!
Basketball

Mannen

3x3NL Tour

Mannen

Road to Tokyo via Streetball Masters

De Nederlandse Basketball Bond heeft vanaf het eerste uur de kracht en mogelijkheden van 3x3 basketball herkend. Tien jaar geleden werd de Streetball Masters Tour gelanceerd, die inmiddels is uitgegroeid tot de grootste 3x3 tour van Europa. Niets voor niets kreeg de NBB in 2015 een FIBA award voor de meeste actieve federatie ter wereld op het gebied van 3x3 basketball.

Het succes van de Streetball Masters is een van de belangrijkste pijlers onder de kansen van onze nationale 3x3 selecties om in 2020 mee te doen in Tokyo. Daar halen de meeste spelers en speelsters uit de Nederlandse top honderd hun punten. Hoe meer spelers aan de Tour meedoen, hoe meer punten als land worden verdiend. De Mannen Elite categorie van Streetball Masters heeft daarbij ook nog eens de hoogste status binnen het FIBA systeem voor nationale toernooien. 

Hoe jij bijdraagt aan de Road to Tokyo!
De deelnemers van Streetball Masters Tour leveren  een belangrijke bijdrage in de toegang tot het FIBA 3x3 Pro Circuit (Challengers en World Tours), waar goede prestaties nog meer punten voor Nederland opleveren.

Door jouw deelname verzamelen we als land punten voor de federation ranking. Hoe meer deelnemers, teams en volle categorieën hoe meer punten je kan verdienen als individu maar ook als land

Bij  de vrouwen is de Streetball Masters Tour nog bepalender voor de Nederlandse kansen om in Tokyo mee te doen in het 3x3 toernooi. Omdat er internationaal veel minder voor vrouwen wordt georganiseerd, ligt het zwaartepunt voor het verzamelen van punten met name in Nederland.

De categorieën binnen de Tour die het meest relevant zijn voor de Road to Tokyo zijn dan ook in 2019 ‘gerestyled’ om het zo interessant mogelijk te maken voor deelnemers.

Op weg naar Tokyo – Elke punt telt!
Hieronder een uitleg per aangepaste competitie. We hebben de laagdrempeligheid proberen te behouden waar het kan, maar ook de uitdaging verhoogd voor de ‘die hards’ onder ons.

Mannen Elite

De Mannen Elite categorie is de hoogste mannencategorie binnen Streetball Masters en dit jaar wordt in deze categorie prijzengeld toegevoegd. Het totale prijzengeld is ruim € 6.000. Dit prijzengeld is alleen te cashen wanneer je als team minimaal 9 toernooien speelt. Elk team dat 9 toernooien of meer speelt, krijgt aan het eind van de Tour ook nog eens het inschrijfgeld terug van maximaal 9 toernooien.

Om de finale te halen, is het niet meer voldoende om een van de voorronden te winnen. Tijdens de League verzamelt elk team toernooipunten op basis van de eindstand van de voorronde, conform de FIBA3x3 richtlijnen.

Tournament standings

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

Tournament points

100

80

70

60

50

45

40

35

20

18

16

14

12

11

10

9

Elke week wordt de stand gepubliceerd. De beste 11 teams na de laatste voorronde krijgen een uitnodiging voor de finale.

Tijdens Streetball Masters organiseert de NBB ook Satellites in Amsterdam en Den Haag. Door een de voorrondes te winnen, kan je je plaatsen voor Satellites in Nederland. Klik hier om meer te lezen over te winnen Satellite spots.

Regels:

 • Open inschrijving via play.fiba3x3.com
 • Inschrijfgeld voor deelname is €50 per toernooi
 • Plaatsing voor finale op basis van team ranking
 • Teams bestaan uit maximaal 6 spelers. Per toernooi meld je er 3 of 4 aan. Klik hier voor meer info over de inschrijfprocedure. 
 • Een team heeft pas recht op prijzengeld als dat team aan minimaal 9 toernooien in de Mannen Elite categorie heeft deelgenomen. De finale telt als 1 van die 9 toernooien.
 • Prijzengeld wordt aan het einde van de tour uitgekeerd
 • Tijdens de Tour verzamelt elk team toernooipunten op basis van de eindstand van de voorronde, conform de FIBA3x3 richtlijnen.

Tournament standings

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

Tournament points

100

80

70

60

50

45

40

35

20

18

16

14

12

11

10

9

 • De top 11 teams na de laatste voorronde krijgen een uitnodiging voor de finale. De NBB mag 1 wild card toewijzen voor de finale.
 • Het is verplicht om met rugnummer te spelen
 • Als er in het teamroster van 6, twee of meer speelsters niet de Nederlandse nationaliteit hebben, wordt dat team gezien als een ‘international team’. 
 • Internationale teams mogen deelnemen aan de toernooien, maar komen niet in aanmerking voor de finale.
 • Er is ruimte voor maximaal 4 internationale teams per voorronde

Prijzengeld:
Voorronde
#1:€ 250 + Satellite*
#2:€ 100 

*In Groningen, Amersfoort, Breda, Amsterdam en Barneveld plaatst de winnaar zich voor een van de Satellites in Nederland

Finale
#1:World Tour Praag 
#2:€ 1.000 + Antwerpen* 
#3:€ 500

De #2 mag gratis deelnemen aan de 3x3 Masters in Antwerpen op 26 juli, inclusief overnachting.