U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » 'Als nummer twee van het WK speel je met een bullseye op je rug'

Terug naar overzicht

'Als nummer twee van het WK speel je met een bullseye op je rug'

25 juni 2018 13:05:00

De teleurstelling bij de Nederlandse 3x3 basketballers is groot. Dat mogen we gerust aannemen van bondscoach Brian Benjamin. De Orange Lions slaagden er afgelopen weekeinde in het Spaanse Andorra niet om zich te plaatsen voor de FIBA 3x3 Europe Cup die in september in Boekarest wordt gehouden. "We balen allemaal als een stekker. Maar dat je zilver wint bij het WK wil in 3x3 niet zeggen dat je twee weken later je zomaar even plaatst voor het EK. Daarvoor zijn de verschillen veel te klein."

Nederland verloor in Andorra twee van de drie groepsduels. Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren, Dimeo van der Horst en Aron Royé begonnen het toernooi op zaterdag met winst op Hongarije (13-12) en verlies tegen Oekraïne (16-12). Zondag volgde opnieuw een nederlaag (16-13) tegen Zwitserland. Om zicht te houden op een EK-ticket hadden de Nederlandse mannen bij de eerste twee in de groep moeten eindigen.

Benjamin spreekt van 'een grote teleurstelling'. "We hebben de laatste jaren elk groot toernooi gespeeld met de mannen, dus als je er dan niet bij bent, is dat stevig balen. Maar ik wil wel even de gedachte wegnemen dat je als nummer twee van het WK wel even makkelijk kwalificatie voor het EK afdwingt. Van de twintig beste landen van de wereld komen er twaalf uit Europa. Een kwalificatie voor een EK is ongelooflijk lastig en zwaar. De laatste twee keer zijn we ook maar net met de hakken over de sloot gekomen."

"We waren niet honderd procent scherp", constateert de bondscoach van de mannen. "We hebben in die drie duels in Andorra niet het niveau gehaald om ons te kunnen kwalificeren. Aanvallend kregen we er geen bal in, terwijl we verdedigend wel het tweede team van het toernooi waren. Als je nummer twee van de wereld bent, speel je met een bullseye op je rug. Dat kun je niet even lekker rustig komen ballen. Elke score moet je verdienen."

Waarom de ballen er niet in wilden? Benjamin heeft er geen verklaring voor. "Uiteindelijk draait het net als in vijf-tegen-vijf om de bal er in gooien, anders win je niet. De voorbereiding heeft geen rol gespeeld. Voor het WK hadden hadden we alleen op de maandag nog wat getraind, daarna tot aan de eerste wedstrijd niet meer. We winnen er één en verliezen er één op de eerste dag. Dus moet je er op de tweede speeldag twee winnen. Dat doen we, ondanks het feit dat Dimeo geblesseerd raakte en Aron ziek werd. Ik bedoel maar... Daar kan ik dus niet niet zoveel mee. Kijk, ik kan niet coachen op raak of mis. Wel op het proces om kansen en goede schoten te creëren. Als je verliest is dat vaak omdat je geen goede schoten creëerde. Dat deden we wel, maar er ging niks in. Dan slaat de twijfel toe."

"In het beslissende duel tegen Zwitserland begonnen we goed", speelt Benjamin de film af. "We komen 3-1 voor en missen vervolgens zes tweepunters op rij. Zes! Alles van buiten ging mis. Die Zwitsers voelen dat ook en doen dan een stapje terug, waardoor het nog lastiger wordt om van dichtbij te scoren."

Benjamin doet de mislukte EK-kwalificatie af als een incident. "Pas als je het volgende toernooi er weer niet bij bent, is er misschien meer aan de hand. Twee weken geleden bij het WK gooiden we de ballen er wel in, nu niet. We waren hier achter Slovenië en Oekraïne als derde geplaatst. Oekraïne haalde het ook niet en die waren nog derde vorig jaar bij het EK op het Museumplein. De verschillen zijn gewoon ontzettend klein. Onze doelstelling bij een groot toernooi is altijd het halen van de laatste acht, daarna draait alles om match-ups en vorm van de dag. Dat we er in september niet bij zijn op het EK, wil niet zeggen dat we nu eens niet meer kunnen basketballen. Iedereen baalt. We hadden heel graag dat EK willen spelen, het laatste grote toernooi voor het WK in eigen land volgend jaar, om nog te kunnen experimenteren."

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF