U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » 3x3 Basketball gaat Nederland veroveren met EK 2017 en WK 2019 in Amsterdam

Terug naar overzicht

3x3 Basketball gaat Nederland veroveren met EK 2017 en WK 2019 in Amsterdam

13 februari 2017 11:11:00

‘Ik dacht meteen: wow, dat is gaaf.’ 3x3 bondscoach Brian Benjamin is in de zevende hemel nu de internationale basketballfederatie FIBA besloten heeft om twee toptoernooien in Nederland te houden. En hij is niet de enige. Eerst worden dit jaar van 7 t/m 9 juli in Amsterdam de Europese kampioenschappen 3x3 basketball gehouden in een speciaal te bouwen arena op het Museumplein, gevolgd in 2019 door de Wereldkampioenschappen 3x3, ook in Amsterdam. International Jesper Jobse: ‘Ik heb er nu al zin in.’

Het belooft drie dagen lang een geweldig internationaal basketballfeest te worden in de hoofdstad van Nederland. Naast de komst van de beste 3x3 basketballers van Europa zullen de DJ’s, dunk contests, side events en het entertainment ervoor zorgen dat het EK 3x3 in juli 2017 een onvergetelijke ervaring wordt. Dat gebeurt allemaal op het Museumplein, een iconische plek waar dagelijks duizenden toeristen naar toe komen en dat tevens de bakermat is van het pleintjesbasketball in Nederland.

3x3 Basketball is sinds 2010 een door de FIBA erkende discipline. NOC*NSF heeft in mei 2016 3x3 erkend als topsportonderdeel. Nederland staat zowel met de senioren (mannen en vrouwen) als de onder 18-selecties internationaal zeer hoog op de wereldranglijsten genoteerd. De FIBA riep de Nederlandse Basketball Bond in 2015 voor alle toonaangevende 3x3-inspanningen uit tot Meest Actieve Federatie van de wereld. 3x3 Basketball staat zelfs op de nominatie om in 2020 in Tokyo de Olympische status te krijgen.

De organisatie van het EK 3x3 en WK 3x3 is in handen van de sportmarketingbureaus TIG Sports en House of Sports, die in februari overeenstemming bereikten met de FIBA. TIG Sports en House of Sports dragen samen de financiële risico's en zijn verantwoordelijk voor de gehele organisatie en promotie van beide evenementen. Beide bureaus hebben een ruime ervaring in het organiseren van grote evenementen. TIG was de afgelopen jaren nauw betrokken bij het WK hockey en WK beachvolleybal. House of Sports verwierf bekendheid met de Coolste Baan van Nederland – de ijsbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam –  en de Amsterdam City Swim, en is binnen het basketball al geruime tijd actief bij het Nederlands mannenteam.

Patrick Wouters van den Oudenweijer, directeur van House of Sports: “Wij kijken er als House of Sports naar uit om de krachten met TIG te bundelen. Toen bleek dat we beide met deze events bezig waren, hebben we direct gezegd: dit gaan we samen doen. Samen ben je sterker. Het is een unieke samenwerking die tot twee unieke events moet leiden. 3x3 Basketball is internationaal volop in ontwikkeling. Met het EK komend jaar als belangrijke tussenstop en in 2019 de Wereldkampioenschappen 3x3 in hartje Amsterdam als de ultieme finale. De stad waar veel Nederlandse basketballhistorie ligt.”

Rond het EK in 2017 speelt zich op het Museumplein in Amsterdam van 5 tot en met 9 juli de tweede editie van de Urban Sports Week Amsterdam af. Niels Markensteijn, directeur van TIG Sports: “Een zeer kansrijke combinatie om de urban sporten in Amsterdam nog beter dan vorig jaar de ruimte te geven. Wij streven er met TIG Sports naar om sport op een vernieuwende manier naar het grote publiek te brengen. Dat willen we in Amsterdam  – samen met House of Sports – in 2017 en 2019 ook met 3x3 basketball doen. Wij gaan twee topevenementen neerzetten, die een nieuw perspectief geven aan het snelle en zeer attractieve 3x3 basketball.”

Sinds 2014 organiseert de NBB al met ondersteuning van de gemeente Amsterdam EK-kwalificatietoernooien en de Streetball Masters Finals. Met het binnenhalen van het EK en WK 3x3 bevestigt de stad nogmaals dat het een internationale hot spot voor 3x3 is. “Dit zijn evenementen waar ik enthousiast van word”, zegt Eric van der Burg, de Amsterdamse wethouder van sport. “Amsterdam is de bakermat van de basketballsport in Nederland. De hoofdstad heeft als ambitie om in 2020 de meest bewegende stad van Europa te zijn. Een urban sportvariant als 3x3 basketball draagt enorm bij aan dat streven. Wij gaan het 3x3 basketball op het Museumplein een fantastisch podium bieden met als doel het basketball in de volle breedte in Amsterdam een geweldige impuls te geven.”

Beide evenementen passen ook perfect bij het onlangs aangenomen meerjarenbeleidsplan van de NBB. Elke Snijder, penningmeester bij de NBB en portefeuillehouder 3x3 is dan ook erg blij met de inspanningen van House of Sports, TIG Sports en de gemeente Amsterdam. “De NBB wil zelf geen financiële risico’s lopen, dus is dit voor een ons een mooie constructie. 3x3 Basketball groeit wereldwijd al heel snel en de NBB is al vanaf het eerste uur bezig deze tak van basketball populair te maken met onder andere de Streetball Masters Tour. Het EK en WK 3x3 gaan veel aandacht genereren voor de basketballsport in het algemeen, ook voor het traditionele vijf tegen vijf in de zaal. Het past perfect in onze ambitie om basketball zichtbaarder te maken. En daarnaast is het een stimulans om ook op lokaal gebied te investeren in de infrastructuur om de basketballsport duurzaam een plek te geven in steden en wijken.”

De Nederlandse 3x3 mannen schreven in september 2016 geschiedenis door brons te winnen bij de Europese kampioenschappen in Roemenië, de eerste medaille ooit voor een (valide) mannenploeg. Bondscoach Benjamin krijgt met zijn mannen nu de kans om die derde plek op eigen bodem te verdedigen. Hij is euforisch over de komst van het EK en WK naar Nederland. “Toen ik voor het eerst hoorde van de plannen, dacht ik meteen: wow, dat is gaaf. En dan ook nog een overdekte arena op het Museumplein bouwen… In het buitenland merk je al dat er met respect en ontzag naar onze 3x3-activiteiten en -prestaties wordt gekeken. Dat zal hierdoor alleen maar meer worden. Ik zie nu al dat er een nieuwe generatie opgroeit die 3x3 basketball echt serieus neemt. Met deze evenementen en de mogelijke olympische status in 2020, voorspel ik een mooie toekomst voor het Nederlandse basketball.”

Hakim Salem, die met de vrouwen zevende werd bij het WK in China in november 2016, is het eens met zijn collega-bondscoach. “Het EK 3x3 dit jaar wordt al een van de grootste basketballevenementen ooit in Nederland, laat staan het WK in 2019! Met deze evenementen krijgt het basketball eindelijk het podium dat het verdient. Ook op sportief gebied gaan we de kans krijgen om 3x3 ook echt te ontwikkelen. We zijn nu al in training met de Orange Angels. Ze staan te popelen om straks op het EK te spelen. Dat wordt nog een moeilijke keuze, want er kunnen maar vier speelsters worden geselecteerd.”

Ook bij de spelers en de speelsters heerst er een opgelaten stemming over de komst van het EK en WK naar Nederland. Jesper Jobse, aanvoerder van de bronzen mannen: “Toen we vorig jaar op het EK in Roemenië en het WK in China speelden, kregen we al een enorme boost van de wetenschap dat er een paar duizend mensen thuis via de livestream zaten mee te leven. Het mooie is dat we nu ook aan heel Nederland kunnen laten zien hoe spectaculair 3x3 op topniveau is. Hoe gaaf is het om straks in eigen land onze bronzen medaille te kunnen verdedigen!? Ik heb er nu al zin in.”

Jacobine Klerx, de uitblinkende Orange Angel op het WK 3x3 in China: “Dit is echt heel gaaf. Bij Streetball Masters hangt altijd al een leuke sfeer, maar een EK of WK 3x3 in ons eigen landje is natuurlijk nog vetter. Ik hoop dat ik de kans krijg om aan deze twee evenementen mee te doen.”

Frank Berteling, directeur van de NBB, tot slot: "Twee van zulke evenementen, vol sfeer en op een geweldige locatie, zullen een enorme bijdrage leveren aan de zichtbaarheid en bekendheid van de sport. Laten we als basketballend Nederland met z'n allen deze geweldige kans pakken om basketball voor eens en altijd op de kaart te zetten."

Meer weten over 3x3 basketball? Klik hier.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF