U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Gehavende Orange Angels verrassen met zilver bij EK

Terug naar overzicht

Gehavende Orange Angels verrassen met zilver bij EK

16 september 2018 13:35:00


Foto's FIBA

De Orange Angels hebben zilver veroverd bij de FIBA 3x3 Europe Cup 2018.  Janine Guijt, Natalie van den Adel en de zussen Jill en Loyce Bettonvil waren zondagavond in de Roemeense stad Boekarest in de finale niet opgewassen tegen Frankrijk (5-21), maar leverden wel de beste Nederlandse prestatie ooit bij de vrouwen senioren op een groot intenationaal toernooi in het 3x3 basketball. Vorig jaar in Amsterdam veroverden de Angels nog het brons.

Nederland was na het winnen van de halve finale tegen regerend wereldkampioen Italië (20-12) al zeker van het zilver. Eerder op de dag was in de kwartfinale al afgerekend met Spanje, dat met 13-11 aan de kant werd gezet. 

Nederland - Frankrijk 5-21
In de finale was de tank leeg bij de Orange Angels. Via twee rake vrije worpen van Jill Bettonvil kwam Nederland nog wel met 3-2 voor, maar vanaf 4-6 verdween Frankrijk langzaam maar zeker uit het zicht, om de finale vervolgens voortijdig met 21-5 te beslissen. Vooral de lange 29-jarige en zeer ervaren Ana Maria Filip (was niet te stoppen en meldde zich keer op keer onder de basket voor een score. Vorig jaar waren de Nederlandse 3x3 basketbalsters bij het EK op het Museumplein nog te sterk geweest voor Frankrijk in de strijd om het brons. Jill Bettonvol eindigde individueel als nummer zes op de topscorerslijst met 24 punten. De françaises Filip en Mamignan Toure voerden die lijst aan met ieder 35 punten.

Nederland - Italië 20-12
De Orange Angels stegen eerder op de dag in de halve finale tegen  Italië  boven zich zelf uit. Alles lukte, waardoor het Nederlandse viertal na vijf minuten al met 11-5 leidde. Een onmogelijk hookshot van Jill Bettonvil achter de tweepunstlijn in de zoemer van de schotklok (13-5) was de definitieve mokerslag voor de Italiaanse vrouwen. Bondscoach Hakim Salem wist niet wat hij zag. "We speelden tegen de wereldkampioen onze beste wedstrijd tot nu toe. We hebben keihard verdedigd, iets dat ons het hele toernooi al kenmerkt. We zijn hier het best verdedigende team. Als onze schoten gaan vallen, zijn we niet meer te stoppen. Dat gebeurde en we hebben terecht onze prestatie van 2017 verbeterd, toen we brons wonnen. De focus en wil om te willen waren zichtbaar."

Nederland - Spanje 13-11
Bondscoach Salem was ook al enorm blij met de prestatie van zijn ploeg in de kwartfinale tegen Spanje. "Een heerlijk gevoel. Na de blessure van Marlou de Kleijn, die vlak voor het begin van het toernooi een hersenschudding opliep, had niemand verwacht dat we de halve finale zouden halen. Maar het is gelukt. Discipline in de verdediging heeft de winst opgeleverd tegen een ervaren team dat vorig jaar nog zilver pakte bij het EK in Amsterdam."

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF