U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Veilig Sportklimaat » Scheidsrechters en officials » Week van de Scheidsrechter

Week van de Scheidsrechter

Zonder scheids geen wedstrijd, zonder teams geen competitie, zonder spelers geen team… Kortom, we hebben elkaar nodig. Maar het is goed om bij de vanzelfsprekendheid van de aanwezigheid van een scheidsrechter heel even stil te staan tijdens de Week van de Scheidsrechter. Zo'n blijk van waardering, hoe groot of klein dan ook, geeft de scheidsrechter meer dan voldoende energie om er weer een mooi seizoen van te maken.

Jaarlijks wordt de Week van de Scheidsrechter georganiseerd in oktober (de eerste volle week van oktober). In 2012 werd in deze week de campagne ‘Onze Scheids, Mijn Held’ gelanceerd. De NBB heeft deze lancering in de Week van de Scheidsrechter aangegrepen om haar arbiters te bedanken voor hun inzet. Alle landelijke en rayonarbiters ontvingen van de NBB en haar rayons een flyer van de campagne, met op de andere kant waardering voor hun inzet, vergezeld van een nieuw fluitje voor het nieuwe seizoen. In 2013 ontvingen zij de flyer vergezeld van een tactic board. Sinds 2014 ligt de focus met name op het activeren van verenigingen om hun scheidsrechters in het zonnetje te zetten. Daarnaast worden de landelijke- en afdelingsscheidsrechters jaarlijks bedankt met een (digitale) kaart of een andere vorm van waardering. In 2015 is een speciale editie van de VSK-nieuwsbrief verspreid met als thema arbitrage.

Week van de Scheidsrechter 2017

Elke vrijwilliger is belangrijk voor de vereniging, maar tijdens de Week van de Scheidsrechter richt de Nederlandse sport haar aandacht op de arbitrage. Ook dit jaar willen wij als basketballend Nederland onze waardering uitspreken voor alle scheidsrechters op de basketbalvelden en wij roepen jullie als verenigingen op hetzelfde te doen! De Week van de Scheidsrechter wordt dit jaar gehouden van 7 t/m 15 oktober.

Spreek je waardering uit!

De Week van de Scheidsrechter is hét moment om alle scheidsrechters in het zonnetje te zetten. Ook jullie kunnen hieraan meedoen! Vaak kan al met een klein gebaar een groot effect worden bereikt. Denk daarbij aan:

  • Een presentje voor de scheidsrechters (chocolade, bidon, boek, ...)
  • Een (ansicht)kaart waarop spelers en speelsters een bedankje schrijven
  • Speciale aandacht voor de scheidsrechter tijdens het voorstellen van de teams
  • Een erehaag met applaus voor of na de wedstrijd

Zo’n actie tijdens deze week is een mooi gebaar, maar het is natuurlijk nog leuker als iedereen er van mee kan genieten. Daarom roepen wij jullie op om jullie actie te delen op social media met de hashtag #scheidsbedankt. Zo kunnen wij heel basketballend Nederland laten zien dat wij trots zijn op onze scheidsrechters!

Jullie creativiteit wordt beloond! Wanneer de acties gedeeld worden met de #scheidsbedankt maakt jouw vereniging kans op een clinic van een topscheidsrechter uit de Dutch Basketball League of tien scheidsrechtersshirts voor je vereniging.

Arbitrage in je vereniging: toolkit 

Het is voor verenigingen niet altijd eenvoudig voldoende scheidsrechters te vinden. En heb je er voldoende, dan het een uitdaging deze scheidsrechters ook nog op te leiden, te begeleiden en te waarderen. Geen makkelijke taak voor een vereniging, maar wel ontzettend belangrijk! Want aandacht voor arbitrage zorgt voor een sportiever verloop van wedstrijden en behoud van leden.

Daarom bieden we de helpende hand aan verenigingen die aan de slag willen met het opzetten of verbeteren van het arbitragebeleid in de club. Er is een toolkit samengesteld die je op een aantal onderwerpen op weg helpt:

Wil je meer ondersteuning? Neem dan contact op met Caroline Stevens, medewerker verenigingsondersteuning en scheidsrechtersopleidingen bij de NBB, via caroline.stevens@basketball.nl en 0307513511.

Verenigingsscheidsrechter van het Jaar verkiezing 

Iedere vereniging heeft ze wel: scheidsrechters die heel veel voor de vereniging fluiten, nooit te beroerd zijn een keer in te vallen en altijd hun kleding en fluitje meenemen 'voor het geval dat'. Naar deze verenigingsscheidsrechters zijn we op zoek!

Vanaf 1 januari 2018 mogen alle verenigingen hun verenigingsscheidsrechter van het jaar (seizoen 2017-2018) nomineren. Het gaat om scheidsrechters die in jouw vereniging fluiten, die niet elders fluiten en dus alleen zichtbaar zijn voor jouw leden. Welke fluitende vrijwilliger wil jij waarderen? 

De eerste 'Verenigingsscheidsrechter van het Jaar' wordt bekend gemaakt in de Week van de Scheidsrechter 2018. In december ontvangen verenigingen informatie over hoe ze scheidsrechters kunnen nomineren.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF