U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Veilig Sportklimaat » Scheidsrechters en officials » Scheidsrechterscoach

Opleiding tot scheidsrechterscoach: basisopleiding of verkorte opleiding

Laat je (ex-)collega het niet alleen opknappen!

Als scheidsrechter sta je er vaak alleen voor. Geen teamgenoten om winst of verlies mee te delen, geen trainer die aangeeft wat er volgende keer beter kan…Heb je ervaring met arbitrage en wil je graag als klankbord fungeren voor je (ex-)collega’s? Volg dan de opleiding tot scheidsrechterscoach.

Als scheidsrechterscoach begeleid je scheidsrechters die wekelijks hun hobby in de praktijk uitoefenen. Je kijkt niet alleen naar wedstrijdsituaties, maar focust vooral op de mens achter de scheidsrechter. Je helpt de scheidsrechter in het reflecteren van zijn of haar gedrag. Het gaat om een coachtraject voor de lange termijn (minimaal een jaar), zodat je als coach ook een wezenlijke bijdrage kunt leveren aan een fundamentele ontwikkeling van de scheidsrechter.

Positieve coaching zorgt ervoor dat prestaties van scheidsrechters verbeteren en dat geeft hen meer plezier in het fluiten. Als scheidsrechterscoach laat je scheidsrechters nadenken over waar ze verantwoordelijk voor zijn, hoe ze zich gedragen en overkomen en hoe hun contact is met spelers en coaches voor, tijdens en na de wedstrijd. Je leert kijken naar wat er goed gaat of beter kan en dat ook als zodanig te benoemen, eerlijk en concreet. Met behulp van de opleiding tot scheidsrechterscoach ontwikkel je competenties voor het voeren van een planning- en reflectiegesprek. Bovendien leer je hoe je moet observeren en waarnemen.

Leerdoelen
Basisopleiding:
- Een planningsgesprek zo kunnen voeren dat de focus ligt op zelfsturing door de scheidsrechter;
- Zo kunnen observeren, dat je de scheidsrechter in het reflectiegesprek een betrouwbaar beeld kunt geven van zijn functioneren;
- Een reflectiegesprek zó kunnen voeren, dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de scheidsrechter;
- Ook zónder dat je de scheidsrechter in actie hebt gezien, een effectief reflectiegesprek kunnen voeren.

Verkorte opleiding:
- Een planningsgesprek zo kunnen voeren dat een scheidsrechter en jij dezelfde leerfocus hebben;
- Een reflectiegesprek zo kunnen voeren, dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de scheidsrechter.

Je kunt als scheidsrechterscoach deelnemen aan de basisopleiding (3 dagdelen; instroomniveau minimaal scheidsrechter niveau 3 of aantoonbare ervaring met arbitrage) of de verkorte opleiding (2 dagdelen). De verkorte opleiding is uitsluitend toegankelijk voor reeds opgeleide praktijkbegeleiders.  Voor beide opleidingen is toestemming van je bond nodig om deze te mogen volgen.

Meer weten?
Wil je scheidsrechters coachen? Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Juliet Fransen.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF