U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Veilig Sportklimaat » Scheidsrechters en officials » Mentale weerbaarheid

Training Mentale Weerbaarheid

Ook de ‘kop van jut’ voelt zich wel eens rot

Als official in de sport ben je regelmatig de ‘kop van jut’. Kritiek, scheldpartijen van sporters, coaches, ouders en andere toeschouwers; je krijgt er vroeg of laat – op elk niveau - wel eens mee te maken. Laat je het soepel van je afglijden of heb je er juist last van en zou je graag wat weerbaarder willen worden?

In de meeste cursussen voor (beginnende) officials worden voornamelijk de (spel)regels behandeld en word je voorbereid op het leiden van een wedstrijd. In de praktijk komen er in wedstrijdverband echter nog allerlei randzaken bij waar je je tegen moet wapenen, met name veroorzaakt door emoties van sporters, coaches en publiek.

Er zijn genoeg factoren te bedenken die een negatieve invloed hebben op het functioneren van een official. Met deze bijscholing word je je meer bewust van deze beïnvloedingsfactoren en kun je er meer weerstand aan bieden. Door bewustwording en met behulp van de nodige tips, ben je beter in staat met deze specifieke omstandigheden om te gaan en daardoor je weerbaarheid te vergroten. Zo creëer je niet alleen voor de sporters en coaches een veilig en prettig sportklimaat, maar óók voor jezelf! Met deze bijscholing word je een ‘completere’ arbiter die onder alle omstandigheden naar eer en geweten de juiste beslissing neemt en bovenal plezier blijft houden in de sport!

Leerdoelen
- Bewust worden van beïnvloedingsfactoren;
- Meer persoonlijkheid ontwikkelen als arbiter;
- Omgaan met- en reguleren van spanning;
- Weerbaarder worden.

Meer weten?
Wil je meer weerstand bieden tegen invloeden van buitenaf en met plezier je functie vervullen? Neem contact op met Simone van den Biggelaar.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF