U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Scheidsrechtersopleidingen

Scheidsrechtersopleidingen

De Nederlandse Basketball Bond organiseert opleidingen voor scheidsrechters en officials op verschillende niveaus:

Bekijk het overzicht met de kenmerken van de verschillende scheidsrechtersopleidingen, een beknopte weergave van voorwaarden, kosten en contactpersonen.

Voorwaarden
Op de Basketball Scheidsrechtersopleidingen (niveau 2, 3 en 4) zijn de 'Inschrijf- en betalingsvoorwaarden opleidingen' van de Nederlandse Basketball Bond van toepassing.

Het spelregelboekje, dat benodigd is voor deze cursussen is alleen nog digitaal beschikbaar: download het spelregelboekje.

Naast de spelregels zijn ook de mechanics van belang binnen arbitrage.

VSK-bijscholingen

Met het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’ wil de sport ongewenst gedrag tegen scheidsrechters en officials voorkomen en aanpakken. Vanuit dit programma zijn verschillende bijscholingen ontwikkeld om scheidsrechters en officials te helpen bij het vervullen van hun rol.

Training Mentale Weerbaarheid
Regelmatig worden scheidsrechters en officials tijdens of na de wedstrijd geconfronteerd met kritiek op hun functioneren. Soms leidt dat tot intimiderend of agressief gedrag. Hoe gaat een scheidsrechter daarmee om? Hoe leidt een scheidsrechter dat in goede banen, hoe zorgt hij voor dat het niet escaleert? Die vragen staan centraal tijdens de training Mentale Weerbaarheid.

Lees meer over de training Mentale Weerbaarheid.

Cursus praktijkbegeleiding
Veel (verenigings-)scheidsrechters en –officials hebben behoefte aan meer en betere begeleiding. Zij willen zich graag verbeteren, net als sporters hebben zij behoefte aan coaching. Hiervoor wordt de cursus praktijkbegeleiding ingezet.

Lees meer over de cursus praktijkbegeleiding.

Scheidsrechtersclinic Final Four Vrouwen

Er is al enige tijd een ontwikkeling gaande in scheidsrechtersland waarbij er steeds meer mensen kiezen voor het vak van scheidsrechter. Officiating is Cool heet dat in hippe termen, en op 7 januari aanstaande in Bemmel wordt met die spreuk in het achterhoofd een scheidsrechtersclinic georganiseerd rondom de Final Four Vrouwen in Bemmel. Er is een programma samengesteld waarin verschillende experts scheidsrechter-specifieke onderdelen aan het licht gaan brengen. Vanuit hun ervaring op het allerhoogste niveau zullen zij hun kennis delen, clips laten zien en samen met de deelnemers aan de clinic wordt op die manier een goede start aan het nieuwe jaar gegeven. 

Maar wie zijn nou die deelnemers?  
De clinic is toegankelijk voor alle arbiters en andere officials. Of je nu landelijk actief bent, of in de afdeling, of je veel of weinig ervaring hebt als arbiter, of alleen binnen je vereniging fluit: wees allen welkom en meld je aan voor de workshops!  Uiteraard worden ook commissarissen, beoordelaren, begeleiders en (scheidsrechters)coaches van harte uitgenodigd aan te sluiten. Aansluitend wordt de finale wedstrijd van de Final Four Dames gespeeld. De echte liefhebbers kunnen na die finale nog in gesprek met de Finals Crew over hun wedstrijd.

Het programma van de dag is als volgt:
12.30 – 13.00 Ontvangst deelnemers clinic 
13.00 – 14.15 Paralelsessies ronde 1
14.30 – 15.45 Paralelsessies ronde 2
15.45 – 16.00 Pauze/drankje
16.00 – 17.15 Paralelsessies ronde 3
17.15 – 18.30 Paralelsessies ronde 4
18.30 – 19.00 Bijeenkomst beoordelaren
18.30 – 19.30 Eten deelnemers clinic
20.00 Aanvang finalewedstrijd 

De sprekers en de thema’s zijn:
Arnoud van Bochove: Charge-block
Antio Sinterniklaas: Handchecking
Barry Peters: Act of shooting
Edwin Wallaart: Voordeel - nadeel
Joske Kuut: Je mannetje staan als vrouwelijke refs (deze workshops is speciaal bedoeld voor vrouwelijke arbiters)
Paul den Hartog: Game-management
Paul van den Heuvel: Fouls or violations?

De NBB faciliteert de clinic en haar experts op deze dag. Voor het avondeten en toegang tot de finale wordt een bijdrage gevraagd van € 10 per deelnemer. Deze dient direct bij de opgave voor de scheidsrechtersclinic te worden voldaan via Ideal. Het inschrijfformulier vindt je hieronder. 

Wij rekenen op een grote opkomst, dus wees er snel bij, want vol = vol!

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF