U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » 3x3 Basketball

3x3 Basketball

Dynamisch, spectaculair, urban en innovatief! 3x3 basketball is geïnspireerd door verschillende vormen van streetball, een variant van het reguliere basketball dat ontstaan is op de pleintjes in de Verenigde Staten. Inmiddels is 3x3 basketball dé grootste urban teamsport ter wereld met wereldwijd meer dan 250 miljoen beoefenaars!

1 basket, 2 teams en 3 spelers
Eén van de grootste krachten van 3x3 basketball is de toegankelijkheid, het kan door iedereen gespeeld worden (mannen, vrouwen, jongens, meisjes, valide, invalde) zowel op recreatief als professioneel niveau. Daarnaast zijn de toegepaste regels (link 3x3 regels) en de vereiste capaciteit ook erg toegankelijk. Alles wat je nodig hebt is 1 basket, 2 teams en 3 spelers per team op een half basketball court. “3x3 easy as 1,2,3!”.

Nederlands Kampioenschap: Streetball Masters
3x3 Basketball wordt sinds 2009 officieel aangeboden door de Nederlandse Basketball Bond, door middel van het jaarlijks terugkerende Nederlands Kampioenschap 3x3 basketball: Streetball Masters. Sinds 2010 is 3x3 basketball een officieel erkende discipline door de internationale basketballfederatie FIBA.

Vooraanstaande positie
De FIBA riep de Nederlandse Basketball Bond in 2015 voor alle toonaangevende 3x3-inspanningen uit tot Meest Actieve Federatie. NOC*NSF heeft in 2016 3x3 basketball erkend als topsportonderdeel. Nederland staat zowel met de mannen en vrouwen senioren als met de onder 18-selecties internationaal in de top 10 van de wereldranglijsten genoteerd, met o.a. een zilveren medaille op de Youth Olympic Games in 2014 (Vrouwen U18) en een bronzen medaille bij de Europees Kampioenschap (Mannen 18+) zijn topprestaties van de Nederlandse teams die hier aan bij hebben gedragen.    


Nederlandse 3x3 mannen na historische bronzen medaille

Olympische Ambitie
Wereldwijd maakt de relatief nieuwe basketball discipline enorme stappen. Het is dan ook niet verassend dat 3x3 basketball op de nominatie staat om in 2020 in Tokyo de Olympische status te krijgen. Van een pleintje in de wijk toteu aan de Olympische Spelen in Tokyo, het is de droom die werkelijkheid kan worden voor 3x3 basketballers: “From the streets to the World Stage!”.

NBB video

 

  -  

Meer »

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF