U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Professionele 3X3 League van start in Nederland

Terug naar overzicht

Professionele 3X3 League van start in Nederland

11 mei 2018 15:41:00

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis wordt een professionele 3X3 Basketball League georganiseerd, de 3X3 League. Twaalf mannenteams gaan in drie rondes van twee dagen in juli met elkaar de strijd aan. Het totale prijzengeld bedraagt 20.000 euro. 

De 3X3 League is onderdeel van het voorbereidingstraject van de Orange Lions richting de FIBA World Cup 2019 in Amsterdam en de Olympische Spelen 2020 in Tokyo. 3X3 PRO, de organisatie achter de 3X3 League organiseert deze eerste editie in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en diverse (innovatieve) partners. 

3x3 basketball Olympisch
3x3 basketball wordt al jaren op pleintjes over de hele wereld gespeeld, en is in 2012 door de wereld basketbalorganisatie FIBA opgepakt en geprofessionaliseerd. En met succes, want In 2017 werd bekend dat 3x3 officieel toegevoegd is aan het programma van de Olympische Spelen vanaf 2020 in Tokyo. De Nederlandse basketbalfans kunnen naast de 3X3 League deze zomer, ook de gehele wereldtop in actie zien in Amsterdam tijdens de FIBA 3x3 World Cup in de zomer van 2019.

Nederlandse voorsprong
Nederland doet het internationaal erg goed op dit nieuwste basketbalonderdeel. Op het afgelopen WK wonnen de Nederlandse mannen sensationele wijze het zilver, nadat ze op het EK in 2016 naar huis gingen met een bronzen plak. Dit waren de eerste senioren (valide) basketballmedailles ooit voor Nederland op een eindtoernooi. Ook de Nederlandse vrouwen presteren goed. Op het EK 2017 in Amsterdam wisten de vrouwen verdienstelijk de bronzen medaille te bemachtigen. Tevens spelen de jeugdploegen jaarlijks op de EK’s en WK’s mee om de prijzen.

3X3 PRO
De belangrijkste doelstelling van de initiatiefnemers van 3X3 PRO is om de voorsprong die Nederland nu heeft op het gebied van 3x3 basketball blijvend te ondersteunen en basketball als sport verder te promoten. Het is essentieel dat de beste basketballers van Nederland de kans krijgen om naast het reguliere basketball ook 3x3 basketball te spelen. Daarom heeft de organisatie ervoor gekozen de 3X3 League in juli plaats te laten vinden, zodat tevens alle professionele Nederlandse basketballers kunnen aansluiten.

De 3X3 League gaat zorgen voor meer competitie tussen de verschillende teams en spelers. Dit alles in een innovatieve setting en voor een serieuze prijzenpot, uniek voor Nederland. Vanuit de eerste editie in 2018 wordt er doorgebouwd aan de volgende edities die minimaal negen toernooidagen herbergen. Ook wordt onderzocht op welke manier de 3X3 League toegankelijk kan worden gemaakt voor vrouwen en rolstoelbasketballers.

De Teams
Gedurende de komende weken worden via de social mediakanalen van 3X3 PRO en de NBB de twaalf teams bekend gemaakt. Acht teams ontvangen een wildcard en vier teams kunnen zich plaatsen via een kwalificatiesysteem vanaf half mei. 3X3 PRO wijst voor de wildcards een aantal teamcaptains aan die vervolgens, conform het DNA van deze sport, zelf een team kunnen samenstellen. Anderzijds is het uiteraard ook mogelijk voltallige professionele teams aan te melden bij de organisatie 3X3 PRO.

Jesper Jobse, 3x3 pionier en international: “Het is fantastisch dat we deze volgende stap kunnen maken in het 3x3 basketball. Tokyo 2020 is een belangrijk doel. Maar nog belangrijker is de 3x3 sport verder te professionaliseren, zodat we ook na Tokyo op de hoogste mondiale strijdtonelen meedoen om de prijzen.”

NBB en 3X3 PRO
De NBB is blij met dit initiatief. Simone Volmer, Algemeen Directeur NBB: “De afgelopen jaren heeft de NBB hard gewerkt 3x3 basketball neer te zetten, zowel in de breedte- als in de topsport. Inmiddels is 3x3 niet meer weg te denken uit het hedendaagse basketbalaanbod. Dit is te zien aan de populariteit van de Streetball Masters Tour, de enorme belangstelling voor het EK 2017 in Amsterdam, en de resultaten van de Nederlandse teams in de afgelopen jaren. De 3X3 League is een waardevolle toevoeging die bijdraagt aan het realiseren van onze Olympische ambities en een vervolgstap die wij van harte ondersteunen.”

Mark Schuurman, mede-initiatiefnemer 3X3 PRO: “Wat de 3X3 League bijzonder maakt naast de deelnemers zijn de innovatieve technologische ontwikkelingen waar we gebruik van maken. We presenteren de komende weken enkele partners die met ons op een unieke wijze deze sport willen laten zien. Dat de deze wereldwijde partijen en ook de NBB onze plannen onderschrijft om dit bijzondere avontuur aan te willen gaan, vinden wij fantastisch en biedt een mooie basis voor deze zomer en de verdere toekomst.”

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF