U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Veilig Sportklimaat » Good practices » Peatminers

'Met onze tegenstanders laten zien hoe mooi basketbal is'

Aan vrijwilligers geen gebrek bij Peatminers

Passie genoeg bij Peatminers. En aan vrijwilligers geen gebrek bij de basketbalvereniging uit Vriezenveen. Om in die luxe positie te komen zijn wel eerst bergen werk verzet. Bovendien kijken de 'turfstekers' verder dan hun eigen sport. "Wij zijn blij als we zien dat mensen gaan bewegen", aldus voorzitter Frederik Jaspers Faijer. Hij legt uit hoe het komt dat de club altijd beschikt over genoeg enthousiaste vrijwilligers. En waarom Peatminers zijn kennis graag deelt met andere basketbalclubs.

Basketbalvereniging Peatminers heeft een gepassioneerd bestuur en enthousiaste vrijwilligers, die alle bezigheden in goede banen leiden. De club staat midden in de samenleving van het 13.500 inwoners tellende Vriezenveen. "Ons damesteam wordt door een woon- en zorgcentrum gesponsord. We zijn met een groep bewoners voor een rondleiding naar een andere sponsor gegaan, een aardappelhandelsbedrijf in de buurt. Op die manier doen we met onze vereniging wat terug.", legt Frederik Jaspers Faijer uit. Hij is voorzitter van Peatminers, een club die hard heeft gewerkt aan het goed organiseren van zijn vrijwilligers.

Duidelijk en enthousiast
In de huidige tijd zijn steeds minder mensen lid van een sportvereniging. Zijn ze dat wel, dan zegt menigeen het te druk te hebben voor het ondersteunen van de club als vrijwilliger. Bij Peatminers kennen ze het probleem, maar ze hebben het niet. Jaspers Faijer: "Zelf ben ik een fysiotherapeut die er blij van wordt als mensen gaan bewegen. Dat kun je al bewerkstelligen door duidelijk en enthousiast te laten zien wat je doet. Bovendien praten we bij ons vooral over 'wij'. Niemand is groter dan de club. Dat moet je als bestuur uitdragen. Iedereen moet het gevoel hebben dat je er met elkaar voor zorgt dat de club goed draait. Zelf heb ik een mooi gezin en een drukke baan. Dan wil je geen gezeur hebben. Het moet gezellig zijn, anders is het de moeite niet er zo veel tijd en energie in te steken."

Maar dertig leden
Vorig jaar besloot Peatminers een steviger fundament te leggen voor de toekomst van de vereniging. "Er is een tijd geweest dat we nog maar dertig leden hadden", gaat hij verder. "De leden vroegen zich toen af of het nog zin had om door te gaan. Met dat in gedachten vroegen we ons af wat we konden doen om de club bijeen te houden. Daar is meer voor nodig dan investeren in goede ballen. Vorig jaar was er een mooie aanleiding om hiervoor beleid te ontwikkelen. Nieuwe jeugdleden zorgden ineens voor een grote groep betrokken ouders. Met Sportservice Overijssel zijn we een verandertraject ingegaan. Een deskundige heeft ons vanaf dat moment bij de hand genomen om nieuw beleid te ontwikkelen voor de club en zijn vrijwilligers. Hiervoor hebben we een werkgroep gevormd van tien mensen. We hebben elkaar recht in de ogen gekeken en gezegd: nu wordt het in korte tijd hard werken. Dan hebben we het van 2015 tot 2020 goed voor elkaar."

Kurk waar club op drijft
De aanpak van Peatminers en partner Sportservice Overijssel was voortvarend en professioneel. "Alles wat je met een bedrijf ook zou doen is aan bod gekomen. Van een sterkte-zwakteanalyse en beleidspeilers tot en met doelstellingen van de club. Daarnaast hebben we gekeken wie we willen zijn. Aan de hand hiervan is onze missie en visie bepaald. Het is belangrijk te formuleren wat je wilt uitstralen en jezelf laten zien via je pr-kanalen, zoals social media. Daarnaast bood de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning, MK) ons de kans, naast het basketbal, ook het beleid breder te trekken. Maar het allerbelangrijkste was het 'P&O-verhaal', het vrijwilligersbeleid. Zij zijn de kurk waar de club op drijft. Zij zijn je kans om onder alle omstandigheden te overleven. We wilden die nieuwe groep enthousiaste ouders een vrijwilligerstaak kunnen geven. Welke activiteit hing af van hoeveel tijd ze ermee kwijt zouden zijn", aldus de voorzitter.

Niemand buitensluiten
Dat laatste is niet bij iedere basketbalvereniging even in- en overzichtelijk, maar wel bij Peatminers. Jaspers Faijer legt het uit: "We hebben een matrix gemaakt met daarin de honderd functies binnen de club, de verschillende taken en de tijd die het kost om ze goed uit te voeren. Op basis daarvan heeft de werkgroep een database gebouwd. Daarvan hebben we een formulier gemaakt en die huis-aan-huis verspreid, met de mededeling dat we hem twee weken later weer zouden ophalen. Door het op deze manier te doen creëerden we de grootste kans op een goed resultaat. Vanuit de werkgroep is vervolgens een vrijwilligerscommissie gevormd, die de taken is gaan toewijzen. We hebben onze leden voorgehouden dat wie mee wil denken ook moet meedoen. Door het formulier in te vullen kun je wat voor de club betekenen. Nu ziet de vrijwilligerscommissie in de database wat er nodig is en wie dat kan doen. Tegelijkertijd zorgen ze er zo voor dat niemand te veel hooi op zijn vork neemt. Of de kantjes er vanaf loopt. Al is het bij ons inmiddels de cultuur dat iedereen wel wat wil doen. Zelfs wie echt weinig tijd heeft helpt nog mee, zoals bij een geldophaalactie. Die ruimte moet je ook bieden, zodat je niemand buitensluit."

Gedragsregels en vertrouwenspersoon
Het invoeren van een officieel vrijwilligersbeleid heeft de trotse Vriezenveense basketballers veel opgeleverd. "Om te beginnen hebben we rust in de vereniging. Het is voor iedereen duidelijk wie we zijn, wat we doen en waarom. Daar hebben we een huishoudelijk reglement voor, maar ook gedragsregels en een vertrouwenspersoon. Kortom, we zijn heel gericht bezig met onze sport en het verenigingsleven, zowel binnen als buiten onze eigen club. Je kunt bij Peatminers ook aangepast sporten. Wij bieden mensen met een beperking de mogelijkheid om te ontdekken wat bewegen met anderen allemaal te bieden heeft. Sporten is een mooie manier om ergens mee naar buiten te treden. Niet voor niets hebben we ook een contactpersoon voor lief en leed, die ervoor zorgt dat mensen die dat verdienen of nodig hebben door de club in het zonnetje worden gezet", klinkt het oprecht.

Samen met tegenstanders
Wat de toekomst precies gaat brengen weet Frederik Jaspers Faijer uiteraard niet. Maar hij is optimistisch. "We zijn inmiddels flink gegroeid, van 120 tot 200 leden. Je weet nooit waar het eindigt. Er is zó veel enthousiasme binnen de club. Als het nodig is, kunnen we ons beleidsplan er meteen bij pakken. Nu hopen we vooral dat onze jeugdleden goed kijken naar wat hun ouders allemaal voor Peatminers doen. Zij zijn immers vrijwilligers in potentie. Over de toekomst gesproken; ik ben blij dat we ook andere clubs ons verhaal mogen vertellen. Daar doen we dit voor. Wij willen graag samen met onze tegenstanders laten zien hoe mooi basketbal is. Schouder aan schouder. Het in gang zetten dat iedereen goed met elkaar samenwerkt is wat onze sport verdient."

Tekst: Michel Kriek

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF