U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Orange Lions 3x3 ongeslagen naar kwartfinales bij WK

Terug naar overzicht

Orange Lions 3x3 ongeslagen naar kwartfinales bij WK

19 juni 2017 15:37:00


All smiles bij Van Vilsteren, Jobse, Schelvis en Rozendaal (foto''s fiba.com).

De Orange Lions blijven overtuigen bij de FIBA 3x3 World Cup in Frankrijk. In het snikkehete Nantes, waar de thermometer de 35 graden aantikte, won Nederland z'n laatste twee groepsduels met speels gemak, waardoor de Lions ongeslagen naar de kwartfinales gaan. Eerst moest  Indonesië er met 21-10 aan geloven, waarna vervolgens Nieuw-Zeeland naar een 20-13 nederlaag werd gespeeld.

Tot 4-4 kon Indonesië, de nummer dertien op de wereldranglijst, nog volgen, daarna marcheerden de Lions van bondscoach Brian Benjamin vlot naar een 21-10 zege en hadden daar niet eens de maximale tien minuten speeltijd voor nodig. Iedereen bij Nederland deed zijn ding. Joey Schelvis knalde van afstand raak, Jesper Jobse scoorde met zijn turnaround jumpshot, Bas Rozendaal werd met succes inside bediend en Sjoerd van Vilsteren deed zijn bijnaam Flying Dutchman eer aan met weer de nodige lekkere dunks. Via 9-4, 13-7 en 17-8 werd net na de winnende score van Rozendaal eenvoudig 21-10.


Sjoerd van Vilsteren met een verdedigende actie tegen Indonesië.

Een uurtje later wachtte Nieuw-Zeeland, twaalfde geranked, als laatste opponent in de groep. De Nederlandse 3x3 basketballers keken na een rake tweepunter van Karl Noyer, getooid met een vervaarlijke baard, aanvankelijk tegen een 5-4 achterstand aan. Lang konden de Kiwi's niet van hun voorsprong genieten, want een 9-0 run, met o.a. twee dunks van Bas 'The Mountain' Rozendaal zette Nederland in een vloek en een zucht op een 13-5 voorsprong. Rozendaal trapte tijdens die run overigens zonder opzet de speelvloer open, maar dat was snel gerepareerd. Bij17-8 liet Nederland het nog even spannend worden door wat vrije worpen en open looks te missen. Nieuw-Zeeland kwam terug tot 17-13, waarna een backdoor op Joey Schelvis en een tweepunter van Jobse de eindstand op 20-13 bepaalden.

Bondscoach Brian Benjamin: "We hebben nu een goede uitgangspositie, maar er is nog duidelijk verbetering mogelijk. Erg mooi dat we winnen, en vooral goed om te zien dat we dat hebben gedaan door goed basketball te spelen. Met veel beweging, een strakke defensie en een goede focus. Dat gaan we ook nodig hebben in de kwartfinale op woensdag."

Morgen hebben de Lions een rustdag. Als winnaar van poule D staat Nederland woensdag om 16.00 uur in de kwartfinale tegen Rusland. dat tweede werd in groep A achter regerend wereldkampioen Servië.


Joey Schelvis legt aan voor een jumper tegen de Nieuw-Zeeland.

NBB video

 

  -  

Meer »

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF