!
2019_3x3_FIBA 3x3 World Cup_Orange Lions_huddle.jpg

NBB 3x3 competities

3x3

NBB 3x3 competities

De competitie
De 3x3 competitie is een mooie aanvulling op de 5-5 competitie voor wedstrijd spelende leden, maar is ook een mogelijkheid voor spelers/speelsters om toch competitie te spelen wanneer er bijvoorbeeld te weinig leden zijn voor een 5-5 team. Ook biedt het de mogelijkheid aan recreanten om deel te nemen aan een competitie, en zelfs voor huidige niet leden van de NBB is het mogelijk om deel te gaan nemen aan deze pilot. De pilot wordt georganiseerd voor de categorieën U13, U15, U18, U23 en 23+ (mannen en vrouwen).

Opzet competitie en inschrijving
De speeldata zijn 17 oktober 2020, 27 en/of 29 november 2020, 2 januari, 20 februari, 3 april en 24 april 2021. De datum in november is toegevoegd. Afhankelijk van de aanmeldingen komen daar mogelijk nog extra dagen bij (extra datum in mei en/of het finaleweekend van de 3x3NL Tour). Er is eerder aangegeven dat verenigingen teams kunnen inschrijven, met een teamopgave van 4 tot 6 personen.
Hierbij is het ook mogelijk om spelers/speelsters van andere verenigingen aan het team toe te voegen; zij kunnen dan bij uw verenging het lidmaatschap/de spelactiviteit 3x3 krijgen. Bij een dubbel lidmaatschap/spelactiviteit zal de NBB voor een lid alleen het hoogste contributiebedrag in rekening brengen.

Een 3x3 lidmaatschap voor aankomend seizoen kost € 8,55 (inclusief verzekeringen). Ook is het mogelijk voor spelers/speelsters die niet lid zijn bij een vereniging om een team te vormen. Zij dienen dan wel bondslid te worden en zich aan te melden bij de NBB.

Daarnaast zijn de inschrijfkosten €50,- per team en worden de zaalkosten onder de deelnemers verdeeld.

Er kunnen per vereniging meerdere teams per categorie worden ingeschreven. Deze teams zullen dan een opvolgend nummer krijgen. De basisregistratie vindt plaats in Sportlink. Voor alle spelers en speelsters dient de spelactiviteit 3x3 te worden ingevoerd. Voor huidige leden dient dit te gebeuren door de vereniging zelf, voor leden die niet zijn aangesloten bij een vereniging gebeurt dit via het Bondsbureau.

Naast de registratie in Sportlink dient elke speler/speelster ook een gratis 3x3-profiel te hebben bij de FIBA (play.fiba3x3.com). Voor de competitie-organisatie (teamindeling, wedstrijdschema, uitslagen, standen) wordt gebruikt gemaakt van speciale software van de FIBA: FIBA3x3 Event Maker. Hierdoor verzamelen deelnemers naast individuele ranking-punten ook waardevolle ranking-punten voor Nederland.
Indien teams op een later moment een 5e of 6e speler of speelster willen toevoegen dan kan dit aan de NBB worden doorgegeven tot drie werkdagen voor de wedstrijddag. Er mag binnen een team in principe niet afgeweken worden van de uiteindelijk geselecteerde 6 spelers/speelsters.
Er wordt per wedstrijddag een dagdeel gespeeld. Verenigingen die een ronde willen organiseren dienen dus uit te gaan van een halve dag aan zaalhuur. Uitgangspunt is drie uur lang wedstrijden, en daarbij dus nog opgeteld de op- en afbouw. Er zijn dagwinnaars, maar de wedstrijddagen maken onderdeel uit van een hele competitie. Iedereen speelt even vaak en er wordt een stand bijgehouden. Op de laatste speeldag wordt om het kampioenschap gespeeld.

Inschrijven kan via het formulier op de competitiezakenpagina.