U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » Inschrijving verkiezing 'Sportvereniging van het Jaar' van start

Terug naar overzicht

Inschrijving verkiezing 'Sportvereniging van het Jaar' van start

9 april 2019 10:36:00

 

Basketbalvereniging Crackerjacks schreef vorig jaar historie door de allereerste verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ in de categorie sport te winnen. De campagne rondom de tweede editie van deze verkiezing is nu van start gegaan en is een initiatief van de Rabobank samen met NOC*NSF, LCKA en Kunstbende. Het doel is de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders onder de aandacht te brengen. Reden voor ons om bij Crackerjacks langs te gaan wat de verkiezing de club uit Amersfoort heeft gebracht en waarom iedere basketbalvereniging in Nederland dit jaar mee moet doen. Gesprekspartner is Adrie van Wonderen, secretaris van Crackerjacks.

Waarom heeft Crackerjacks in 2018 meegedaan aan deze verkiezing?

“In december 2017 werden wij verkozen tot Sportvereniging van het Jaar in Amersfoort. Onze leden en vrijwilligers waren super trots op deze uitverkiezing, die veel energie gaf. Op dat moment realiseerden wij ons ook dat we als vereniging een ‘mooi verhaal’ aan het creëren waren. Je denkt dat je gewoon je ding doet, maar zo gewoon was het niet. We waren benieuwd hoe men buiten Amersfoort hier over dacht. Zijn we uniek voor de rest van Nederland? Maar bovenal wilden we onze leden en vrijwilligers nog een keer in het zonnetje zetten en waardering geven voor hun inzet. Daarom deed Crackerjacks mee.”

Waarom moeten basketbalverenigingen meedoen?

“De verkiezing geeft je de unieke kans om jouw vereniging, de leden en vrijwilligers in het bijzonder, in de spotlights te zetten. Het biedt je de mogelijkheid om het verhaal van de club te vertellen. Wat doet de vereniging en waarom ben je trots op jouw vereniging? De leden en vrijwilligers krijgen hierdoor hele mooie gesprekken over basketball als ze stemmen gaan werven bij familie en vrienden, op het werk of via sociaal media. Gesprekken die ze anders minder vaak zouden hebben. Alleen dat al geeft veel energie aan leden en vrijwilligers. Met als gevolg dat meer mensen willen helpen en vrijwilligerstaken willen verrichten. Hoe verder je komt in de verkiezing, hoe meer energie er los komt. Eigenlijk maakt het niet uit of je wint, alleen al het proces van meedoen levert veel energie op en straalt veel waardering uit naar leden en vrijwilligers.”

Wat heeft het meedoen en de uitverkiezing Crackerjacks gebracht?

“Vooral enthousiaste leden en vrijwilligers, waardoor het gemakkelijker wordt om mensen te vinden voor activiteiten. Als vereniging groeit Crackerjacks al een aantal jaren. Die groei zet zich door. Basketball – binnen en buiten – staat volop in de belangstelling in Amersfoort. We krijgen veel nieuwe inschrijvingen.”

Maar gaan er ook nieuwe deuren voor je open?

“Klopt. Crackerjacks heeft een presentatie gegeven bij een expertmeeting voor Vereniging Sport en Gemeenten, waarbij we beleidsmedewerkers van alle gemeenten in Nederland hebben mogen inspireren en laten zien hoe wij met basketball een brug slaan tussen sport en het sociale domein. Verder zien we dat andere partijen met ons willen samenwerken. Binnen Amersfoort zijn we gestart met het project Urban Sport Amersfoort, waarin Crackerjacks samen met andere partijen urban sports als 3x3 basketball, free running en een kickbocks bootcamp voor een periode van twee jaar aanbiedt aan de sportende en niet sportende jeugd van Amersfoort. Tenlsotte hebben we een groep vrijwilligers geïnspireerd door naar het NOC*NSF Sportgala te gaan. Breedtesport inspireert topsport en topsport inspireert breedtesport.”

De prijs voor de uitverkiezing was een masterclass. Wat hebben jullie gekozen?

“De masterclass is een ‘drieklapper’. Om te beginnen volgen alle trainers/coaches nu een online training gericht op de pedagogische aspecten van trainer/coach zijn van sporters en een team. Dan is er nog ‘coach-de-coach’, waarbij vrijwilligers worden opgeleid in het begeleiden van trainers/coaches op het pedagogisch vlak. Op dit moment worden twaalf van die coach-de-coaches opgeleid. En we hebben gekozen voor de workshop ‘4 inzichten van trainerschap’, die in september gaat beginnen. Op deze manier versterken wij onze huidige trainers/coaches en maken wij de drempel voor nieuwe trainers/coaches lager. Wij zien het als een structurele versterking van de vereniging.”

Dat is al prachtig. Maar is er nog meer?

“Ja. Er wordt ook nog een verenigingsfilm opgenomen, waarin wij het verhaal van onze vereniging vertellen. Die kan Crackerjacks gaan inzetten om nieuwe leden te werven. De opnamen, inclusief interviews zijn inmiddels gemaakt. Wij zijn benieuwd naar het resultaat. O ja, vergeet ik bijna te vertelllen dat we zijn uitgenodigd door Gemeente Amersfoort om mee te denken bij het opstellen van een nieuw meerjarig sportbeleid voor Amersfoort.”

En jullie zijn met het WK in aantocht inmiddels volle bak aan de slag met 3x3 basketball?

“In de aanloop naar de FIBA 3x3 World Cup in juni wil de bond via 3x3 zoveel mogelijk mensen met basketball laten kennis maken. In de campagne WE HERE Amersfoort werken we samen met de gemeente, SRO, 3X3 Unites en de NBB om 3x3 basketball een verdere impuls te geven in Amersfoort. Per 1 mei gaat de 3x3 Academy van start in Amersfoort, waar basketballers worden geschoold in specifieke 3x3 skills. En er zijn nieuwe ‘3x3 leaders’ opgeleid, die ons helpen clinics te geven in Amersfoort. Vorig jaar hebben wij al op 25 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs clinics gegevens, waardoor ruim 1500 kinderen kennis hebben gemaakt met basketball. In juni gaan we

onze vrijwilligers weer in het zonnetje zetten door met de TeamNL bus van NOC*NSF het WK 3x3 op het Museumplein te bezoeken. En Koningsdag is dit jaar in Amersfoort. We staan op de route en laten de koninklijke familie kennis maken met 3x3 basketball. Supergaaf. Wat we precies gaan doen, dat mogen wij niet vertellen. Dat moet nog geheim blijven.”

Zo werkt het 
Inschrijven kan tot en met 13 mei. Vervolgens kan er van 6 mei tot 7 juni op jouw club gestemd worden. Op 11 juni worden de sportclubs met de hoogste score (aantal stemmen gedeeld door het aantal leden) per gemeente en provincie bekendgemaakt. De provinciewinnaars pitchen dan op 18 juni hun club voor een vakjury bestaande uit professionals uit de sportwereld. De vakjury beslist welke sportclub zich in 2019 ‘Club van het jaar’ mag noemen. De winnaar wordt in de week van 24 juni landelijk bekend gemaakt. 

Meer informatie over de verkiezing via www.clubvanhetjaar.nl.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF