U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » ​​​​​​​Meldplicht cruciaal om seksuele intimidatie en misbruik aan te kunnen pakken

Terug naar overzicht

​​​​​​​Meldplicht cruciaal om seksuele intimidatie en misbruik aan te kunnen pakken

27 maart 2019 13:59:00

In de kranten verschijnen met regelmaat berichten over seksuele intimidatie en misbruik dat soms jarenlang heeft kunnen plaatsvinden binnen sportverenigingen zonder dat dit werd gesignaleerd. Dat er nu meer zaken bekend worden, betekent dat er meer over wordt gesproken en dat is positief. Op die manier kunnen slachtoffers worden geholpen en daders bestraft. Uit onderzoek blijkt dat het aantal slachtoffers vele malen groter is dan nu bekend bij de bonden. Eén op acht sporters heeft ooit wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie.

NOC*NSF, de aangesloten bonden en de ongeveer 25.000 verenigingen hebben daarom de plicht om seksuele intimidatie en misbruik zoveel mogelijk terug te dringen. Om die reden hebben de sportbonden besloten om een meldplicht in te voeren waardoor bestuurders en begeleiders verplicht worden vermoedens van seksuele intimidatie en misbruik te melden.

De Nederlandse Basketball Bond onderstreept het belang van deze meldplicht en roept u op deze meldplicht bekend te maken bij u collega-bestuurders, maar ook bij de begeleiders binnen uw vereniging. Graag wijzen wij u op de Infographic waarin handvatten zijn opgenomen over het melden en hoe dat proces in zijn werk gaat. Deelt u deze ook met uw collega-bestuurders en de begeleiders van uw vereniging? Zo werken we samen aan een veilige sport!

NOC*NSF ontwikkelt momenteel samen met Rutgers en sportbonden een stappenplan voor preventief beleid tegen grensoverschrijdend gedrag en voor integriteit. De verwachting is dat voor de zomervakantie materialen voor sportverenigingen beschikbaar komen. Uiteraard zullen we u daar dan op attent maken om samen seksuele intimidatie en misbruik tegen te gaan en te voorkomen.

Voor vragen of advies over het aanpakken van seksuele intimidatie en misbruik op uw vereniging kunt u contact opnemen met vertrouwenscontactpersonen van de NBB.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF