U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Succesvolle vierde editie van Nationaal Basketball Congres

Terug naar overzicht

Succesvolle vierde editie van Nationaal Basketball Congres

19 november 2018 16:25:00

De vierde editie van het Nationaal Basketball Congres afgelopen zaterdag in Amsterdam is succesvol verlopen. De Nederlandse basketbalgemeenschap kan terugkijken op een geslaagde dag, die werd gevuld met de Algemene Vergadering, thematafels, tal van nuttige en leerzame workshops en een sterk optreden van de Orange Angels tegen Europees kampioen Spanje. Ook werden de bronzen Orange Angels U20 en de zilveren Orange Angels 3x3 gehuldigd.

De dag begon met de Algemene Vergadering in het Frans Otten Stadion. In de AV werden zowel de jaarrekening 2017 als de begroting voor 2019 goedgekeurd. Hierbij is het voorstel  voor contributieverhoging aangenomen om de opbouw van het eigen vermogen te realiseren, en het gat in de begroting op te vullen dat door de verlaging van de contributie van niet spelende leden is ontstaan.

Daarnaast hield Bert Kragtwijk, voorzitter van de Stichting Nederlands Mannen Team, een warm pleidooi om met de verenigingen in het land de Orange Lions te blijven steunen. Naast de contributieverhoging heeft de vergadering ingestemd met de bijdrage van één euro per lid voor het Nederlands mannenteam, maar alleen als de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren zich plaatst voor het wereldkampioenschap volgend jaar in China. Daarvoor speelt Nederland op 29 november a.s. in Den Bosch een belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Polen.

Elke Snijder, penningmeester, kondigde verder aan dat er de komende jaren een nivellering van de inschrijftarieven in de afdelingen komt om deze gefaseerd (in drie jaar) gelijk te trekken. Die inschrijftarieven voor de afdelingscompetities liggen nu, omdat dat historisch zo is gegroeid in de rayontijd, behoorlijk uit elkaar. Ook wordt er gekeken naar de hoogte van de tarieven in de landelijke competities, waarbij het uitgangspunt is dat een en ander begrotingstechnisch gelijk blijft. Overigens krijgen alle verenigingen de prestentatie van het bestuur tijdens de AV en de besluitenlijst toegestuurd. Het vertoonde filmpje met alle basketbalsuccessen de afgelopen zomer is hier te bekijken.

Na de lunch werd de middag gevuld met diverse workshops over de meest uiteenlopende onderwerpen, verspreid over het Frans Otten Stadion en de nabij gelegen Sporthallen Zuid. Maar voordat de deelnemers met de workshops aan de slag gingen, werd eerst nog even Crackerjacks in het zonnetje gezet. De Amersfoortse basketbalclub slaagde er de afgelopen vijf jaar in zichzelf van een ‘slapende’ vereniging te transformeren tot een zeer actieve en maatschappelijk betrokken verenging. Het leverde Crackerjacks de (allereerste) uitverkiezing op van Sportvereniging van het Jaar.

Aansluitend deden René Vlaanderen van House of Sports en 3x3 international Jesper Jobse een oproep om alvast 18 t/m 23 juni 2019 in de agenda te blokkeren. Want dan wordt op het Museumplein in Amsterdam de FIBA 3x3 World Cup 2019 gehouden, een zes dagen durend basketbalspektakel dat geen enkele basketballiefhebber mag missen. Nederland vervult al jaren een toonaangevende rol in 3x3 basketball en voegde dit jaar nog maar weer eens twee medailles (WK-zilver voor de mannen en EK-zilver voor de vrouwen) aan de prijzenkast toe.

Als afsluiting van een lange, intense basketbaldag genoten duizend toeschouwers ’s avonds in de Sporthallen Zuid van een mooie wedstrijd tussen de Orange Angels en regerend Europees kampioen Spanje. Hoewel de ploeg van bondscoach Hakim Salem zich niet meer kan plaatsen voor het EK in 2019, gaf het Spanje goed partij en kwam in het derde kwart zelfs nog even terug tot op negen punten, om uiteindelijk toch met 48-65 te verliezen.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF