor de binding tussen de leden, creëer kansen en verzilver die.”

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF