U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » 3x3 Basketball » Ontwikkeling 3x3 basketball

Ontwikkeling 3x3 basketball

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) zet sinds 2009 hoog in op de ontwikkeling van 3x3 basketball. Één van de belangrijkste beweegredenen hierachter is het feit dat de NBB basketball voor iedereen toegankelijk wilt maken. Met 3x3 basketball activiteiten op de pleintjes in de wijken en grote events op A-locaties in de stad helpt het bovendien de zichtbaarheid van de sport aanzienlijk  te vergroten.  Daarnaast komen bij het 3x3 basketball alle basketball fundamentals aan bod en zijn alle spelers binnen het team actief betrokken bij het spel, wat de ontwikkeling van elke basketballers ten goede komt.

Sinds 2009 organiseert de NBB het Nederlands Kampioenschap 3x3 basketball, Streetball Masters genaamd. Vanuit een eendaags pilot event heeft Streetball Masters zich door de jaren heen ontwikkelt tot één van de grootste 3x3 basketball tours van Europa, met in 2016 meer dan 1100 deelnemende teams! Inmiddels bestaat er een Streetball Masters Zomer- en Streetball Masters Winter Tour . De SBM Zomer Tour vindt traditioneel plaats van april t/m juli, de Winter Tour speelt zich af in de maanden september t/m januari.

Naast Streetball Masters worden er jaarlijks diverse grote internationale 3x3 events in Nederland georganiseerd. Zie hieronder een opsomming:

  • FIBA 3x3 EURO TOUR 2012, Spuiplein Den Haag
  • 3x3 Challenger Amsterdam 2012, Sporthallen Zuid Amsterdam
  • FIBA 3x3 EURO TOUR 2013, Spuiplein Den Haag
  • 1st European Universities Basketball 3x3 Championship, Erasmus Universiteit Rotterdam
  • FIBA 3x3 EURO TOUR 2014, Olympisch stadion Amsterdam    
  • European Championship Qualifier 2014, Olympisch Stadion Amsterdam
  • FIBA 3x3 EURO TOUR 2015, Hoekenrodeplein Amsterdam
  • European Championship Qualifier 2015, Hoekenrodeplein Amsterdam
  • FIBA 3x3 Challenger The Hague 2016, Scheveningen Den Haag
  • European Championship Qualifier 2016, Hoekenrodeplein Amsterdam

Mede door het succes van deze events en de Streetball Masters Tour is de Nederlandse Basketball Bond in 2015 uitgeroepen tot “Most Active Federation” bij de FIBA 3x3 Awards in Abi Dhabi.

Aan deze lijst met internationale 3x3 events wordt er dit jaar een topevent toegevoegd, namelijk het Europees Kampioenschap 3x3 basketball van 7 t/m 9 juli in Amsterdam! Dit evenement zal samen met de Gemeente Amsterdam, FIBA, TIG SPORTS en House of Sports worden georganiseerd. Daarnaast wordt er dit jaar ook weer een 3x3 Challenger in Den Haag in samenwerking met Den Haag Topsport georganiseerd en komt de nieuwe wereldwijde 3x3 tour Red Bull Reign naar Nederland.

Ook in de toekomst is de Nederlandse Basketball Bond van plan om grote internationale topevents in Nederland te organiseren, met absolute hoogtepunt het Wereld Kampioenschap 3x3 basketball in 2019 in Amsterdam!

 

NBB video

 

  -  

Meer »

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF