U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Women’s 3x3 League Netherlands van start op 23 december

Terug naar overzicht

Women’s 3x3 League Netherlands van start op 23 december

19 december 2018 12:06:00

De Nederlands Basketball Bond lanceert een 3x3 competitie voor vrouwen, onder de naam Women’s 3x3 League Netherlands. Het is de bedoeling dat deze competitie plaats gaat vinden in de competitievrije speelweekeinden van de clubs in de Vrouwen Basketball League, te beginnen op zondag 23 december a.s. in Breda. Ook de clubs in de Promotiedivisie bij de vrouwen worden benaderd voor deze pilot.

De opmars van 3x3
3x3 basketball maakt een razendsnelle ontwikkeling door. Ook het Internationaal Olympisch Comité heeft de potentie van deze nieuwe basketbalvorm herkend en 3x3 toegevoegd aan het olympisch programma bij de Spelen van Tokyo in 2020.

De positie van Nederland
Nederland speelt al jarenlang een toonaangevende rol in 3x3 basketball. De Nederlandse Basketball Bond heeft als een van de eerste bonden meteen vanaf het begin vol ingezet op 3x3. Met als gevolg dat de NBB drie jaar geleden is uitgeroepen tot meest actieve federatie ter wereld op het gebied van 3x3. En met de Streetball Masters Tour heeft Nederland de grootste 3x3 tour van Europa. Na het EK van 2017 op het Museumplein in Amsterdam mag Nederland volgend jaar op dezelfde locatie het WK organiseren.

De kansen voor Nederland
Ook op het sportieve vlak spreekt Nederland internationaal een woordje mee. De mannen wonnen al twee keer zilver bij het WK 3x3 en de vrouwen veroverden na het brons van 2017 dit jaar zilver bij het Europees Kampioenschap. Om in Tokyo voor een medaille te kunnen gaan, is een zo hoog mogelijke klassering op de mondiale FIBA ranking een vereiste.

Groei van de sport
Los van de ambitie om deel te nemen aan het 3x3 toernooi in Tokyo, is het belangrijk om het vrouwenbasketball in Nederland verder te laten groeien. 3x3 basketball kan daar een goede ‘tool’ voor zijn. Er zijn al meerdere initiatieven in het land, waar verenigingen 3x3 gebruiken om leden te behouden of nieuwe mensen enthousiast te maken voor basketball

Women’s 3x3 League Netherlands
In de Women’s 3x3 League Netherlands, die in toernooivorm wordt gespeeld, is plek voor maximaal 12 teams. Die worden ingevuld door de clubs uit de VBL, aangevuld met clubs uit de Promotiedivisie, op basis van de prestaties in de competitie tot nu toe. Bovendien is er elke toernooironde plek voor de ‘host’ en kan er door de NBB nog een wild card worden verstrekt.

Powered by Wilson
De Women’s 3x3 League Netherlands is 'powered by Wilson'. De NBB en Wilson verlengden recentelijk hun samenwerking t/m 2020. Naast Streetball Masters is ballenleverancier Wilson nu ook official partner van de nationale 3x3 selecties, de WK-campagne WE HERE, Amsterdam en de Women’s 3x3 League Netherlands.

Speeldata en prijzengeld
Het eerste toernooi wordt gehouden op zondag 23 december in Breda in sporthal De Doelen. De tweede ronde vindt plaats op 24 februari in Rotterdam en de derde op 18 mei, wederom in Breda, maar dan bij Pier 15. De teams die als eerste eindigen bij de eerste twee toernooien gaan met vijfhonderd euro naar huis (de nummer twee met 250 euro), bij het derde toernooi ligt er duizend euro op de winnaar te wachten.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF