U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Geen derde EK-medaille op rij voor Nederlandse vrouwen

Terug naar overzicht

Geen derde EK-medaille op rij voor Nederlandse vrouwen

1 september 2019 19:32:00

Het is de Orange Lions net niet gelukt om voor het derde jaar op rij een medaille te veroveren bij de FIBA 3x3 Europe Cup. Na het brons van 2017 en het zilver van 2018 waren de Nederlandse basketbalsters er in het Hongaarse Debrecen weer dichtbij, maar Letland gooide zondagavond alsnog roet in het eten. In een spannende wedstrijd om de derde plaats maakte de lange Letse Leva Kulite net het verschil. Door met 17-13 te winnen bereikte het als veertiende geplaatste Letland het podium en niet Nederland, de nummer zes van de plaatsingslijst.

foto fiba.basketball

De Orange Lions maakten zaterdag een valse start in het toernooi met een nederlaag tegen Denemarken, maar bereikten alsnog de kwartfinales door in de verlenging van Oekraïne te winnen. Daardoor stond Nederland zondagmiddag in de kwartfinale tegenover Wit-Rusland. Door die wedstrijd met 19-15 te winnen bereikte de ploeg van bondscoach Hakim Salem voor het derde jaar op rij de laatste vier bij het Europees Kampioenschap.

Spanje bleek vervolgens in de halve finale een net iets te lastig horde en na de 21-17 nederlaag restte Nederland de strijd om brons. Het duel in het warme centrum van Debrecen ging tot 11-11 gelijk op. Vervolgens kwam Fleur Kuijt tot twee keer toe in de bucket tegenover de lange Leva Kulite te staan. Twee persoonlijke fouten van Kuijt en drie rake vrije worpen van Kulite verder was het 14-11 voor Letland en na een prachtige spin move van Baiba Eglite zelfs 15-11. Natalie van den Adel scoorde in de slotfase nog tweemaal, maar Kulite (goed voor 10 van de 17 Letse punten) stelde op de vrije worplijn het brons voor de Letse vrouwen veilig.

Bondscoach Hakim Salem zag zijn ploeg in het toernooi groeien. "We zijn steeds beter gaan spelen, maar de laatste wedstrijd vervallen we weer in oude fouten. Weinig dynamisch in de aanval, te statisch en dat was juist tegen Wit-Rusland en Spanje onze kracht. We horen voor de derde keer op rij bij een EK tot de top vier van Europa. We laten zien dat we echt meedraaien aan de top. Teleurstelling is er wel, omdat we een medaille wilden pakken. Maar mijn team heeft keihard gewerkt, geknokt voor elke zege. Helaas hoort dit er ook bij. We gaan nu focussen op beter worden met het fulltime programma."

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF