U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » 3x3 Angel Loyce Bettonvil weet inmiddels dat elk punt telt

Terug naar overzicht

3x3 Angel Loyce Bettonvil weet inmiddels dat elk punt telt

10 september 2018 12:51:00


Loyce Bettonvil tijdens de EK Qualifier in haar rol als 'motor van de ploeg' (foto FIBA).

De Orange Angels zijn aan het aftellen naar de FIBA 3x3 Europe Cup, die van vrijdag 14 t/m zondag 16 september in Roemenië wordt gehouden. Vorig jaar wonnen de Nederlandse vrouwen brons bij het EK op het Museumplein in de Amsterdam. Dat was toen de eerste 3x3 medaille voor de Orange Angels senioren bij een groot internationaal titeltoernooi.

De Angels bestaan in Boekarest uit Marlou de Kleijn, Natalie van den Adel en de zussen Jill en Loyce Bettonvil. Ten opzichte van de bronzen ploeg van 2017 is Loyce Bettonvil de enige overgebleven speelster. Bondscoach Hakim Salem kiest voor het kwartet dat zich begin juli tijdens de Qualifier in de Roemeense stad Constanta voor het EK plaatste door daar vier van de vijf wedstrijden te winnen.

Goede keuze
Loyce Bettonvil is nu de Angel met de meeste 3x3 ervaring in het team. Ze heeft veel zin het EK. “We hebben een goed team. Ik denk dat het een goede keuze is om te gaan met de speelsters die het EK-ticket hebben binnen gesleept. Misschien hebben we met dit team op 3x3 gebied nog niet zoveel ervaring, maar je kunt het ook anders bekijken: er nog ruimte is voor verbetering. Er zit nog meer in dit team.”

Nederland is ingedeeld in groep C met Roemenië en Servië. Volgens Bettonvil een pittige poule. “Maar we hebben reële kansen om de kwartfinale te halen. Roemenië is het thuisland, een goed team, met de steun van hun eigen publiek. Tegen Servië hebben we eerder dit jaar in een oefentoernooi met één punt verschil verloren. Ik denk dat we daar van kunnen winnen. Het zijn twee fysieke teams. We gaan het zien, in 3x3 ligt het zo dicht bij elkaar.”

“In elk geval gaan we voor elk punt, want we weten sinds het WK hoe belangrijk dat is”, zegt Bettonvil. Bij de FIBA 3x3 World Cup in Manilla in juni liepen de Angels de kwartfinales mis op drie punten. In de groep van Nederland eindigden drie landen met hetzelfde aantal overwinningen bovenaan en dus gaf het aantal totaal gescoorde punten de doorslag. Dat was in het nadeel van Nederland (64) ten opzichte van groepswinnaar Spanje (69) en nummer twee Hongarije (68). Bettonvil: “Natuurlijk speel je eerst voor de winst, maar tegelijkertijd moeten we ook aan de score blijven werken. Liever met 22 punten winnen dan met 21, als het kan. Elk punt telt.”

Olympische droom
Als 5-5 basketbalster speelt Bettonvil in de Duitse Basketball Bundesliga voor Herner TC. Toch bekent Bettonvil dat ze 3x3 inmiddels voorrang geeft, als ze moet kiezen. “Ik heb daar de laatste tijd veel over nagedacht. Hoe gaaf zou het zijn om naar de Olympische Spelen in Tokyo te kunnen gaan..! Het is een droom van me om ooit mee te doen aan de Spelen. De kans om dat in 3x3 voor elkaar te krijgen, is een stuk groter dan in de zaal. Stel dat we ons kwalificeren, dan zal er ook meer steun komen vanuit NOC*NSF, met kansen om een fulltime programma te draaien. Een goede prestatie op het EK zou onze zaak kunnen helpen.”

Nog even terug naar de ploeg voor Roemenië. Haar zus Jill wordt door Loyce gekwalificeerd als ‘een schutter’ en ‘een vechter’. Marlou de Kleijn noemt de jongste Bettonvil ‘een speelster die kan creëren. Ze kan alles’. Natalie van den Adel is volgens Loyce Bettonvil ‘goed in de mismatches onderin, omdat ze best lang is. En ze kan creëren vanuit de pick-and-roll. Natalie is een allrounder’. En – tot slot – Loyce zelf? “Ik beschouw mezelf als de motor van het team, ik blijf altijd gaan.”

De Orange Angels spelen hun eerste groepswedstrijd op zaterdag 15 september om 16.25 uur tegen Servië  en om 20.25 uur tegen gastland Roemenië. Als ze de laatste acht halen, komen ze op zondag 16 september weer in actie.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF