U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Nederlandse 3x3 selecties rechtstreeks geplaatst voor EK

Terug naar overzicht

Nederlandse 3x3 selecties rechtstreeks geplaatst voor EK

5 april 2019 15:14:00

Goed nieuws voor het Nederlandse 3x3 basketball. De internationale basketballbond FIBA heeft donderdagavond laat bekend gemaakt dat zowel de Nederlandse mannen als de Nederlandse vrouwen rechtstreeks zijn geplaatst voor de FIBA 3x3 Europe Cup die van 30 augustus t/m 1 september 2019 in de Hongaarse stad Debrecen wordt gehouden.

Aan het EK doen zowel bij de mannen als de vrouwen twaalf landen mee. Op basis van de plek die Nederland bij de mannen en de vrouwen op de World Ranking inneemt hoeven de nationale 3x3 selecties geen Europese Qualifiers te spelen. Bij de mannen zijn naast gastland Hongarije ook Europees kampioen Servië, Oekraïne (nummer 2 op de ranking), Rusland (3), Nederland (6) en Frankrijk (7) direct geplaatst. Bij de vrouwen zijn dat naast Hongarije titelverdediger Frankrijk, Rusland (3), Nederland (6) en Letland (7). De overige plaatsen worden via een van de drie Qualifiers verdeeld.

Vorig jaar moesten de Orange Lions wel een Qualifier spelen en slaagden er toen niet in zich te plaatsen voor het EK. Wel pakten ze eerder in het jaar zilver bij het WK. De vrouwen waren in 2018 wel direct geplaatst voor het EK en werden toen tweede, een plek hoger dan bij de FIBA 3x3 Europe Cup in 2017 in eigen land. 

FIBA 3x3 World Cup
Voor de Orange Lions en Orange Angels staat er dit jaar eerst nog een ander groot toernooi op het programma. Van 18 t/m 23 juni is Nederland even het middelpunt van het internationale 3x3 basketball, als op het Museumplein in Amsterdam de FIBA 3x3 World Cup wordt gehouden, het WK voor landenteams bij de senioren. Geen enkele liefhebber mag dat evenement missen. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Klik hier om jezelf nu al van tickets te verzekeren.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF