!
2019 NED-SRI Fleuren drive.jpg
14 juni 2020

3x3 international Kiki Fleuren hoopt nog op het WK U23

Door Ronald van Dam

Ook voor onze internationals zijn het de afgelopen maanden bijzondere tijden geweest. Geen basketball, alles viel stil. Maar Kiki Fleuren en Dylan van Eyck, beiden onderdeel uitmakend van de nationale 3x3 selecties en vorig jaar succesvol op het WK U23, hebben nog andere zorgen. Fleuren is herstellende van de zieke van Pfeiffer, Van Eyck moet aan zijn schouder worden geopereerd. Vandaag praten we bij met Kiki Fleuren, daarna met Van Eyck.

Ter introductie: Kiki Fleuren, 19 lentes jong, is afkomstig van de Basketball Academie Limburg in Weert. In het seizoen 2015/2016 voegde het Limburgse talent zich bij de Orange Lions Academy, toen nog CTO Amsterdam Vrouwen basketball. Afgelopen seizoen kwam ze in de Women’s Basketball League uit voor Dozy BV Den Helder, waarmee ze de bekerfinale zou hebben gespeeld, als de coronacrisis er niet zou zijn geweest. Als jeugdinternational heeft ze al een bronzen medaille op zak, veroverd bij het EK voor Vrouwen U16 in 2016. Inmiddels maakt ze ook deel uit van het nationale 3x3 programma aan de vrouwenkant. Vorig jaar eindigde ze met de Orange Lions op de vijfde plaats bij de FIBA 3x3 U23 World Cup in China.

Hoe is met je, Kiki?
“Het gaat goed. Gelukkig kunnen we inmiddels weer aangepast trainen met de 3x3 groep in het Frans Otten Stadion in Amsterdam. Voor mij zelf is het voorlopig nog een iets aangepast schema in vergelijking met de rest, als gevolg van de ziekte van Pfeiffer die begin februari werd geconstateerd, maar ik train wel gewoon mee met de groep. 25 juni a.s. moet ik weer naar het ziekenhuis voor controle. Misschien gaan ze mijn amandelen er nog uit halen, maar hopelijk gaat het vanzelf over.”

Hoe heb je de coronaperiode en de lockdown doorstaan?
“Ik was al sinds februari ziek thuis in Weert, nog voordat half maart de lockdown begon. In het begin heb ik helemaal niets gedaan, omdat ik veel last van mijn keel had. Daarna ben ik begonnen met gewoon wat te gaan wandelen, gevolgd door een periode waarin ik veel heb gefietst. Van Katie Bussey, onze fysieke trainer bij de Orange Lions, kreeg ik een individueel trainingsprogramma waar ik mee aan de slag kon. Inmiddels ben ik weer terug in de CTO-flat in Amsterdam.”

Hoe is dat aangepast trainen?
“Wel even wennen. Je blijft op anderhalve meter van elkaar, één-tegen-één drills mogen nog niet. Passen naar elkaar mag volgens de richtlijnen van de RIVM wel, maar wel met gedesinfecteerde ballen. Het voordeel is wel dat je nu heel erg kunt focussen op individuele skills en aan jezelf kunt werken, iets waar je normaal gesproken minder aan toekomt, omdat je dan vooral met groepstrainingen bezig bent.”

Kiki Fleuren staand.jpeg

Kiki Fleuren in het Frans Otten Stadion in Amsterdam, waar de 3x3 selecties inmiddels weer trainen.

Inmiddels is bekend dat de FIBA 3x3 U23 Nations League is gecanceld. Balen?
“Jazeker. Maar het WK U23, waar ik vorig jaar aan mee heb gedaan, staat nog wel in de planning voor half oktober. Niemand weet wat er de komende tijd gaat gebeuren, maar we gaan proberen klaar te zijn voor dat toernooi. Dat is het enige dat je nu kunt doen: fit blijven en jezelf verbeteren.”

Waar werk je specifiek aan?

“In mijn geval ben ik onder leiding van Hakim Salem en Molly McDowell vooral bezig met makkelijker te scoren en beter te verdedigen tegen langere tegenstanders. Omdat je in 3x3 bijna alles switcht, kom ik als guard veel tegen langere speelsters te staan. Daar is voor mij nog veel winst te boeken.”

En dan maar hopen op het WK U23 in oktober?
“Ja. Aan het WK van vorig jaar bewaar ik goede herinneringen, samen met Noor Driessen, Ilse Kuijt en Zoë Slagter. In de groepsfase speelden we geweldig. Helaas kwamen er in de kwartfinale tegenover de latere wereldkampioen Japan te staan. Die hadden verloren van Frankrijk, waardoor de ze als nummer twee uit de groep aan ons werden gekoppeld. Met wat meer geluk hadden we de laatste vier gehaald. Maar dat is 3x3 basketball. De verschillen zijn heel klein. Als het doorgaat, dan gaan we in oktober voor de medaille die we vorig jaar hebben gemist.”

FIBA 3x3 U23 WK Fleuren dribbelt.jpg

Kiki Fleuren in actie voor de Orange Lions bij de FIBA 3x3 U23 World Cup vorig jaar in China (foto FIBA).

Gerelateerde artikelen