U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » Nationaal Basketball Congres » Nieuws » Uitgelicht: workshops voor coaches tijdens NBC

Terug naar overzicht

Uitgelicht: workshops voor coaches tijdens NBC

2 november 2018 13:24:00

Na succesvolle edities in het Landstede Sportcentrum in Zwolle (2016) en het Topsportcentrum in Almere (2017) keert het Nationaal Basketball Congres (NBC) dit jaar terug naar Amsterdam. In 2015 werd hier het eerste Nationale Basketball Congres georganiseerd. Dit jaar zal naast de Sporthallen Zuid ook het naastgelegen Frans Otten Stadion ingezet worden. Zoals gebruikelijk worden er natuurlijk ook weer een aantal leuke en nuttige workshops voor coaches aangeboden, hieronder een korte opsomming.

2PO Clinic

Door Arnold Visser & Paul den Hartog
Welke positie neem je in als...? Hoe ga je om met...? Hoe zat het ook alweer met...? In de workshop: 2PO - een update!, wordt de 2 Person Officiating arbitragetechniek besproken en hierdoor je kennis vergroot over de basisprincipes in 2PO. Ook interessant voor coaches.

3x3 Coach Clinic

Door Brian Benjamin (bondscoach 3x3 mannen)
In basketballand wordt discussie gevoerd of je een 3x3 dan wel een 5-5 basketballer bent. In deze workshop laat Brian Benjamin, winnaar van WK zilver als bondscoach van de 3x3 Orange Lions, zien dat er een onzinnig onderscheidt is en dat 3x3 juist zorgt voor de ontwikkeling van vaardigheden die in 5-5 basketball vaak onderbelicht zijn.

Groepsdynamiek maakt het verschil!

Door Marco van den Berg (hoofdcoach Orange Lions Academy)
"De wetmatigheden in groepsprocessen spelen een uiterst belangrijke rol bij basketbalteams. Het is mijn ervaring dat het bij coaches dikwijls aan relevante kennis ontbreekt op dit belangrijke deelgebied. Toch zal iedere coach de basis van groepsdynamica moeten kennen om te kunnen herkennen wat een typisch gedragspatroon bij zijn sporters nou werkelijk aangeeft."

Het NBB Sportcafé: Toepassing nieuwe spelregels

Door Edith Oudshoorn (FIBA 3X3 International Referee & DBL-scheidsrechter) & Patrick Faydherbe (hoofdcoach Apollo Amsterdam)
Coaches en scheidsrechters hebben samen een belangrijke rol in het sportieve verloop van een wedstrijd. Tijdens deze workshop is er aandacht voor de nieuwe spelregels en gaan internationaal arbiter Edith Oudshoorn en Apollo-coach Patrick Faydherbe met de aanwezigen in discussie over de toepassing van de spelregels. Het is een interactieve workshop waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van wedstrijdbeelden.

Leiderschap: Communicatie op het Basketballveld

Door Stéphanie Dijkstra (DBL-scheidsrechter & psycholoog) en Michel Zegwaard (ex-international arbiter & docent)
Luistert de scheidsrechter op één of andere manier nooit naar wat jij als coach of speler te zeggen hebt? Lukt het jou als arbiter niet om coaches of spelers te kalmeren? Natuurlijk ligt dat aan die ander... Maar kan je er zelf ook iets aan doen? In deze workshop krijgen scheidsrechters, coaches, spelers en andere geïnteresseerden handvatten aangereikt om het eigen gedrag en dat van anderen op het basketbalveld te observeren, begrijpen en te beïnvloeden. De workshop is ook onderdeel van de scheidsrechter 4 opleiding.

Meiden- & vrouwenbasketbal

Door Joost van Rangelrooy (Coach SBV Binnenland) en Yvonne Lansink Rotgerink (Jolly Jumpers)
Hoe behoud ik meiden voor de vereniging en hoe krijg ik meer meiden op de vereniging? Deze vragen maar ook, hoe doet een club als Jolly Jumpers dat in het oosten van het land met een lage bevolkingsdichtheid? Hoe doet Binnenland in Barendrecht dat met zoveel meisjesteams? Waar moet je als coach rekening mee houden als je meiden traint/coacht? 

Small Sided Games

Door Ben Ponsioen (Trainer/Coach)
Small Sided Games vormen een belangrijk onderdeel van de basketbaltraining. Het is bewezen dat deze oefenvormen zorgen voor een aanzienlijk verbetering van het aerobe vermogen van spelers, maar dat ook skills (aanvallend en verdedigen) aanmerkelijk meer toenemen in verhouding tot 5-5 spelvormen.

 Meer weten of inschrijven voor het Nationaal Basketball Congres? Klik hier!

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF