U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » 3x3NL Masters Tour

3x3NL Masters

De Streetball Masters Tour ondergaat een metamorfose. Het overdonderende succes van een van de grootste 3x3 tours van Europa leidt er toe dat de tour met ingang van komend seizoen anders wordt ingericht en ook een andere naam zal krijgen: de 3x3 NL Masters Tour. Externe partijen, zoals verenigingen, stichtingen, bedrijven en sportbureaus, krijgen voortaan de kans om met hun eigen toernooi onderdeel te worden van de grote 3x3NL Masters Tour.

De Streetball Masters Tour is sinds 2009 uitgegroeid tot een absoluut begrip in het Nederlandse basketball. De tour, waarbij wordt gestreden om het Nederlands Kampioenschap 3x3 basketball, telt inmiddels 25 voorronden per jaar, zowel indoor als outdoor. Bovendien is de huidige Streetball Masters Tour een van de grootste 3x3 basketball tours van Europa, met veel interesse vanuit binnen- en buitenland.

Alle 3x3 evenementen op de Tour werden tot afgelopen seizoen georganiseerd door de Nederlandse Basketball Bond (NBB), in nauwe samenwerking met verenigingen en andere lokale partijen.  Nu 3x3 basketball inmiddels de olympische status heeft verworven en een volwaardige discipline in het basketball is geworden, heeft de NBB besloten om het concept Streetball Masters anders vorm te geven.  

De vraag naar 3x3 events is zo groot geworden dat de NBB in organisatorisch opzicht niet meer in staat is alle geïnteresseerden optimaal te bedienen. Daarom is ervoor gekozen om de rol van de bond kleiner te maken en die van de organiserende partijen groter. Elke vereniging kan vanaf komend seizoen een licentie voor de organisatie van een 3x3 evenement afnemen bij de NBB, waardoor het toernooi automatisch onderdeel wordt van de landelijke tour. Wanneer aan alle licentievoorwaarden is voldaan, krijgt het event het predicaat  ‘3x3NL Endorsed’.  

Deze koerswijziging biedt verenigingen meer en nieuwe mogelijkheden om lokaal en regionaal 3x3 basketball aan te bieden en met het basketbalaanbod voor leden en niet-leden in te spelen op de veranderende tijd. Samen met het nieuwe concept van de tour wijzigt ook de naam. De Streetball Masters Tour heet voortaan de 3x3NL Masters Tour. De NBB gaat als onderdeel van de 3x3NL Masters Tour in de zomer van 2020 een aantal grote meerdaagse (internationale) evenementen organiseren, die toewerken naar de grote landelijke finale.
 
Vanaf het seizoen 2019/2020 wordt het dus voor externe partijen (verenigingen, stichtingen, bedrijven, sportbureaus, etc.) mogelijk om met hun eigen toernooi onderdeel uit te gaan maken van de grote 3x3NL Masters Tour. Door een 3x3NL-licentie af te nemen, kunnen organisatoren een eigen voorronde onderdeel uit laten maken van de tour, waarbij uiteindelijk bij één grote landelijke finale om de titels wordt gestreden. 

Inschrijven

Momenteel zijn er geen toernooien gepland. Inschrijven is dus niet mogelijk. 

Categorieën

Deelnemers kunnen deelnemen in de volgende vaste categorieën:

Mannnen Elite (max 12 teams) Streetball on Wheels (max 8 teams)
Mannen 23+ (max 12 teams) Vrouwen 18+ (max 12 teams)
Mannen U23 (max 12 teams) Vrouwen U18 (max 10 teams)
Mannen U18 (max 10 teams)  Vrouwen U15 (max 10teams
Mannen U15 (max 10 teams) MIXU11 (max 8 teams)
MIXU13 (max 8 teams)  

Naast deze vaste categorieën kan de organisatie van een lokale voorronde beslissen om één of meerdere categorieën toe te voegen.

Vragen

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via:
Mail: 3x3@basketball.nl 

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF