U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Bondscoaches blij met deelname Lions aan beide OKT's

Terug naar overzicht

Bondscoaches blij met deelname Lions aan beide OKT's

5 november 2019 15:50:00

Brian Benjamin en Hakim Salem, de bondscoaches van de nationale 3x3 selecties, zijn blij dat de Orange Lions aan beide Olympische Kwalificatie Toernooien (OKT's) mee mogen doen om zich voor de Olympische Spelen in 2020 te plaatsen. Benjamin: 'Daar hebben we drie jaar lang hard op gepland en hard voor gewerkt om zover te komen'.

Bij de Zomerspelen in Tokyo volgend jaar staat 3x3 basketball voor het eerst op het olympische programma. Nederland hoopt daar met zowel de mannen als de vrouwen aan mee te mogen doen. Vrijdag maakte de internationale basketbalbond FIBA bekend welke landen rechtstreeks voor de Spelen in Tokyo zijn geplaatst en welke landen aan de twee OKT's mogen deelnemen, om te strijden voor de laatste vier tickets. 

Brian Benjamin, bondscoach van Orange Lions 3x3 bij de mannen: "Wij wisten aan de mannenkant al op basis van de federatieranking dat we aan beide OKT's zouden mee gaan doen. Allereerst wil ik zeggen dat het knap is dat Nederland samen met Frankrijk en de Verenigde Staten als enige landen zich zowel met de mannen als de vrouwen voor beide OKT's hebben geplaatst. We hebben daar drie jaar lang hard op gepland en keihard voor gewerkt om zover te komen. Dat geeft een voldaan gevoel. Nu kunnen we ons richten op de OKT's. Dat zullen geen gemakkelijke toernooien worden, maar dat is logisch. Er zijn nog maar vier andere plekken te verdienen en daar gaat iedereen voor."

Benjamin vindt dat de mannen bij het eerste OKT zijn ingedeeld in een zware poule. "We zitten bij Letland, Canada, Kroatië en thuisland India. Maar van de twintig landen die daar in India meedoen, plaatsen er zich maar drie voor Tokyo, dus wie je in die fase ook treft, ze zullen allemaal super gemotiveerd zijn. Dat geldt ook voor de zes landen die bij OKT2 gaan spelen om de laatste plek."

Hakim Salem, bondscoach van Orange Lions 3x3 bij de vrouwen: "Het was spannend aan de vrouwenkant. We moesten als bond samen met de clubs en speelsters in het land de laatste maanden keihard aan de slag om op basis van de federatieranking deelname aan zowel OKT1 als OKT2 af te dwingen, door extra toernooien te organiseren en spelen. Namens de bond en de 3x3 selectie wil ik iedereen in het land die z'n bijdrage heeft geleverd, enorm bedanken."

De groepsindeling voor het eerste OKT, beoordeelt Salem als zwaar. "We zitten bij Sri Lanka, Wit-Rusland, Estland en weer bij Hongarije, wat inmiddels een goede bekende van ons is. Pittig. Daarna kruisen we met de groep van Frankrijk en de Verenigde Staten. We moeten uitgaan van onze eigen kracht en dat zullen we dan ook doen. Op dit moment wordt er dagelijks getraind  op weg maar OKT1  in maart. Nu hebben we even een onderbreking voor het eerste 5-5 EK-kwalificatiewindow, daarna gaan we weer door met trainen, spelen en ons spel verder ontwikkelen. Een maand van tevoren maken we de selectie voor het eerste OKT bekend."

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF