!
2019_3x3_FIBA 3x3 World Cup_Orange Lions_huddle.jpg

3X3NL League

3x3

3X3NL League

NIEUW COMPETITIE-AANBOD

De 3x3NL League is een pilot-competitie die het huidige competitie-aanbod van de Nederlandse Basketball Bond aanvult. Deze nieuwe discipline groeit in Nederland en internationaal aan populariteit en is sinds 2017 een vast onderdeel van de Olympische Spelen.

Nu de Nederlandse Basketball Bond deze nieuwe competitie aanbiedt, kunnen basketballers die geen lid zijn van een vereniging toch mee doen met een officiële competitie. Zo behouden zij de flexibiliteit om hun eigen tijd in te kunnen delen.

Ook voor recreanten en voor verenigingsteams die net te weinig spelers voor een volwaardig 5-5 team hebben, biedt de 3x3NL League de mogelijkheid om toch 5x per jaar competitief te basketballen.

COMPETITIEOPZET

De 3x3NL League is een competitie die in toernooivorm wordt gespeeld in verschillende categorieën. Hierin wordt onderscheid gemaakt in gender, leeftijd en niveau. De competitie kent 5 speelrondes die verspreid over het seizoen worden gespeeld.

Meer informatie over de competitieopzet.

Op elke speeldag speelt elk team een 3x3 toernooi binnen de eigen categorie. Per speelronde zal een toernooi ongeveer een dagdeel duren. Elk speelronde kent een dag winnaar. Afhankelijk van de eindstand per speelronde, verdienen teams punten voor de competitiestand. Het team dat na 5 speelronden de meeste punten heeft verzameld, wordt gekroond tot de seizoenskampioen van de betreffende categorie. De seizoenskampioenen van elke categorie plaatsen zich automatisch voor het Nederlands Kampioenschap 3x3 Basketball dat in augustus 2025 wordt gespeeld tijdens de 3x3NL Tour Finals (outdoor).

TEAMSAMENSTELLING

Elk team bestaat standaard uit 6 spelers, waarvan elke speelronde steeds 4 spelers mogen spelen. Vanaf dit seizoen kunnen naast de 6 spelers in een team, gedurende het seizoen méér spelers toegevoegd worden voor een extra fee van €15,- per persoon.

Elke speler dient geregistreerd zijn in Sportlink als lid met de spelactiviteit ‘3x3’. Daarnaast moet elke speler een (gratis) FIBA3x3 profiel hebben via play.fiba3x3.nl.

Ook als je als speler of als team niet aangesloten bent bij een vereniging, is het mogelijk deel te nemen aan de 3x3NL League.

Alle spelers van het betreffende team moeten voldoen aan de gestelde leeftijdseisen van een categorie. Op het inschrijfformulier kan een inschatting van het niveau per team worden aangegeven. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen regionaal- en landelijk niveau, zodat we bij voldoende inschrijvingen bepaalde leeftijdscategorieën kunnen opsplitsen in een reguliere categorie en een Elite categorie.

Competitie kalender
SPEELRONDE DATUM
SPEELRONDE 1 17 november 2024
SPEELRONDE 2 5 januari 2025
SPEELRONDE 3 08 maart 2025
SPEELRONDE 4 19 april 2025
SPEELRONDE 5 24 mei 2025
Leeftijd & categorieën
MANNEN VROUWEN GEBOORTEJAAR
U12 U12 2013 EN LATER
U14 U14 2011 EN LATER
U16 U16 2009 EN LATER
U18 U18 2007 EN LATER
U23 U23 2002 EN LATER
OPEN OPEN ALLE LEEFTIJDEN
OPEN ELITE OPEN ELITE ALLE LEEFTIJDEN
35+ 35+ 1990 OF EERDER
INSCHRIJVING VIA VERENIGING OF RECHTSTREEKS BIJ DE NBB

Inschrijven voor de 3x3NL League kan op twee manieren. Via verenigingen, of rechtstreeks bij de NBB. Je hoeft dus nog geen lid te zijn van een vereniging om toch deel te kunnen nemen aan de 3x3NL League. Het inschrijfgeld moet door alle teams vooraf worden betaald. Voor verenigingen betekent dit dat het via de Rekening Courant van Sportlink wordt verwerkt. Teams die niet via een vereniging inschrijven, ontvangen hiervoor een aparte factuur.

De deadline om in te schrijven is op 15 september 2024.

Schrijf je in via deze link.

Inschrijfgelden
TARIEVEN REGULIER OPEN ELITE
VIA VERENIGING € 250 € 275
NIET VIA VERENIGING € 275 € 300
Extra speler/speelster €15 €15

Dit is een all-in bedrag waar alle kosten van de zaalhuur, scheidsrechters, bondslid maatschap en verzekering voor alle 6 spelers/speelsters al in zijn verwerkt. Dit bedrag moet door alle teams vooraf worden betaald. Bij ontvangst van de betaling is de inschrijving definitief.

Teams ontvangen dus aan het eind van het seizoen geen naheffing. Tenzij een team het seizoen met meer dan 6 spelers heeft afgerond. Dan krijgt dat team een naheffing van €15,- per persoon.

SPELREGELS & SCHEIDSRECHTERS

Er wordt in alle categorieën gespeeld volgens de officiële FIBA3x3 spelregels en met de officiële Wilson 3x3 bal.

De NBB levert per toernooi locatie een aantal scheidsrechters, maar elk team neemt ook een eigen scheidsrechter mee. Dit kan ook één van de spelers of speelsters van het team zijn. Deze scheidsrechter moet in elk geval 16 jaar of ouder zijn.

ORGANISATIE

De 3x3NL League wordt door de NBB georganiseerd, in samenwerking met een aantal verenigingen. Op elke speelronde zullen op dezelfde dag op verschillende locaties in het land de toernooien worden gespeeld. De locatie van het toernooi verschilt dus per speelronde en per categorie. Mocht je als vereniging interesse hebben in het organiseren van één van de speelrondes, maak dan je interesse bekend via het emailadres onder aan de pagina.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: 3x3competitie@basketball.nl